Π.Ε. Πειραιά: Τηλεδιάσκεψη Πατούλη – Δημάρχων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

0

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με Δημάρχους της Αττικής πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους 5 Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο μελετητής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Μπούρκας.
Στόχος της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των Δήμων σχετικά με την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ της υπαγωγής του έργου Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου το έργο να ανατεθεί και να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).
Ο κ. Πατούλης ανέπτυξε διεξοδικά το σχεδιασμό της Περιφέρειας στους 5 Δημάρχους και μαζί με τον μελετητή έδωσαν διευκρινίσεις και απάντησαν σε ερωτήματα, με στόχο τη σύνθεση απόψεων για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ειδικότερα ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι το έργο είναι σύμφωνο με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Αττικής ( 2016) και αφορά την επεξεργασία τόσο των σύμμεικτων απορριμμάτων όσο και των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων που παράγονται στην Π.Ε. Ενότητα Πειραιά και Νήσων. Το έργο θα ενσωματωθεί και στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής το οποίο είναι υπό εκπόνηση, προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέοι στόχοι του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Απορριμμάτων.
Κατά τη συζήτηση και αναφερόμενος στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Σχιστό ξεκαθάρισε πως η διαχείριση θα αφορά μόνο τα απόβλητα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και πρόσθεσε πως στο νέο ΠΕΣΔΑ που είναι υπό διαμόρφωση θα αποτυπώνονται με σαφήνεια τα όρια διαχείρισης από πλευράς των Δήμων.
Κλείνοντας τη συζήτηση, υπογράμμισε πως η διαβούλευση θα συνεχιστεί με στόχο να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των Δημάρχων αλλά και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα του περιφερειακού σχεδιασμού και τόνισε «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Οφείλουμε απέναντι στις επόμενες γενιές να βρούμε λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε συνοδοιπόροι».

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.