Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Λερναία Ύδρα το μεταναστευτικό «τρώει» την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε θηλιά που πνίγει την Ελλάδα εξελίσσεται το μεταναστευτικό, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να ελέγξει τις μαζικές ροές από τα τουρκικά παράλια και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Νοέμβριο, οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκές, με αποτέλεσμα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες να καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Ευρώπη δείχνει να έχει αφήσει μόνη της την Ελλάδα, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι νεκρό γράμμα και όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το πρόβλημα θα γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.
Τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Γιώργος Κουμουτσάκος, δείχνουν ότι η διαχείριση της κατάστασης είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς μόνο το τελευταίο τετράμηνο έφτασαν στην Ελλάδα 40.000 μετανάστες.
Σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος η κατάσταση είναι στο κόκκινο, καθώς οι καταυλισμοί που έχουν στηθεί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, ενώ την ίδια ώρα άπαντες μιλούν για τη ντροπή της Μόριας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες αποσυμφόρησης στα νησιά με μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα, αλλά είναι σαφές ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται όπως η Λερναία Ύδρα.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι:

  • Όταν φεύγουν 300 από ένα νησί την άλλη μέρα καταφθάνουν 800 από τουρκικά παράλια.
  • Όταν πρόσφυγες μεταφέρονται σε κάποια δομή στην ενδοχώρα, τότε αρχίζουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Οργή, αγανάκτηση
Στα νησιά ξεχειλίζει η οργή για τις συνθήκες ασφυξίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στην ενδοχώρα κάτοικοι και τοπικοί φορείς δεν επιθυμούν τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο. Τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών είναι πολλά και επιβεβαιώνουν ότι ουδείς επιθυμεί στη γειτονιά του πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αδιέξοδο.
Διάχυτη πλέον είναι η αίσθηση ότι θα έχουν συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας επεισόδια όπως αυτά στα Γιαννιτσά, όπου κάτοικοι παρεμπόδισαν λεωφορεία με μετανάστες να φτάσουν στον προορισμό τους.
Το γεγονός ότι στην Κω βγήκαν ακόμη και μπουλντόζες για να εμποδίσουν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στο νησί, καθιστά σαφές ότι μια σπίθα είναι ικανή να ανάψει μεγάλες κοινωνικές φωτιές.

Δημοσκόπηση -σοκ
Παρά το γεγονός ότι η λύση δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση από τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει ανοίξει την κάνουλα των ροών, αυτή είναι που δέχεται την οργή και τη δυσφορία των πολιτών.
Η τελευταία δημοσκόπηση της ΟPINION POLL, ήταν το πρώτο καμπανάκι για την κυβέρνηση και έδειξε ότι το μεταναστευτικό μπορεί να ανατρέψει τη θετική εικόνα που έχτισε μετά τις εκλογές.
Στην ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές:

  • Το 52% απαντά αρνητικά και μόλις το 6,8% θετικά.
  • Το 51% δηλώνει πως συμφωνεί με την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε έτοιμη και καθυστέρησε στο συγκεκριμένο θέμα.
  • Η δυσαρέσκεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν προσθέσεις κανείς και το 13% που δηλώνει ότι «μάλλον συμφωνώ» με αυτή την κριτική.

Εκκλήσεις
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα, τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για αλλαγή στάσης των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να αποδεχτούν την παρουσία προσφύγων και μεταναστών.
«Δεν θα γίνουμε “ρεσεψονίστ” της Ευρώπης αλλά δεν θα επιδείξουμε και ρατσιστική διάθεση»,  ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ενέργειας και  Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για το μεταναστευτικό.

Έξι μέτρα
Κυβερνητικοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. από την αυτοδιοίκηση έχουν μεταφέρει το αρνητικό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ερώτημα το οποίο όλοι θέτουν είναι εάν υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση των έξι  μέτρων που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα οποία προβλέπουν τα εξής:

  • Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
  • Ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων
  • Την αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, για δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
  • Την εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Την ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο.
  • Την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Ενημέρωση
Σήμερα Σάββατο, οι βουλευτές της Ν.Δ. θα ενημερωθούν για το θέμα στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού.
Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ το λόγο θα λάβει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θα ενημερώσει για τις επαφές που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ