Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Ο εμβολιασμός σώζει ζωές”, του Δ. Παπαστεργίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Η Αυτοδιοίκηση “βγαίνει μπροστά” κι αναλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης των τοπικών μας κοινωνιών , για αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το τέταρτο κύμα της πανδημίας που τελικά έφτασε και στη χώρα μας.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο , καθώς από τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση μας,  τα οποία βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται να επαναβεβαιωθουν, σε πολλές περιοχές τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά, πολύ μακριά από το στόχο του 70-80% που είναι αναγκαίος για να κτιστεί ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας απέναντι στον covid.

Kι αν μέχρι πριν μερικές βδομάδες τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορούσαν  εν μέρει να «δικαιολογηθούν», λόγω της μη επαρκούσαν διάθεσης όλων των εμβολίων, σήμερα η «δικαιολογία» αυτή δεν υφίσταται. Πλέον διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα εμβόλια για να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού και ο καθένας μας μπορεί μάλιστα να επιλέξει το εμβόλιο που επιθυμεί.

Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε.

Αυτό λέει η λογική, αλλά κυρίως , αυτό επιβάλλεται για λόγους ατομικής ευθύνης. Το μόνο που έχουμε πλέον να φοβηθούμε είναι ο φόβος μας κι αυτόν τον φόβο, πρέπει να τον καταπολεμήσουμε.

Σε αυτήν την προσπάθεια η ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι όλης της Ελλάδας θα είμαστε και πάλι παρόντες για να προωθήσουμε το εμβολιαστικό κίνημα.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες διοργανώσαμε μια διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για Δημάρχους και στελέχη της αυτοδιοίκησης, με επιστημονικό ομιλητή τον Καθηγητή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου LSE  του Λονδίνου Η. Μόσιαλο.

Μέσα από την εκδήλωση αυτή μας δόθηκε η ευκαιρία να διαλύσουμε μια σειρά από μύθους που αφορούν τον εμβολιασμό και να τεθεί το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση.
Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ως ΚΕΔΕ στη δημιουργία ενός helpdesk με ενημερωτικά στοιχεία, που θα παρέχει άμεση απάντηση σε ερωτήσεις των πολιτών,  ώστε όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση.

Παράλληλα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα επικαιροποιούνται σε τακτική βάση τα στοιχεία εμβολιασμού, ώστε στοχευμένα να μπορούμε να πραγματοποιούμε τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται σε τοπικό επίπεδο.

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι έχουν τις αμφιβολίες τους για τον εμβολιασμό.  Δεν πιστεύω όμως ότι η αμφιβολία αυτή, πρέπει να είναι λόγος αντιπαραθέσεων και κοινωνικού διχασμού. Χρειάζεται να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με αυτήν την ομάδα συμπολιτών μας.

Γνωρίζουμε με βάση τα στοιχεία που εδώ και μερικές μέρες έχουμε ως αυτοδιοίκηση στη διάθεσή μας, σε ποιους δήμους ή χωριά ζουν.  Οφείλουμε λοιπόν να τους προσεγγίσουμε και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια μαζί τους. Χωρίς απειλές και αφορισμούς , που συνήθως δεν φέρνουν αποτέλεσμα.  Να ακούσουμε, τους φόβους και τους προβληματισμούς τους. Να τους πούμε αλήθειες, που προέρχονται από επιστήμονες , κι όχι από κάποιον «κακό» Δήμαρχο, ή κάποιον ιερέα που κόντρα στην επίσημη θέση της Εκκλησίας, αντιλαμβάνεται για τον εαυτό του το ρόλο του γενετιστή.

Πρέπει να τους ενημερώσουμε για τις συνέπειες που μακροπρόθεσμα έχει στην υγεία η νόσηση από τον κορωνοιο , ακόμη και γι αυτούς που δεν θα χρειαστεί να νοσηλευθούν σε κάποια ΜΕΘ.

Είναι ανάγκη να προστατέψουμε τις ευπαθείς και άλλες ομάδες που τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με όσους εξακολουθούν να αμφιβάλουν  πρόσωπο με πρόσωπο , κι όχι ανώνυμα μέσω των social media. Κοιτώντας τους στα μάτια με ενδιαφέρον, κι όχι με απαξία και περιφρόνηση.

Αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνει πλέον η αυτοδιοίκηση. Όχι γιατί μας το ζήτησαν, αλλά γιατί το θέλουμε.

Να πάμε σπίτι- σπίτι, γειτονιά – γειτονιά και να τους πούμε αλήθειες, όχι για να τους εξαναγκάσουμε να κάνουν το εμβόλιο, αλλά για να τους πείσουμε ότι αν το κάνουν, προστατεύουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους. Ότι είναι στο χέρι μας, για την ακρίβεια, είναι στο μπράτσο μας, να κερδίσουμε τη μάχη, κι ο μόνος αντίπαλος μας στην προσπάθεια αυτή είναι ο φόβος για το εμβόλιο.

Η επιστήμη νίκησε τον ιό, στο χέρι μας είναι να νικήσουμε το φόβο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ