Σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πλωτό φράχτη

0

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει στην λύση του πλωτού φράχτη, μήκους 2,7 χιλιομέτρων, προκειμένου να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες εισροές προσφύγων – μεταναστών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων τομεαρχών, κατηγορεί την κυβέρνηση την κυβέρνηση ότι η εγκατάσταση του πλωτού φράχτη αποτελεί πράξη «ντροπής που προσβάλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».

«Πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα», σημειώνουν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι πρόκειται για μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία. Παράλληλα, κάνουν λόγο για φωτογραφικές προκηρύξεις για τα φράγματα που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών και καταλήγουν: «κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό».

Νότης Μηταράκης: «Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι πλωτός φράχτης «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων». Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι οι τεχνολογίες αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια. Επισήμανε, δε, ότι εκτός από τον πλωτό φράχτη στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνεται η ενίσχυση του Λιμενικού αλλά και η «ηλεκτρονική κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».

Προσομοίωση στη Αττική

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευαστεί πλωτό φράγμα στο Αιγαίο με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι εντός των ημερών θα γίνει προσομοίωση των πλωτών φραγμάτων σε περιοχή της Αττικής και αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, τότε θα προχωρήσει η κατασκευή στο Αιγαίο. Το αρχικό πλάνο προβλέπει ότι το πλωτό φράγμα θα είναι μήκους 2700 μέτρων. Μάλιστα, χθες, ανακοινώθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια του πλωτού προστατευτικού συστήματος.

Διευκρινίσεις για τον πλωτό φράχτη ζητά η Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο. «Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Διεθνή ΜΜΕ: Το πλωτό φράγμα είναι ακριβή και παράλογη λύση

Με αρνητικό μάτι φαίνεται να είδαν την συγκεκριμένη ενέργεια τα Γερμανικά ΜΜΕ. Η DW αναφέριε πως προκαλεί έκπληξη και επικριτικά σχόλια στον γερμανικό τύπο η ιδέα της Αθήνας να περιορίσει τη μετανάστευση με πλωτά φράγματα. Δεν λείπουν όμως και οι επισημάνσεις για τις ευθύνες της Ευρώπης.

«Τείχη στη θάλασσα» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».

Η βρετανική Telegraph σημειώνει πως η ελληνική ακτοπλοΐα παίζει με τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων τη γάτα με το ποντίκι. Οι διακινητές τους μεταφέρουν από τις τουρκικές ακτές σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος και τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει τα κύματα αυτά.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.