Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Μητσοτάκης – Μπάιντεν Γιατί ο Ερντογάν φοβάται την αγορά F-35 από την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας διαμορφώνει η προοπτική της συμπαραγωγής των F-35, αλλά και της αγοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες μιας μοίρας του μαχητικού 5ης γενιάς έως το 2028.

Το άριστο κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και άνοιξε το δρόμο για μια αγορά που θα αλλάξει υπέρ της Αθήνας τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Η αγορά αναμένεται το 2028, καθώς και το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και θα πρέπει να υπάρξει συμπαραγωγή ανταλλακτικών με την ελληνική αεροπορική βιομηχανία, αλλά σε κάθε περίπτωση ο δρόμος έχει ανοίξει.

Η σημασία του υπερσύγχρονου μαχητικού για την αμυντική θωράκιση της χώρας, γίνεται σαφής από τις έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, όπου γίνεται λόγος για «σόου» της Ελλάδας και του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι η νευρικότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται στο ότι:

-την επόμενη χρονιά ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των Rafale,
-το 2027 εκσυγχρονίζονται τα ελληνικά μαχητικά F-16 και
-το 2028 προγραμματίζεται η αγορά υπερσύγχρονων F-35.

Εάν σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία λόγω της στάσης της στους S-400 βρίσκεται εκτός του προγράμματος με τα F-35 και δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει ούτε τα δικά της F-16, εύκολα αντιλαμβάνεται τους λόγους του εκνευρισμού της Άγκυρας.

Στην ουσία δηλαδή, η Αθήνα με αυτή την αγορά αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Άγκυρας, η οποία δεν θα μπορεί να βασίζεται στη στρατιωτική υπεροχή της για να συνεχίζει τη ρητορική της έντασης και των προκλήσεων.

 

Οι S-400

Έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το F-35 έχει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογίες και υπερτερεί εναντίον αντιπάλων που δεν διαθέτουν κάτι ανάλογο.

Όσοι γνωρίζουν, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στους S-400 για να τονίζουν ότι με δεδομένη τη διατήρηση τους από την Τουρκία, το F-35 είναι το μοναδικό οπλικό σύστημα που μπορεί να τους εξουδετερώσει.

 

Αεροπορική υπεροχή

Οι προηγμένες δυνατότητές του και η ικανότητα απεικόνισης του συνδυασμένου επιχειρησιακού περιβάλλοντος δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αεροπορική υπεροχή τόσο πάνω από το Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι τo F-35 μπορεί να μεταφέρει το σύνολο των προηγμένων όπλων που ήδη χρησιμοποιούν τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας επιτρέποντας οικονομία και δια λειτουργικότητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς συμμαχίες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ