Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Δ. Γαλάνης στο Χ-τύπο: “Όραμά μας η ενοποίηση της φυσιογνωμίας και των τριών προαστίων”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρώτη προτεραιότητα, που αποτελεί την καρδιά και το μέλλον του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού είναι η διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα του Προαστίου μας”, τονίζει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος, κ. Δημήτρης Γαλάνης.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, περιέγραψε τις δράσεις του δήμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και τις προτεραιότητες της διοίκησης για το προσεχές διάστημα.
Ακόμη, ο κ. Γαλάνης, σχολίασε τα προβλήματα που δημιούργησε η Απλή Αναλογική στους δήμους και πως κατάφεραν στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού να τα αντιμετωπίσουν. Ενώ αναφέρθηκε και στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για την υλοποίηση ου έργου τους.

Κύριε Δήμαρχε, να ξεκινήσουμε με το μείζον θέμα της πανδημίας. Πως το αντιμετωπίζει ο Δήμος σας, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών , όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;
Μπορούμε πλέον να πούμε ότι διανύουμε το δεύτερο χρόνο δοκιμασίας απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη απειλή του κορωνοϊού. Το ξέσπασμα της πανδημίας, ένα χρόνο πριν, ώθησε όλους τους Δήμους να αποδειχθούν ανώτεροι των περιστάσεων και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Έτσι και εμείς, έχοντας ως απόλυτη αρχική προτεραιότητα την ασφάλεια, την υγεία και προστασία των πολιτών μας, ξεκινήσαμε αρχικά με εκτεταμένες απολυμάνσεις των σχολείων και των δημόσιων χώρων μας, και ταυτόχρονα προχωρούσαμε και σε πλήρη εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών μας υπηρεσιών, ώστε να παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω μίας πλατφόρμας και να εξυπηρετούμε τους δημότες μας κανονικά, χωρίς να θέτουμε την υγεία τους σε κίνδυνο, αναγκάζοντας τους να επισκέπτονται τις δημοτικές υπηρεσίες.
Τέλος πραγματοποιήσαμε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, rapid tests ενώ προγραμματίζονται ήδη νέα.
Όσον αφορά στους επαγγελματίες της περιοχής και τις πληττόμενες επιχειρήσεις που φιλοξενούμε στην περιοχή, ψηφίστηκε πέρυσι απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Το λιγότερο που μπορούσαμε να προσφέρουμε, στις αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα, πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;
Η πρώτη προτεραιότητα, που αποτελεί την καρδιά και το μέλλον του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού είναι η διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα του Προαστίου μας. Ο Δήμος θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που του παρέχει ο νόμος, ώστε να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε εκατοστό πράσινο.
Με την πανδημία αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο η ομορφιά της κηπούπολης μας και οι κάτοικοι απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής που προσφέρει.
Στη συνέχεια, στόχο μας αποτελεί η ανάδειξη της οικιστικής ταυτότητας του Νέου Ψυχικού.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, με σκοπό να αρχίσει να εκτελείται το έργο από το 2023, αφορά στην αξιοποίηση των κοινόχρηστων εξωτερικών χώρων -με την ανάπλαση δρόμων, πάρκων και πλατειών. Όραμά μας αποτελεί η ενοποίηση της φυσιογνωμίας και των τριών προαστίων και των τριών κοινοτήτων του Δήμου, δηλαδή της Φιλοθέης, του Ψυχικού και του Νέου Ψυχικού, διατηρώντας το καθένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Κάτι άλλο που αξίζει να αναφερθεί κλείνοντας, είναι ότι εξασφαλίσαμε με το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ –μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ- ώστε να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό έργο: την Ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού και τον πλήρη εκσυχρονισμό του ιστορικού Πάρκου Πικιώνη.
Το μεγάλο αυτό έργο περιλαμβάνει πλήρη ανακαίνιση όλων σχεδόν των κτιρίων και των αθλητικών χώρων του και αναβαθμίζει το Προάστιό μας ακόμη περισσότερο, αποτελώντας ένα έργο αθλητικής αλλά και σημαντικής πολιτιστικής υποδομής.

Κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό της μέχρι τώρα διοίκησής σας, που θα στεκόσασταν;
Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου το καλοκαίρι του 2019, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκκρεμότητες σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αφορούσαν στο Δήμο μας. Οι μας δημότες ζητούσαν άμεση βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ανακαινίσαμε 13 παιδικές χαρές και δημιουργήσαμε έναν σύγχρονο παιδικό παράδεισο για τα παιδιά μας στην οδό Μακεδονίας, στη Φιλοθέη. Εκεί θέλω να σταθώ, στα παιδιά μας.
Ανακαινίσαμε τις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου μας στο Νέο Ψυχικό, το οποίο λειτούργησε νόμιμα και με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας μετά από 25 ολόκληρα χρόνια. Ενώ την περίοδο της καραντίνας σπεύσαμε να συντηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε ζημιές ετών μέσα στα σχολεία τους, εξασφαλίζοντας πάνω από όλα την ασφαλή επιστροφή τους στα θρανία. Να αναφέρω ότι ήμασταν και ο πρώτος Δήμος που σε συνεργασία με εξειδικευμένο παθολόγο, διοργανώσαμε ενημέρωση των παιδιών μας, στα σχολεία τους, για την κατανόηση και τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξουν απέναντι στον κορωνοϊό.
Θα επισημάνω και κάτι πολύ σημαντικό και πρόσφατο: στην κακοκαιρία της Μήδειας, από την πρώτη στιγμή και καταγράψαμε υψηλό βαθμό ετοιμότητας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν όπως πχ η ηλεκτροδότηση που αποκαταστάθηκε άμεσα .

Λόγω της Απλής Αναλογικής παρατηρείται σε πολλούς Δήμους μεγάλη ένταση, ειδικά στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Ισχύει κάτι αντίστοιχο και στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού;
Στην περίπτωση του Δήμου μας, εν συνόλω, το θέμα της ψήφισης στα Δημοτικά Συμβούλια λόγω απλής αναλογικής αντιμετωπίζεται με βατό ρυθμό. Η Διοίκηση μας έχει καταφέρει μέσα σε ενάμιση χρόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ανεξάρτητων Δημοτικών συμβούλων σε πολλά θέματα και μεταρρυθμίσεις. Έτσι η πλειοψηφία κυριαρχεί στις συνεδριάσεις μας. Παρ’ όλα αυτά ,το νέο εκλογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση το οποίο θα καταργεί την απλή αναλογική, θα διευκολύνει εμάς τους Δημάρχους να διοικούμε αποτελεσματικότερα και χωρίς παρεκκλίσεις.

Ως νέος Δήμαρχος, ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην υλοποίηση του έργου τους;
Σίγουρα το εκλογικό νομοσχέδιο που προανέφερα, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, θα βοηθήσει την κυβερνησιμότητα εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, θα φέρει την πολιτική σταθερότητα καθώς και την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
Ως επιπλέον προβλήματα, θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά κάποια: έλλειψη αναγκαίου προσωπικού, η οποία έγινε ακόμη πιο έντονη την εποχή του κορωνοϊού, χρονοβόρες διαδικασίες που καθυστερούν την εκτέλεση απαραίτητων κατά καιρούς έργων, καθώς και δυσκολία στην ανεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση των έργων που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Είναι γνωστό ότι η επιτάχυνση των εν λόγω διαδικασιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων κάθε Δήμου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ