Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κ. Μητσοτάκης: Με το βλέμμα σε debate και επόμενη μέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα βήμα πριν από την αυτοδυναμία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στρέφει το βλέμμα του στο debate της 1ης Ιουλίου, αλλά και στην επόμενη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

Στρατηγική της Πειραιώς, μετά τον αέρα που κέρδισε με τη διαφορά των  9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές, είναι οι χαμηλοί τόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου και η ανάδειξη της ενότητας όλων των Ελλήνων.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι μόνο ένα μοιραίο λάθος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να αποτρέψει την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία και μάλιστα με αυτοδυναμία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι δεν έχει κανένα λόγο να οδηγηθεί σε μια προσωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη, θα οδηγούσε σε συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να εξηγηθεί και η επιμονή της Πειραιώς για ένα  debate, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, το οποίο θα γίνει τη Δευτέρα 1 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε προσωπική σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα, καθώς θέλει να ρίξει το βάρος του σε μηνύματα που έχουν σχέση με την επόμενη ημέρα και το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα.

Μέσω του debate με όλους του πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να περάσει τρία καθαρά μηνύματα που έχουν σχέση με:

  • τη μείωση της φορολογίας,
  • την ασφάλεια στην καθημερινότητα,
  • τη σιγουριά στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αντιμετώπιση φόβου
Η στρατηγική του προέδρου της Ν.Δ. έχει συγκεκριμένη στόχευση που δεν είναι άλλη από το να βάλει τέλος στη ρητορική του φόβου που ακολουθεί συστηματικά ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα. Ο επιθετικός λόγος που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. τόσο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι αντιληπτός από την Πειραιώς που έχει λάβει τα μέτρα της. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. διαμηνύουν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ότι δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

«Όχι» πόλωση
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ανεβάσει τους τόνους κατά του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πόλωση δεν δίνει πόντους στον ίδιο και τη Ν.Δ.
Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζεται πλέον ως απερχόμενος πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια κυβέρνηση σε αποδρομή, που έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Διλήμματα
Όσον αφορά στα διλήμματα που θα θέσει έχουν σχέση με το αύριο της χώρας και την ανάγκη για έκρηξη επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για «καθαρές» λύσεις και να επαναλάβει ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες καταδίκασαν την προπαγάνδα του φόβου.
Ειδικότερα θα επαναλάβει:

  • «Η χώρα δεν έχει πλέον περιθώρια ούτε για πειράματα, ούτε για αστάθεια, ούτε για περιπέτειες».
  • «Στις 8 Ιουλίου η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση που θα πάρει γρήγορες αποφάσεις και θα κριθεί γι’ αυτές».

Δουλειά το καλοκαίρι
Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι έστω και δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας και το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ότι η Βουλή θα είναι ανοικτή για δουλειά όλο το καλοκαίρι.
Όπως τονίζουν, η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της, κάτι που σημαίνει ότι τα πρώτα νομοσχέδια θα έρθουν άμεσα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Αυτοδιοίκηση
Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη διοίκηση δήμων και περιφερειών από την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να δώσει εξουσίες τόσο σε δημάρχους όσο και σε περιφερειάρχες που δεν ελέγχουν τα συμβούλια καθώς εξελέγησαν με πολύ χαμηλά ποσοστά.
Με τον τρόπο αυτό θα μπει τέλος στην παράλυση και την ακυβερνησία, λόγω του ότι θα είναι δύσκολη υπόθεση η λήψη αποφάσεων από συμβούλια που δεν υπάρχει καθαρή πλειοψηφία.
Ακόμη πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Ν.Δ. προχωρήσει και σε ριζική αλλαγή του νόμου, κάτι που σημαίνει κατάργηση της απλής αναλογικής και επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.

Φορολογικό
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δίνουν ιδιαίτερο βάρος και στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο είναι έτοιμο και θα είναι από τα πρώτα που θα έρθουν προς ψήφιση.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών και έχει ως στόχο να δώσει το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Διαφάνεια
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νομοσχέδιο με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων».
Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι θα θεσπίζεται Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας με την οποία και θα συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ