Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Νόμος και Τάξη» το δόγμα Μητσοτάκη στον πόλεμο με Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με στρατηγική «Νόμος και Τάξη» πορεύεται ο Κυρ. Μητσοτάκης την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας, ψάχνει ακόμη τον βηματισμό του για να ανακτήσει την ηγεμονία στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο πρωθυπουργός με το μετριοπαθές και μεταρρυθμιστικό προφίλ που έχει υιοθετήσει στέλνει μήνυμα συναίνεσης με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά και μηδενικής ανοχής στην ανομία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν εκτιμά ότι τον ευνοεί η πόλωση, αλλά για την ώρα τουλάχιστον, αδυνατεί να παίξει στα ίσα με τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, λόγω της ήττας του στις εκλογές.
Στην παρούσα φάση κερδισμένος βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που γίνεται σαφές από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλο άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Μειονέκτημα για τον κ. Τσίπρα είναι η εσωκομματική μάχη χαρακωμάτων για τον έλεγχο του Συνεδρίου, που δεν δίνει τη δυνατότητα για σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Με απλά λόγια:

  • Ο πρωθυπουργός προχωρά βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου που έχει ως επίκεντρο τη μεσαία τάξη και για την ώρα κρίνεται θετικά από τους πολίτες.
  • Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει ακόμη αντιπολιτευτικό βηματισμό και δείχνει εγκλωβισμένος στο εσωκομματικό πεδίο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει απόλυτος κυρίαρχος και το ερώτημα είναι εάν ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να «χτίσει» νέες συμμαχίες που θα τον ξαναβάλουν στο παιχνίδι.
Σε κάθε περίπτωση η συγκυρία δείχνει ευνοϊκή για τον πρωθυπουργό, κάτι  που σημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό εάν θα διατηρήσει ή θα απολέσει την ηγεμονία.

Τα μέτωπα που θα κρίνουν τις εξελίξεις, έχουν ως επίκεντρο το δόγμα «Νόμος και Τάξη» και είναι τα εξής:

  • Νέος Ποινικός Κώδικας: Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι θα μπει τέλος στην ανομία και θα επιβληθεί «ο νόμος και η τάξη». Η κατοχή και χρήση βομβών μολότοφ για παράδειγμα μετατρέπεται σε κακούργημα και τιμωρείται με φυλάκιση 10 ετών. Οι μεθυσμένοι οδηγοί που προκαλούν πολύνεκρα τροχαία θα τιμωρούνται με ισόβια, ενώ αυξάνονται από 17 σε 22 τα έτη για αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του αναφέρει ότι πίσω από αυτές τις διατάξεις κρύβονται δώρα στους τραπεζίτες, καθώς εξασφαλίζεται το ακαταδίωκτο για υποθέσεις απιστίας. Ο πόλεμος αναμένεται να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς θα αφορά και τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από τις τράπεζες.
  • Διαδηλώσεις: Η στρατηγική του «Νόμος και Τάξη» φαίνεται και από τις αλλαγές στο καθεστώς για τις πορείες, με οριοθέτηση του χώρου των διαδηλώσεων, που προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Βασικό επιχείρημα είναι ότι πρέπει να εκφράζεται η διαμαρτυρία, χωρίς όμως προβλήματα στους καταστηματάρχες και ταλαιπωρία στους πολίτες. Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη χρυσή ευκαιρία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Τονίζουν δε, ότι το όλο θέμα συνδέεται με το «χτύπημα» στις εργασιακές σχέσεις, που ξεκίνησε με την τροπολογία Βρούτση που κατήργησε το βάσιμο λόγο απόλυσης ως προϋπόθεση για την καταγγελία σύμβασης.
  • Εξάρχεια: Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο στα Εξάρχεια και έχει ως βασικό εκφραστή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη. Οι επιχειρήσεις σε κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη σε συνδυασμό με τα «χτυπήματα» στο παρεμπόριο γύρω από την ΑΣΟΕΕ, αποτελούν το μέσο για να σταλεί το μήνυμα της ασφάλειας στους πολίτες. «Τα Εξάρχεια δεν είναι κρατίδιο των αναρχικών», λένε στελέχη της Ν.Δ. και εξηγούν ότι το κλίμα είναι πολύ καλύτερο πλέον στο Κέντρο της Αθήνα. Ο μεγάλος φόβος πάντως είναι, μήπως ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις.
  • ΔΕΗ: Η κατάργηση της μονιμότητας στους νεοδιοριζόμενους στην επιχείρηση, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κάνουν ήδη λόγο για Casus Belli και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει την κυβέρνηση για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Η σύγκρουση δείχνει αναπόφευκτη και είναι βέβαιο ότι θα έχει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, καθώς θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης.

Εκλογικός Νόμος
Οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει το Μαξίμου έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου εκλογικού νόμου που θα εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα.
Βασικό επιχείρημα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ότι η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας, που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη απευθύνεται σε φιλήσυχους πολίτες που επιθυμούν τη σιγουριά και όχι συνθήκες πολιτικής ανασφάλειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται αλλαγή του νόμου, με το επιχείρημα ότι η απλή αναλογική εξασφαλίζει την γνήσια έκφραση του ελληνικού λαού και βάζει τις βάσεις για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ