Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (8/10) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Ναι στη μείωση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αλλά με προϋποθέσεις λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών τονίζοντας ότι “η πολιτεία οφείλει να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών.” Ωστόσο, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι αν εφαρμοζόταν ένα τέτοιο μέτρο θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας, αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων.

 

  • Ξεκίνησε η δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την υποβολή του εντύπου Ε4 στο Π.Σ. Εργάνη, ενώ ακολουθεί από 1η Νοεμβρίου η απογραφική διαδικασία του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού. Εξαιρούνται οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και έχει ήδη ολοκληρωθεί η απογραφή.

 

  • Η ακρίβεια «χτυπάει» τοπικές επιχειρήσεις με τους επαγγελματίες να ζητούν κρατική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Οι αρτοποιοί προειδοποιούν ότι η ενδεχόμενη αύξηση των τιμών θα δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα, αφού ήδη οι πελάτες τους έχουν αραιώσει τις επισκέψεις στον φούρνο. Σύμφωνα με την ομοσπονδία αρτοποιών Ελλάδος, το τελευταίο τρίμηνο στην Αττική των 2.500 αρτοποιείων έχουν κλείσει τα 30, στη Θεσσαλονίκη 20 από τα 700 που λειτουργούν έβαλαν λουκέτο, ενώ και στη Θεσσαλία 10 αρτοποιεία από τα 800 που λειτουργούν στον νομό έκλεισαν οριστικά. Προβληματισμένοι και οι έμποροι ρούχων και υποδημάτων, που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 12,9%.

 

  • Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων-Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.» Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη με την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, η οποία γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας, επιτυγχάνονται περαιτέρω η προστασία του περιβάλλοντος, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας, απασχόλησης και των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αναπτυξιακό έλλειμμα, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ