Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: Σενάρια εκλογών και στο… βάθος ανασχηματισμός

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ιδιότυπο εκλογικό μπρα ντε φερ την ώρα που η χώρα επιχειρεί να βγει με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες από την κρίση του κορονοϊού.

Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον ναι μεν επικεντρώνεται στη σταδιακή άρση του lockdown και το πώς θα σωθούν ο τουρισμός και η εστίαση, αλλά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δε λένε να κοπάσουν.
Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το σενάριο υπαρκτό, η κυβέρνηση από την πλευρά της το διαψεύδει, με αποτέλεσμα οι τόνοι της αντιπαράθεσης να έχουν ανέβει στα ύψη το τελευταίο διάστημα.
Το γεγονός ότι η φημολογία οργιάζει έχει ποικίλες εξηγήσεις, αλλά το μόνο σίγουρο είναι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται και η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό.

Τα σενάρια για πρώρες εκλογές έχουν διττή ερμηνεία:

  1. Βαθιά ύφεση: Άπαντες πλέον συμφωνούν, ότι η κρίση της πανδημίας θα προκαλέσει βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός αυτό θα υποχρεώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει σκληρά μέτρα σύμφωνα με τους θιασώτες του σεναρίου για πρώρες εκλογές και θα υποχρεωθεί να επιταχύνει τις εξελίξεις.
  2. Συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ: Μια ματιά να ρίξει κανείς στις δημοσκοπήσεις θα καταλάβει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία, οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά να θέσουν τους κομματικούς τους μηχανισμούς σε ετοιμότητα.

Κέρδη Μητσοτάκη
Το ερώτημα που θέτουν βέβαια οι περισσότεροι είναι τι θα κερδίσει ο Κ. Μητσοτάκης στην περίπτωση που αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου.
Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών  υπενθυμίζουν τα υψηλά ποσοστά που εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Ν.Δ.

Τα κέρδη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι:

  • Ακυρώνει την απλή αναλογική και μπορεί να κερδίσει με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό και με μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη β’ Κυριακή.
  • Δίνει τη χαριστική βολή στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική ζωή.

Οι κίνδυνοι
Από την άλλη βέβαια μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί με μικροκομματική λογική, λόγω του ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Οι κίνδυνοι λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση θα πολλαπλασιαστούν και θα κυριαρχήσει η αβεβαιότητα σε μια στιγμή που η χώρα προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της.
Ο τουρισμός άλλωστε που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας, βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, αφού άπαντες συμφωνούν ότι η φετινή χρονιά είναι χαμένη.
Ο άλλος μεγάλος κίνδυνος έχει σχέση με την ανεργία που είναι βέβαιο ότι θα φουντώσει το επόμενο διάστημα, καθώς η αγορά βουλιάζει και ουδείς βάζει το χέρι στην τσέπη.
Το σενάριο των εκλογών, μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και αυτό στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να το συζητούν.
Οι φήμες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις τέτοιο θέμα για την ώρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Σε επιφυλακή
Από την άλλη όμως είναι σαφές ότι οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται και με δεδομένο ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά ρευστή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ έχει σημάνει συναγερμός και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, καθώς δεν αποκλείουν αιφνιδιασμό του κ. Μητσοτάκη.

Ειδικότερα:

  • Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν και υπογραμμίζει την ανάγκη για δημόσιες πολιτικές που θα στηρίζουν την κοινωνία.
  • Η Φώφη Γεννηματά θέτει διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. την οποία αποκαλεί «Δεξιά» και «συντηρητική παράταξη» και της χρεώνει προσπάθεια πόλωσης και διχασμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα επιχειρεί να θέσει και το δίλημμα στους ψηφοφόρους, προκειμένου να συσπειρώσει όσο μπορεί τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Στήριξη της κοινωνίας, ή η κρίση θα γίνει ευκαιρία για αναδιάρθρωση προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διορθωτικές κινήσεις
Ο πρωθυπουργός για την ώρα μετράει αντιδράσεις και διαψεύδει σε όλους τους τόνους τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι δεν έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο.
Συνομιλητές του επισημαίνουν ότι ναι μεν οι επόμενοι επτά μήνες θα είναι δύσκολοι, υπενθυμίζουν όμως ότι όλα δείχνουν πως το 2021, θα είναι χρονιά μεγάλης ανάκαμψης για την Ελλάδα.
Οι κινήσεις του θα φανούν το αμέσως προσεχές διάστημα  και δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να γίνει restart σε μια δύσκολη συγκυρία.
Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει εντοπίσει τις αδυναμίες και είναι έτοιμος για διορθωτικές κινήσεις που θα δώσουν ανάσες ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου και στην οικονομία και στην υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ