Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Η εκλογική νίκη περνάει μέσα από την αυτοδιοίκηση – Το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Κουμουνδούρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού έχει τεθεί η Κουμουνδούρου, με στόχο να κερδίσει τη μάχη της μεσαίας τάξης, που αποτελεί και το «διαβατήριο» για την πρωτιά στις εθνικές κάλπες.

Στελέχη που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τον λεγόμενο «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτά τα μηνύματα που εκπέμπει η ηγεσία του κόμματος.

Το πρόβλημα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός, ότι πολλά στελέχη έχουν σχέση μόνον με τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστη ή καθόλου με τις τοπικές κοινωνίες, όπου οι οργανώσεις σχεδόν υπολειτουργούν. Στην Κουμουνδούρου έχουν βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και στο πλαίσιο αυτό, αρχίζει αγώνας δρόμου για εντοπισμό ικανών στελεχών που θα τους γίνουν προτάσεις για να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι κάλπες για τους δήμους και τις περιφέρειες μπορεί να έπονται των εθνικών, αλλά η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης.  Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η ήττα στις εθνικές εκλογές του 2019, οφείλεται ως ένα βαθμό και στην απουσία σοβαρών υποψηφίων για την αυτοδιοίκηση που έγιναν λίγους μήνες νωρίτερα.

 

Η μεγάλη γκρίνια

Την εποχή εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε στελέχη με κομματικό προσανατολισμό, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις του στην αυτοδιοίκηση να είναι εξαιρετικά χαμηλές και να μην αποτυπώνουν τη δυναμική που ανέπτυξε στις εθνικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγα τα στελέχη που αναγνωρίζουν ότι το άνοιγμα σε πρόσωπα με δυναμική στις τοπικές κοινωνίες, ήταν προσχηματικό, γεγονός που οδήγησε σε καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα παραδείγματα σε δήμους που ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 4% και 5% στις και όταν στήθηκαν οι κάλπες των εθνικών εκλογών τα ποσοστά του εκτοξεύτηκαν στο 35%-38%.

Στο παρασκήνιο μάλιστα λέγεται ότι υπήρξαν και εσωτερικές συγκρούσεις για τις επιλογές που είχαν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορίες ότι ο σχεδιασμός που έγινε είχε ως στόχο την προώθηση συγκεκριμένων υποψηφίων.

 

Αλλαγή πλεύσης

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί άνοιγμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της μεσαίας τάξης, προκειμένου να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην εκλογική μάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αυτοκριτική έχει γίνει, τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά και το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει πράξη η νέα στρατηγική, που θέλει την αυτοδιοίκηση, να είναι το αναγκαίο βήμα για την πρωτιά στις εθνικές εκλογές.

Ο δρόμος ασφαλώς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα στελέχη που διαφωνούν με αυτά τα ανοίγματα, αλλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να επιβάλλει τη νέα της στρατηγική.

Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τις Κεντρικής Επιτροπής στις 8 και 9 Οκτωβρίου που θα δώσουν το στίγμα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση, θεωρείται βέβαιο, ότι θα γίνει περιγραφή του προφίλ των υποψήφιων οι οποίοι θα τεθούν επικεφαλής των συνδυασμών και θα διεκδικήσουν τη νίκη τους δήμους και τις περιφέρειες.

 

Πρώτα… βιολιά

Όσον αφορά τα στελέχη που θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την επιλογή των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής στους συνδυασμούς, θα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ειδικότερα:
-Ο πρώην υπουργός έχει εμπειρία  από τα αυτοδιοικητικά του ΠΑΣΟΚ και ξέρει σε ποια στελέχη μπορεί να απευθυνθεί.
-Ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα είναι αγαπητός και έχει το πλεονέκτημα ότι ξέρει να συνθέτει και όχι να διχάζει.
Την προσπάθεια θα συνδράμουν στελέχη με εμπειρία όπως είναι ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Κατερίνα Κνήτου.

 

Χρονοδιάγραμμα

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος τρέχει και στο πλαίσιο αυτό, θέλουν να εκκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την επιλογή των υποψήφιων που θα πάρουν το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διαδικασία της επιλογής να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τέλος του έτους, προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν καθαρό χρόνο έως τον Οκτώβριο του 2023, όπου θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα ξεδιπλωθεί και η στρατηγική συμμαχιών σε προοδευτική βάση, αρχικώς σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια και στις εθνικές εκλογές.

 

Το παράδειγμα

Μια πρώτη γεύση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο της Αθήνας κατέθεσε κοινή πρόταση με τον Παύλο Γερουλάνο, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση αφορούσε στη μείωση των τελών για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών στην Αθήνα, με στόχο να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Στελέχη της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν πάντως σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα επιδιώξουν θολές στηρίξεις με το ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζουν την ανάγκη για συμπόρευση που έχουν προοδευτικό πρόσημο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ