Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μητσοτάκης vs Τσίπρας: Παιχνίδι «Κέντρου» με μήλον της έριδος τη μεσαία τάξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα ρέστα τους παίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο στο χρόνο που απομένει έως τις εκλογές να κερδίσουν τη μάχη της μεσαίας τάξης και των αναποφάσιστων.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι ο πολύ δύσκολος χειμώνας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές ισορροπίες, που είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες, λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας που προκλήθηκε από τις διεθνείς ανατιμήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να εξηγηθούν και οι προτάσεις που έριξαν στο «τραπέζι» για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της μεσαίας τάξης, από τη συμπεριφορά της οποίας θα κριθεί και η μάχη των εκλογών.
Ο μεν Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε ως πρωθυπουργός να πάρει σκληρά μέτρα και τη νύφη να πληρώσει η μεσαία τάξη, καθώς η χώρα είχε βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για μια συνειδητή ιδεολογική επιλογή και δεσμεύεται ότι σταδιακά επιστρέφει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια που ήταν στο τιμόνι της χώρας.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ που με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως παιχνίδι «Κέντρου» που θα τραβήξει έως τις εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν.

Μέτωπο οικονομίας
Κοινό σημείο μάλιστα της στρατηγικής των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ ήταν η έμφαση που έδωσαν στην οικονομία, το μέτωπο δηλαδή που θα κρίνει και τις πολιτικές ισορροπίες και θα δρομολογήσει γενικότερες εξελίξεις.
Εάν προσθέσει κανείς ότι δημοσκοπικά η Ν.Δ. χάνει δυνάμεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται τις απώλειες της, γίνεται σαφές γιατί οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στο… παιχνίδι της μεσαίας τάξης.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε να εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» μέτρων με ορίζοντα το επόμενο οκτάμηνο, με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει σχέδιο για να βγει αλώβητη από την κρίση η μεσαία τάξη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να παρουσιάσει το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα για να καταστήσει σαφές ότι αυτός είναι ο αυθεντικός εκφραστής της μεσαίας τάξης.
Το γεγονός ότι η σύγκρουση των προηγούμενων ημερών επικεντρώθηκε στο εάν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές, καθιστά σαφές ότι το παιχνίδι «Κέντρου» θα συνεχιστεί έως τη στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες.

Μέτωπο πανδημίας
Το γεγονός ότι η πανδημία λόγω της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθιστά σαφές ότι είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.
Η Ν.Δ. επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι στήριξε και στηρίζει και το ΕΣΥ, αλλά και τους μικρομεσαίους, με μέτρα που τους έδωσαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κρίση
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει «αλλεργία» με το δημόσιο σύστημα Υγείας και εγκαλεί τον πρωθυπουργό για την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη που προέρχεται από το ΛΑ.Ο.Σ.

Δείτε επίσης: Δημοσκοπήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του αλλά η διψήφια διαφορά παραμένει

Πολιτική οριοθέτηση
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπήσει «κόκκινο», καθώς τα δύο κόμματα θέλουν να επιβάλουν την ηγεμονία τους στη μεσαία τάξη.
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να κλείσει κάθε χαραμάδα συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι τους χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτισμικό χάσμα.
Ανάλογη στρατηγική ακολούθησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι εκπροσωπεί το χάος και ότι εκφράζει την ελίτ της χώρας.
Οι… βαριές κουβέντες έχουν σχέση με το γεγονός ότι και οι δύο αρχηγοί επιδιώκουν να πετύχουν το μέγιστο δυνατό βαθμό συσπείρωσης στους αναποφάσιστους του Κέντρου για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές.

Οι συμμαχίες
Ζητούμενο σ’ αυτή τη νέα συγκυρία είναι οι συμμαχίες που θα πετύχουν οι δύο αρχηγοί οι οποίες θα τους δώσουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν με καλύτερους όρους στη μεσαία τάξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προφανές ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου αντί-συριζα μετώπου, κάτι που σε μεγάλο βαθμό πέτυχε πριν από τις εκλογές του 2019 και οδήγησαν στον εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ.
Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας κάνει γενναίο άνοιγμα στο ΚΙΝ.ΑΛ., το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά, υπογραμμίζοντας ότι η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα για προοδευτική διακυβέρνηση.

Πρόωρες κάλπες
Σ’ αυτό τον ιδιότυπο πόλεμο «Κέντρου» και οι δύο «μονομάχοι» αποφεύγουν να σηκώσουν το… γάντι των πρόωρων εκλογών, καθώς δεν θέλουν να χρεωθούν μια τέτοια ευθύνη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εξάντληση της τετραετίας και σημείωσε ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να φορτώσει την ευθύνη στον κ. Τσίπρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό, τον οποίο προκάλεσε να προκηρύξει εκλογές εάν είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει και χαρακτήρισε κουτσαβακισμό τις αναφορές περί γαλοπούλας.
Με αυτά τα δεδομένα, παραμένει άγνωστο εάν θα εξαντληθεί η τετραετία, καθώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δείχνουν να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα μέσα στο 2022.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ