Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Ο τόπος χρειάζεται μια ρεαλιστική δύναμη”, του Ανδρέα Λοβέρδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Ανδρέα Λοβέρδου, Βουλευτή Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ

Ζούμε και πάλι σε ταραγμένες εποχές. Τα προβλήματα τεράστια και ο πολίτης ψάχνει από πού να πιαστεί. Κι όμως, το πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να ισορροπήσει. Αυτό που ξέραμε για δεκαετίες, με τους δύο ισχυρούς, εναλλασσόμενους πόλους, έχει ανατραπεί. Βλέπουμε μια Κυβέρνηση, παρά τα λάθη και τις αστοχίες της, να παίζει δίχως αξιόπιστο αντίπαλο, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει συνεχώς πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Δέσμια του Κυβερνητικού της παρελθόντος και του λαϊκίστικου και εμμονικά διχαστικού της λόγου, δεν μπορεί να πείσει το κρίσιμο εκείνο κοινό, που χρίζει τις Κυβερνήσεις. Το δημοκρατικό, δημιουργικό και πάντα απαιτητικό κοινό του Κέντρου.

Με το Κέντρο και ιδίως την κεντροαριστερή του εκδοχή, διαρκώς διεκδικήσιμο, η Κυβέρνηση παίζει ένα ιδιότυπο «μονότερμα», κάτι που δεν ωφελεί τη Δημοκρατία. Ήδη φαινόμενα προχειρότητας, ακόμα και αλαζονείας έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ο χώρος αυτός είναι ο προνομιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η ιστορική του κληρονομιά, αλλά και οι κοινωνικές δυνάμεις που το ανέδειξαν και στο όνομα και με τη συμμετοχή των οποίων έγιναν όλες οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις που σημάδεψαν μια εποχή, το αποδεικνύουν. Κι όλοι λένε πια καθαρά πως η ζωή τους, τότε, έγινε καλύτερη. Από την απόλαυση ελευθεριών, ως το εισόδημά τους. Και από το γήπεδο στη γειτονιά τους, έως το κέντρο προστασίας για τους ηλικιωμένους, το Κέντρο Υγείας, το Νοσοκομείο, τον αυτοκινητόδρομο.

Ο τόπος χρειάζεται μια ρεαλιστική δύναμη, συνυφασμένη με το Κέντρο και ό,τι αυτό συνεπάγεται, μπολιασμένη στις αληθινές ανάγκες του λαού, μακριά από ακρότητες και ρητορείες. Μια παράταξη που ξέρει να δίνει λύσεις, όπως το έχει αποδείξει. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ανακαταλάβει το φυσικό του χώρο. Να πείσει και πάλι, με στιβαρό λόγο, πως έχει να προσφέρει, όχι μόνο χάρη στις δόξες του παρελθόντος, αλλά γιατί κατανοεί, σήμερα, όσο κανείς, τις ανάγκες της χώρας και τις ευκαιρίες της εποχής.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί οφείλουμε στους πολίτες ξεκάθαρο λόγο. Να γνωρίζουν πάντα τι εννοούμε. Όσοι κουβαλάμε ένσημα πολιτικά, από αλλαγές που ωφέλησαν και άλλαξαν τον τόπο, έχουμε μικρότερη δυσκολία σ’ αυτό. Μαζί με το λόγο μας, έχουν μιλήσει τα έργα μας. Με φωνή τόσο δυνατή, που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας θόρυβος. Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμα. Κάτι που χρωστάμε στην ιστορία μας, στα χιλιάδες μέλη μας που αγωνίστηκαν σε δύσκολες εποχές: Πρέπει να δούμε όλες μας τις περιόδους με ενιαία ματιά. Με την ίδια υπερηφάνεια. Είμαστε ίσως ο μοναδικός χώρος που δεν το κάνει. Και ο χώρος που θα είχε τους περισσότερους λόγους να το κάνει. Το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε τη χώρα, με την ψήφο του λαού, σε διαφορετικές εποχές και σε άλλες συνθήκες. Και παντού και πάντα, άφησε το αληθινό μεταρρυθμιστικό στίγμα του. Με έργο ζηλευτό.

Είμαι περήφανος για τις Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και την αληθινή αλλαγή που σήμαναν για το λαό μας, για το τεράστιο εκσυγχρονιστικό έργο του Κώστα Σημίτη παντού, για το ρεαλισμό και τη γενναιότητα των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου στα χρόνια της κρίσης, που μας κράτησαν όρθιους. Λάθη φυσικά και έγιναν, γίνεται διαφορετικά; Όλες μας όμως οι επιλογές στήριξαν τη χώρα και τους πολίτες, όλες άφησαν θετικό αποτύπωμα. Και αυτό είναι πιο ορατό τώρα, που γνωρίσαμε τι σημαίνει ανευθυνότητα και λαϊκισμός.

Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε είχε αρχές και θέσεις. Και ιδρύθηκε για να διασφαλίσει πως θα εφαρμοστούν υπέρ του λαού. Αυτό και έκανε. Περήφανοι για την ιστορία μας και τις στρατηγικές μας επιλογές, προχωράμε κοιτάζοντας μόνο μπροστά και ψηλά. Στην πορεία μας αυτή για την ανακατάληψη του ιστορικού μας χώρου, κανείς δεν θα μείνει πίσω. Δεν εκχωρούμε την ιστορία μας, δεν ακυρώνουμε τα επιτεύγματά μας. Με τα γαλόνια μας άθικτα, τις «μελανιές» ορατά μας παράσημα και τεκμήρια εμπειρίας, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να πετύχουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ