Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Ψυχική Υγεία στην μετά την covid-19 εποχή”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη στο Χ-τύπο

Τα μεγάλα επιτεύγματα, οι μεγάλες ατομικές και συλλογικές νίκες συνήθως κρίνονται στις λεπτομέρειες, σε σημεία που δεν δείχνουν να κάνουν τη διαφορά, αλλά που έχουν τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων.

Στην Ελλάδα η δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση σε ορισμένους, που αντί να προσφέρουν και να δημιουργούν συνηθίζουν να ασκούν ανέξοδη και ανώφελη μηδενιστική κριτική και «δομική» αντιπολίτευση, αυτό το χαρτοφυλάκιο μπορεί να φάνηκε μια ασήμαντη «λεπτομέρεια» ακόμα και… περιττό.

Η πάροδος του χρόνου έδειξαν πόσο άδικο είχαν και πόσο μπροστά έβλεπε ο πρωθυπουργός της χώρας. Πριν από λίγες ημέρες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα ελληνικά ενημερωτικά μέσα ανέφεραν μερικά από τα συμπεράσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει κάνει για την ψυχική υγεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ένα από αυτά είναι ότι ξεσπάσει η πανδημία της covid-19 υπολογίζονταν σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως όσοι έπασχαν από κάποια ψυχική ασθένεια ενώ την πρώτη χρονιά της πανδημίας το ποσοστό της κατάθλιψης και του άγχους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο!

Σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται ότι η κατάθλιψη και το άγχος και γενικότερα η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την παγκόσμια κοινότητα στο άμεσο μέλλον και γι’ αυτό ο ΠΟΥ προτείνει στις κυβερνήσεις το αυτονόητο: να επενδύσουν στην Ψυχική Υγεία.

Στην Ελλάδα αυτό γίνεται από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έγκριση της Βουλής καταφέραμε μέσα στο 2021 να αυξήσουμε τις για το 2021 τις προβλεπόμενες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης κατά 62%!

Το έργο μας σε αυτόν τον τομέα είναι τόσο εκτενές και ευρύ ώστε έχει γίνει αντιληπτό από την κοινωνία και η προσπάθειές μας όχι μόνο δεν θα σταματήσουν εδώ αλλά θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση για να διαμορφώσουμε το τοπίο της Ψυχικής Υγείας στην μετά την covid-19 εποχή. Το σύνθημά μας «δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» είναι η καθημερινή κυβερνητική πρακτική.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ