Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: 4+1 σημάδια δείχνουν κάλπες αρχές φθινοπώρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται σε πολιτικό επίπεδο και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις του για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Το Μαξίμου ναι μεν διαμηνύει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, είναι όμως σαφές, ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι εύθραυστο, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει απόφαση για τις εκλογές, γεγονός που -όπως έχει γράψει ο «Χτύπος»-, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το πότε θα γίνουν εκλογές έχει ανοίξει και ο κ. Μητσοτάκης, θα κληθεί να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, με βάση κρίσιμες παραμέτρους για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμες παράμετροι θεωρούνται:

  • ο τουρισμός, που θεωρείται η ατμομηχανή της οικονομίας,
  • η προετοιμασία της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών,
  • η ενεργειακή κρίση που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
  • το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας, που λόγω της αδιαλλαξίας του Τ. Ερντογάν βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.

Ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά και εκτιμάται ότι αμέσως μετά τον 15Αύγοουστο, θα ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν οι κάλπες θα στηθούν στις αρχές του φθινοπώρου ή θα πάει έως το Μάιο του 2023. Έως τότε η εντολή που έχει δώσει είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η Ν.Δ. είναι η δύναμη μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στην παρούσα φάση, το Μαξίμου, τηρεί πιστά τη γραμμή για κάλπες την άνοιξη του 2023, ωστόσο 4+1 σημάδια δείχνουν ότι «παίζει» έντονα το σενάριο των πρόωρων εκλογών στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Οικονομική συγκυρία

Η χώρα ασφαλώς και έκανε βήματα προόδου στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» ο Κ. Μητσοτάκης, είναι όμως προφανές ότι οι εξελίξεις στην οικονομία μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει σαρώσει την Ευρώπη, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα αβέβαιο τοπίο.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως η συγκυρία στην οικονομία δεν έχει πολλές σταθερές και είναι βέβαιο ότι το κύμα ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το 2023 σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και το μπαράζ ανατιμήσεων που πυροδοτεί έχει πολιτικό κόστος και τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί δεν δίνουν απαντήσεις στο πρόβλημα.

Το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια θα είναι περιορισμένα, καθιστά σαφές ότι είναι προς το πολιτικό συμφέρον της Ν.Δ. να πάει σε εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου και όχι προς το τέλος της τετραετίας. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι άλλος ένας δύσκολος χειμώνας θα φουντώσει τη λαϊκή οργή, με ό,τι αυτό σημαίνει για το δημοσκοπικό προβάδισμα που διατηρεί η  Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι οπαδοί των φθινοπωρινών εκλογών, τονίζουν ότι πρωθυπουργός θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στις 20 Αυγούστου το «όπλο» της εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Σημειώνουν μάλιστα, ότι είναι αμφίβολο εάν θα είναι αξιοποιήσιμο στη συνέχεια, καθώς όπως εξηγούν η ακρίβεια λόγω του υψηλού πληθωρισμού μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων.

Περιοδείες παντού

Οι αλλεπάλληλες περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια και σε ακριτικά νησιά, καθιστούν σαφές ότι η χώρα έχει εισέλθει για τα καλά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Οι περιοδείες αυτές δεν έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και εντάσσονται στην προσπάθεια ανάδειξης του κυβερνητικού έργου και στο θετικό πρόσημο που έχουν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τους υπουργούς που πραγματοποιούν επισκέψεις στους νομούς της χώρας, αλλά και τους βουλευτές, που βρίσκονται σε στενή επαφή με τους ψηφοφόρους των εκλογικών τους περιφερειών.

 

«Γαλάζια» ψηφοδέλτια

Η συζήτηση για το που θα είναι υποψήφιοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί όχι μόνον έχει ανοίξει, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν περιοδείες για να κερδίσουν τη μάχη του «σταυρού».

Έντονη κινητικότητα υπάρχει και από «γαλάζια» στελέχη που θα ριχτούν στη μάχη των εκλογών και «τρέχουν» με… ιλιγγιώδεις ρυθμούς, για να κερδίσουν μια θέση στα έδρανα της επόμενης Βουλής.

Μόνο τυχαίο επίσης δεν πρέπει να θεωρείται το μπαράζ ανακοινώσεων ονομάτων, που ερμηνεύεται ως σινιάλο ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

 

Παρατεταμένη προεκλογική περίοδος

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η οικονομία δεν μπορεί να πάει μπροστά, όταν κυριαρχεί μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, από το να κυριαρχούν για ακόμη ένα χρόνο οι υψηλοί τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το κλίμα της τοξικότητας και διχασμού, που έχει ερμηνευτεί ως επιχείρημα προκειμένου να επιρρίψει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές.

 

Ελληνοτουρκικά

Ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για το εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Τ. Ερντογάν έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους κατά της χώρας μας.

Η Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, καθώς θα κρίνει εάν η Άγκυρα θα σταματήσει τις προκλήσεις ή εάν θα επιχειρήσει κάποιο θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ