Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μητσοτάκης σε σταυροδρόμι: Κρίσιμα διλήμματα και στο… βάθος «θερμό» φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπος με ισχυρά διλήμματα βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος το αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθεί να λάβει αποφάσεις που θα σφραγίσουν τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος πολλοί είναι αυτοί που ζητούν σκληρή γραμμή έναντι του Αλέξη Τσίπρα, μετά το ηχητικό ντοκουμέντο του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Μιωνή.
Όπως υποστηρίζουν οι αποκαλύψεις «ακουμπούν» τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, από τη στιγμή που πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης του.
Ωστόσο, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και ένα β’ κύμα πανδημίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, υποχρεώνει τον πρωθυπουργό σε δεύτερες σκέψεις.
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης, επηρεάζεται από αυτούς τους δύο πολύ κρίσιμους παράγοντες και οι όποιες αποφάσεις του μοιάζουν με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Ο ίδιος για την ώρα απέφυγε την οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση γύρω από την προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο, καθώς δεν επιθυμεί την όξυνση του πολιτικού κλίματος.
Αυτό όμως δε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα για «συγχωροχάρτι», καθώς η ρητορική του Μαξίμου είναι για «παρακράτος» το οποίο στήθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης ναι μεν γνωρίζει ότι βρίσκεται στην καλύτερη φάση της πρωθυπουργίας, καθώς η δημοφιλία του είναι στα ύψη, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά του.

Η μεγάλη απειλή
Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν, δε σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα που υπάρχουν με τη γειτονική χώρα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την τηλεφωνική επικοινωνία που κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά η Τουρκία ήταν και παραμένει ένας απρόβλεπτος γείτονας.
Ενδεικτικές είναι οι απειλές του εκπροσώπου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ μετά την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία μόνιμου στόλου της Ε.Ε.
«Δεν κάνεις πλάκα με τον τουρκικό στόλο. Το να κάνεις πλακά με τον τουρκικό στόλο ξεπερνάει το… μπόι σου», είπε ο κ. Τσελίκ, δείχνοντας ότι η στρατηγική της Άγκυρας είναι της έντασης και των προκλήσεων.
Η απομόνωση της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, την υποχρεώνει να ανεβάσει τους τόνους, κάτι που έγινε σαφές και από την επίθεση του Μ. Τσαβούσογλου στην Γαλλία με φόντο τη Λιβύη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Παρίσι ότι υιοθετεί μια καταστροφική προσέγγιση στη Λιβύη και με τον τρόπο αυτό απάντησε στις κατηγορίες του Εμ. Μακρόν για ιστορική και εγκληματική ευθύνη της Άγκυρας.
«Η Γαλλία, που διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία», είπε χαρακτηριστικά.

Θερμό επεισόδιο;
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα σενάρια για νέα επιχείρηση εισβολής μεταναστών είτε από τον Έβρο, είτε από το Αιγαίο, αλλά και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Ουδείς στην Αθήνα όπως έχει γράψει ο «Χτύπος» αποκλείει το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου με στόχο η Άγκυρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμη και εάν η εκεχειρία του καλοκαιριού βάλει προσωρινό φρένο στις επιδιώξεις του Ερντογάν, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για το τι θα γίνει το φθινόπωρο.

Οικονομία σε ύφεση
Η χώρα στην παρούσα φάση δίνει μάχη για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί σε μια χαμένη χρονιά για τον τουρισμό, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση ότι θα δύσκολα για την οικονομία θα έρθουν από το Σεπτέμβριο.
Κοινό μυστικό είναι ότι η αγορά δεν πατάει γερά στα πόδια της και ένα ενδεχόμενο β’ κύμα πανδημίας, θα επιδεινώσει την ύφεση και θα οδηγήσει σε θέση άμυνας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής και ετοιμάζεται για ένα πολύ «θερμό» φθινόπωρο, με αιχμή του δόρατος την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και γενικότερα την οικονομία.

Προανακριτική
Όπως γίνεται αντιληπτό το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο» εάν διαμορφωθεί κλίμα όμοιο με εκείνο του ’89 με ειδικά Δικαστήρια σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 15 Ιουλίου τα κόμματα θα παραδώσουν τα πορίσματά τους και τότε θα φανεί εάν η Ν.Δ. προχωρήσει σε παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου για σκευωρία στην υπόθεση Novartis.

Φθινόπωρο έντασης
Με αυτά τα δεδομένο άπαντες αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το ήπιο πολιτικό κλίμα που είναι αναγκαίο ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου.
Οι χειρισμοί του κ. Μητσοτάκη θα σφραγίσουν τις εξελίξεις, καθώς πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση  και σε ένα «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών με τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ