Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Οι δημοσκοπήσεις και ο άγνωστος Χ των 17άρηδων

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα κομματικά επιτελεία, καθώς οι κάλπες της 26ης Μαΐου, αποτελούν ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας- που φαίνεται να προσανατολίζεται στο να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο-, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη δώσει το στίγμα της στρατηγικής τους.

Ο πρωθυπουργός θέτει ως προτεραιότητα τη νίκη στις ευρωεκλογές, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητάει καθαρή νίκη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά στις ευρωεκλογές και νίκες των υποψηφίων που στηρίζει η Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η χώρα οδηγείται στις κάλπες μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης που είναι πιθανό να αποδυναμώσει και να σπρώξει στο γκρεμό τα μικρότερα  κόμματα.
Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ. και ο Αλέξης Τσίπρας, θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε μια ύστατη προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά και να παίξει στα ίσα.

Γκρίζα ζώνη
Οι δύο μονομάχοι στρέφουν το βλέμμα τους στους αναποφάσιστους που με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι το κλειδί για την έκβαση του «πολέμου» που θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου.
Οι αναποφάσιστοι, η αδιευκρίνιστη ψήφος ή αλλιώς η «γκρίζα ζώνη» όπως χαρακτηρίζεται τελευταία στις μετρήσεις είναι παραδοσιακά το μεγάλο ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Το ποσοστό τους λόγω του ρευστού πολιτικού κλίματος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και η τάση αυτή θα κυριαρχεί ακόμη και πάνω στην κάλπη. Ένα σημαντικό μέρος αυτού του κόσμου, είχε ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές το κυβερνών κόμμα,  το οποίο ψάχνει τρόπους για να τους φέρει ξανά κοντά και να μετατρέψει τις εκλογές σε ντέρμπι.

Αποκωδικοποίηση
Ωστόσο η αποκωδικοποίηση αυτής της κατηγορίας των ψηφοφόρων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού οι παραδοσιακοί διαχωρισμοί ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά δεν φαίνεται να τους εκφράζει.
Το γεγονός ότι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2015, δεν θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα το ξανακάνουν, καθώς η σχέση τους με το κυβερνών κόμμα δεν έχει βάθος χρόνου.
Η μεγάλη πλειονότητα των  ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος σε δήμους, περιφέρεις και επαγγελματικές ενώσεις ή συνδικάτα.
Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς αυτή η κατηγορία μπορεί είτε να ψηφίσει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ είτε να επιστρέψει στον παραδοσιακό πολιτικό του χώρο.

Παράσταση νίκης
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι κρίσιμος παράγοντας ως προς το τελικό αποτέλεσμα είναι η παράσταση νίκης, την οποία σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις κερδίζει η Ν.Δ.
Όπως εξηγούν ένα μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων αποφασίζει τι θα κάνει βλέποντας το ρεύμα νίκης, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί δεν αποκλείεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Στήριξη ή αποδοκιμασία;
Ένα από τα πλέον κρίσιμα ευρήματα που προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB, έχει σχέση με τα κριτήρια που θα επιλέξουν για να δώσουν την ψήφο τους οι πολίτες στις ευρωεκλογές.
Το 31,7% των πολιτών, δηλώνουν  ότι θα ψηφίσουν για να εκλέξουν κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο και ακολουθεί το “ψηφίζω” για να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ (15,4%) και σε άλλο κόμμα (15,3%).
Κατά συνέπεια, το 30,7% των ψηφοφόρων, στις ευρωεκλογές, θα στείλουν μήνυμα στήριξης της ΝΔ ή άλλου κόμματος, την ώρα που το 13,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει για να αποδοκιμάσει την παρούσα κυβέρνηση.

Οι 17άρηδες
Άγνωστος Χ για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, είναι οι 17άρηδες που θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση και η ψήφος τους έχει βαρύνουσα σημασία.
Ο αριθμός τους είναι αδιευκρίνιστος λόγω του ότι οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου, αλλά με βάση την τελευταία απογραφή, 1.072.705 άτομα είναι μεταξύ 15 και 19 ετών.
Κάποιοι απ’ αυτούς απεχθάνονται την πολιτική, άλλοι πηγαίνουν ακόμη σχολείο και θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, άλλοι είναι φοιτητές και άλλοι άνεργοι.
Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ηλικίες επικοινωνούν κατά κύριο λόγο μέσω των social media, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος τους είναι κρίσιμος παράγοντας και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.
Το κυνήγι αυτής της κατηγορίας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη αρχίσει αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν διαύλους επικοινωνίας μαζί τους.
Ασφαλώς και οι κομματικές καταβολές της οικογένειας θα παίξουν ρόλο στην επιλογή που θα κάνουν στην κάλπη, αλλά είναι ασαφές εάν θα είναι και ο καθοριστικός λόγω του  κοινωνικού τους περίγυρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ