Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Άρθρο της Ζωής Ράπτη: “Πολεμώντας τη βία κατά των γυναικών”

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολιτική είναι η εφαρμογή ιδεών και προγραμμάτων στην πράξη και η διαχείριση των συμβόλων. Έχοντας αυτό κατά νου μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη «γειτονιά» μας όταν γνωρίζουμε ότι στις 20 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν απέσυρε τη χώρα του από τη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία είχε υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη το 2011.

Κύκλοι της γείτονος, που βρίσκονται κοντά στον κ. Ερντογάν, θέλοντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ισχυρίστηκαν ότι αυτή η σύμβαση, ουσιαστικά, δημιουργούσε ένα καθεστώς μεροληψίας υπέρ των γυναικών και κατά των ανδρών. Αυτό, πόρρω απέχει από την αλήθεια. Από την αρχή κιόλας αυτής της σύμβασης ορίζονταν οι σκοποί της, οι οποίοι –μεταξύ άλλων- ήταν α) η προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας και η πρόληψη, δίωξη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, β) η συνεισφορά στην εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης κατά των γυναικών, γ) ο σχεδιασμός περιεκτικού πλαισίου, πολιτικών και μέτρων για την προστασία και τη βοήθεια όλων των θυμάτων βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας, δ) η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και ε) η παροχή υποστήριξης και βοήθειας σε οργανισμούς και σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου για αποτελεσματική συνεργασία ώστε να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide στην Τουρκία το παρελθόν έτος δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες! Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Ελλάδα μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τόνισε ότι «η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να αναδειχθεί περισσότερο αυτό το πρόβλημα, καθώς για κάποιες γυναίκες το «μένουμε σπίτι» δεν σημαίνει «μένουμε ασφαλείς». Εξήγγειλε επίσης ότι «κανένα κέντρο ή δομή που σχετίζεται με τη στήριξη κακοποιημένων γυναικών δεν θα κλείσει».

Έχοντας αυτό το πνεύμα της προστασίας της γυναίκας η κυβέρνηση προχωρεί σε μία σειρά μέτρων για τη στήριξή τους:
• Για πρώτη φορά συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων.
• Υλοποιούνται δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών θυμάτων βίας σε συνεργασία των ΟΑΕΔ.
• Για την πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας παράλληλα με την Εθνική Γραμμή 15900 δημιουργούνται 42 συμβουλευτικά κέντρα για ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι ούτε όλες οι πολιτικές, οι αντιλήψεις και τα συστήματα αξιών. Λίγα μέτρα απόστασης που χωρίζουν δυο χώρες μπορεί να κάνουν όλη τη διαφορά του κόσμου – και τοπική αλλά και χρονική. Η συνορογραμμή μπορεί να χωρίζει και προηγούμενους αιώνες από το παρόν και το μέλλον.

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ