Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Τα διλήμματα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ., που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την ιδεολογική του φυσιογνωμία, στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείεται εμπλοκή λόγω της πορείας του κορονοϊού, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση, ότι οι διαδικασίες θα γίνουν κανονικά και η ηγεσία θα εκλεγεί από τη βάση στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι υποψηφιότητες παραμένουν τέσσερις (Γεννημάτα, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Καστανίδης), καθώς ο Παύλος Γερουλάνος όλα δείχνουν ότι αποφάσισε να κάνει πίσω και να μην διεκδικήσει την ηγεσία.
Πάντως τα στρατόπεδα έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται και οι “4” υποψήφιοι, κάνουν αγώνα δρόμου για να κερδίσουν τις εντυπώσεις που θα τους χαρίσει τη νίκη στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.
Η μάχη για την ηγεσία έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτή του 2017, όταν περισσότεροι από 200.000 πολίτες προσήλθαν να ψηφίσουν, με την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 δεν δικαίωσαν αυτές τις προσδοκίες και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ή εάν θα έχει την κατάληξη της ΕΔΗΚ ή της Ένωσης Κέντρου.

Αναμέτρηση-ορόσημο
‘Οσοι γνωρίζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες κάνουν λόγο για εκλογές που θα σφραγίσουν το μέλλον του κόμματος αλλά και συνολικά της Κεντροαριστεράς.
Πρόκειται όπως τονίζουν, για κάλπες επιβίωσης, που θα καθορίσουν εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι σε θέση να εκφράσει τη Δημοκρατική Παράταξη, ή εάν θα μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα συμπλήρωμα είτε της Ν.Δ., είτε του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην παρούσα συγκυρία η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές είναι το μεγάλο ζήτημα για τους τέσσερις υποψήφιους. οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι εάν δεν υπάρξει μαζική προσέλευση, η πορεία παρακμής είναι προδιαγεγραμμένη.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουν κρατηθεί χαμηλοί τόνοι έως τώρα, καθώς εάν γινόταν κάτι διαφορετικό από τους υποψήφιους αρχηγούς, η όλη διαδικασία θα ευτελιζόταν.
Στην παρούσα φάση οι υποψήφιοι θέτουν τα δικά τους διλήμματα, τα οποία και θα ενταθούν μόλις εκκινήσει η διαδικασία, κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την Φώφη Γεννηματά, η οποία έσπευσε ως επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. να δηλώσει ότι στόχος της είναι να τρέξουν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Δείτε επίσης: Νέα Δημοκρατία: Στις 24 Οκτωβρίου οι εσωκομματικές εκλογές

Οι συμμαχίες
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει να θέτουν τα διλήμματα της αναμέτρησης, καθώς γνωρίζουν ότι όσο πιο γρήγορα περάσουν το μήνυμά τους, τόσο μεγαλύτερες ελπίδες θα έχουν για να κερδίσουν.
Η Φώφη Γεννηματά κατεβαίνει στην… αρένα με κεντρικό σύνθημα την αυτόνομη πορεία του Κινήματος με τους συνεργάτες της να τονίζουν ότι είναι ο μόνος δρόμος για να μπει ανάχωμα στη δεξιά Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νυν πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, διατηρεί άριστες σχέσεις με συνδικαλιστές, έχει απήχηση στον μηχανισμό του κόμματος και ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να κερδίσει άλλη μια εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρίχνεται στη μάχη με το σύνθημα “ήρθε η ώρα της γενιάς μας” και ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη λόγω του ότι εκπροσωπεί το νέο που έχει ανάγκη ο χώρος της Κεντροαριστεράς.
Βρίσκεται σε διαρκή επαφή με στελέχη της αυτοδιοίκησης που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για να διευρύνει τις συμμαχίες του και εκτιμά ότι θα καταφέρει να είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας παρουσίασε το τελικό κείμενο της πολιτικής του διακήρυξης για μια “Πράσινη Επανάσταση”.
Συνεργάτες του εκτιμούν ότι έχει καλύψει τη διαφορά και παίζει στα ίσα με τους δύο “αντιπάλους” του, ενώ στο παρασκήνιο λέγεται ότι προσπαθεί να προσεγγίσει ακόμη και παπανδρεϊκά στελέχη για να αυξήσει την απήχησή του.
Ο Χάρης Καστανίδης αν και ανακοίνωσε τελευταίος την υποψηφιότητά του, φιλοδοξεί να εκφράσει το παπανδρεϊκό μπλοκ και να περάσει στο 2ο γύρο της αναμέτρησης.
Θεωρείται πως έχει ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών, καθώς διετέλεσε για πολλά χρόνια υπουργός του ΠΑΣΟΚ και όσοι τον στηρίζουν λένε με νόημα πως εάν περάσει στο β’ γύρο, θα βάλει για τα καλά πλώρη για την ηγεσία.

Οι πρώην πρωθυπουργοί
Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχουν πολλοί άγνωστοι Χ και το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Απάντηση δεν υπάρχει ακόμη αν και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Κώστας Σημίτης, δύσκολα θα εμπλακεί και θα πάρει ξεκάθαρη θέση για το πρόσωπο που θα ήθελε στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.
Τα δεδομένα ωστόσο είναι διαφορετικά για τον Γιώργο Παπανδρέου που είναι εν ενεργεία βουλευτής και διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την Φώφη Γεννηματά, όσο και με τον Χάρη Καστανίδη.
Ένας άλλος άγνωστος Χ για την τελική επικράτηση, έχει σχέση με το δίδυμο που θα βρεθεί στο 2ο γύρο, καθώς θα αναδειχτούν οι συμμαχίες που θα κρίνουν και την τελική έκβαση της αναμέτρησης.
Κάτι τέτοιο άλλωστε συνέβη και στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη – στην κόντρα του με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη- και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ