Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Πρόταση για παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση από το βήμα του ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αλλά και συγκεκριμένα η Ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, θύμα της οποίας είναι η Μεσόγειος και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει η χώρα μας για να θωρακιστεί απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να γίνουν κι άλλα αλλά ακόμα και σε υπερεθνικό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις φωτιές που έπληξαν την χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και ευχαρίστησε τις χώρες που βοήθησαν στέλνοντας πυροσβέστες που ηρωικά αντιμετώπισαν τα φαινόμενα. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στις αυξημένες ροές σημειώνοντας πως χάνουν τη ζωή τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο, ωστόσο είναι ανάγκη να υπάρχει συνεργασία και μεταξύ χωρών.

Σημειώνεται ότι το βασικό θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης, φέρει τον τίτλο «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη και θέτοντας εκ νέου σε κίνηση την παγκόσμια αλληλεγγύη: Επιταχύνοντας τη δράση για την Ατζέντα του 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης προς την ειρήνη, την ευημερία, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους».

 

Μήνυμα στην Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η μόνη μας διαφορά, ήτοι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Για το Κυπριακό, επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδος σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας πως το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ