Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Νέα Ιωνία: Λαϊκή Συσπείρωση και Εκτός Σχεδίου κατά της Δημάρχου για τα κυπαρίσσια στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Δημοσιεύθηκε

στις

Λαϊκή Συσπείρωση και Εκτός σχεδίου καταδικάζουν την απόφαση της Δημάρχου να αφαιρέσει τα 22 κυπαρίσσια από το ιστορικό Μπλόκο της Καλογρέζας.

Πιο συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας αναφέρει σχετικά:

“Καταγγέλλουμε στο λαό και τη νεολαία της Νέας Ιωνίας την προσβολή και αλλοίωση του μνημείου του Μπλόκου της Καλογρέζας από τη δημοτική αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με εντολή της δημοτικής αρχής, ξεριζώθηκαν κάποια από τα 22 κυπαρίσσια που είχαν τοποθετηθεί στον χώρο, για να συμβολίζουν τα 22 παλικάρια του μπλόκου, που εκτελέστηκαν τον Μάρτιο του ’44 από τους χιτλερικούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Η πράξη αυτή της δημοτικής αρχής προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αν συνδυαστεί με την κάλυψη που έχει δώσει ουκ ολίγες φορές σε αντικομμουνιστικές-φασιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση του χώρου του μνημείου του μπλόκου της Καλογρέζας!
Για ένα να είναι σίγουρη η δημοτική αρχή: Την Ιστορία και το προοδευτικό μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί με τίποτα να τα ξεριζώσει. Για το λαό και τη νεολαία της Νέας Ιωνίας η θυσία των κομμουνιστών και αγωνιστών του μπλόκου της Καλογρέζας θα είναι πάντα πηγή έμπνευσης και διδαχή για όλες τις επόμενες γενιές, φωτίζοντας το δρόμο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της αδικίας, για να …«μπορούμε να ανασαίνουμε», για να νικήσει η ζωή!
Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια.
Γ.Ρίτσος”

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Εκτός Σχεδίου”: 

“Το θέμα της ιστορικής μνήμης είναι κάτι που απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια, καθώς εξελίσσεται μια μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του αστικού κόσμου (κυβερνήσεις, ΜΜΕ, ΕΕ) ιστορικά γεγονότα που έχουν καθορίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις να διαστρεβλωθούν ή να αποσιωπηθούν. Η ιστορία και η μνήμη πρέπει να ξαναγραφτούν με το χρώμα της αστικής αφήγησης.
Η πόλη μας σημαδεύεται ιστορικά από το μπλόκο της Καλογρέζας την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και την εκτέλεση 22 κομμουνιστών, μελών του ΕΑΜ (μεταξύ των οποίων ένας αντιφασίστας ιταλός) που πρωτοστάτησαν στην απεργία των ορυχείων της Καλογρέζας, από ταγματασφαλίτες και τη χωροφυλακή που συνεργάζονταν με τους ναζί
Έχει μεγάλη σημασία αυτά τα γεγονότα, που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας και δη της αντιστασιακής ιστορίας, να τα γνωρίζουμε, να τα συζητάμε και να εμπνεόμαστε για τον δύσκολο, μα όμορφο αγώνα για μια καλύτερη ζωή.
Το μνημείο στην Καλογρέζα και τα 22 μικρά δενδρύλλια που είχαν φυτευτεί συμβολικά, ένα για κάθε νεκρό αποτελούν ιστορικό αποτύπωμα, ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, κυρίως όμως αφορμή για να μείνει ζωντανή η ιστορία στις νεότερες γενιές. Από αυτή τη σκοπιά, ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή έκανε μια σειρά επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και ο τρόπος που έχει αντιμετωπίσει το χώρο στη διάρκεια της θητείας της, σε αντίθεση με το ζήλο που δείχνει σε άλλα θέματα και συμβολισμούς (σημαία του Βυζαντίου στο δημαρχείο, εξυπηρετήσεις στην τοπική μητρόπολη κ.α.) αποδεικνύει τη συμβολή της στην αντιδραστική επαναχάραξη της ιστορίας.
Ο συμβολισμός που δίνει το μνημείο και ο χώρος έχει τη δική του σημασία. Ως μια ακόμη πλευρά τροφοδότησης για πράξεις και αγώνες στο σήμερα (και όχι ως πεδίο για μια ακόμα επικοινωνιακού τύπου αντιπαράθεση). Οι αγώνες των απεργών εργατών στα εργοστάσια της Καλογρέζας-αφορμή για τις εκτελέσεις των είκοσι δύο κομμουνιστών αγωνιστών, είναι κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της πόλης μας. Το μήνυμα της θυσίας τους θα παραμείνει ζωντανό κόντρα στις αντιδραστικές προσπάθειες από όπου και αν προέρχονται που θέλουν να αμβλύνουν τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα των λαών.
Ο αγώνας των νέων και εργατών τότε ενάντια στην απειλή του φασισμού, μας δείχνει ότι και σήμερα αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές μας. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που η δίκη των ναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της η ιστορική σύνδεση του τότε με το σήμερα έχει ιδιαίτερη αξία.
Αυτό συμβολίζει για εμάς το μνημείο του μπλόκου της Καλογρέζας και ως Εκτός Σχεδίου θα είμαστε μαζί με κάθε συναγωνιστή/τρια και κάθε συλλογικότητα που θα αγωνίζεται για να ξεριζώσουμε το σκοτάδι του φασισμού και του εθνικισμού από την περιοχή μας!”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ