Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΚΙΝΑΛομαχίες: 4+1 δελφίνοι για το… θρόνο της Χ. Τρικούπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Θέσεις μάχης παίρνουν οι δελφίνοι του ΚΙΝ.ΑΛ., οι οποίοι παρά την κρίση του κορονοϊού που βιώνει η χώρα, ετοιμάζονται να παίξουν τα ρέστα τους για να καταλάβουν το… θρόνο της Χ. Τρικούπη.

Oι ζυμώσεις και οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ενδιαφερόμενων για την ηγεσία ανέρχεται ήδη στους πέντε.
Η… πρεμούρα μπορεί να προκαλεί έκπληξη, καθώς η ανάδειξη του νέου αρχηγού θα γίνει σε περίπου ένα χρόνο, αλλά από την άλλη αναδεικνύει και το ιστορικό βάρος ενός κόμματος που θεωρείται η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ.
Οι… δελφινομαχίες ξεκίνησαν από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά, είπε τον περασμένο Σεπτέμβριο το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.
Η δήλωση αυτή άνοιξε για τα καλά τη διαδοχολογία, με αποτέλεσμα στο παρασκήνιο να οργιάζει η φημολογία, για το πώς θα πορευτεί το Κίνημα έως την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση το Νοέμβριο του 2021.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι οι προσωπικές στρατηγικές των δελφίνων, ίσως να οδηγήσουν σε οδυνηρές συνέπειες, καθώς η επόμενη χρονιά θεωρείται καταλύτης πολιτικών εξελίξεων.
Στο παρασκήνιο άλλωστε λέγεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης ίσως αναλάβει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογικό αιφνιδιασμό.
Αυτό μπορεί να συμβεί στις αρχές του επόμενου φθινοπώρου και υπό την προϋπόθεση ότι έχει τελειώσει οριστικά η περιπέτεια με τον κορονοϊό και ο πρωθυπουργός θελήσει να κάνει ένα restart.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ΚΙΝ.ΑΛ. θα βρεθεί επί ξηρού ακμής, καθώς στο μεσοδιάστημα θα αδυνατεί να δώσει το στίγμα του, αφού τα στελέχη του θα διαγκωνίζονται για το ποιος είναι καταλληλότερος για αρχηγός.
Οι κίνδυνοι αυτοί ναι μεν είναι υπαρκτοί, αλλά δεν μπορούν να κάμψουν τις προσωπικές φιλοδοξίες των δελφίνων, που ακόμη και εν μέσω πανδημίας προσπαθούν να χτίσουν τις συμμαχίες τους.

Σε μέγγενη
Μέσα στο κλίμα αυτό, η Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί να επιβάλλει τους δικούς της όρους, με αποτέλεσμα να μην δίνει καθαρό στίγμα για την στρατηγική που ακολουθεί.
Στην παρούσα φάση το ΚΙΝΑΛ δείχνει να βρίσκεται σε μέγγενη, καθώς πιέζεται και από δεξιά και από αριστερά, γεγονός που αποτυπώνεται στις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις.
«Απαιτείται νηφαλιότητα και ψυχραιμία», τονίζουν στελέχη που ξέρουν τις λεπτές ισορροπίες και υπογραμμίζουν την ανάγκη για συλλογική δουλειά προκειμένου να μην χαθούν ψηφοφόροι προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι… αρχηγοί
Η διαδοχολογία έχει ανοίξει για τα καλά και το βέβαιο είναι πως αμέσως μετά τις γιορτές, οι υποψήφιοι αρχηγοί θα εντείνουν την παρουσία τους για να μπουν με καλύτερους όρους στο εσωκομματικό παιχνίδι.
Η Φώφη Γεννηματά ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία, αλλά δεν κρύβει τον εκνευρισμό της με αφορμή δημοσκόπηση που είδε πρόσφατα το ως της δημοσιότητας.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνει τρίτη την κα Γεννηματά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ με κύκλους της Χ. Τρικούπη να μιλούν για μεθόδευση και να «φωτογραφίζουν» το Μέγαρο Μαξίμου.

Υποψηφιότητα για το θρόνο της Χ. Τρικούπη αναμένεται να θέσουν άλλα τέσσερα στελέχη που είναι τα εξής:

  • Α. Λοβέρδος: Επισήμως τηρεί σιγή ιχθύος, αλλά στο παρασκήνιο λέγεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις του. Φέρεται μάλιστα να έχει ενημερώσει τους πάντες, από την κ. Γεννηματά και τον γραμματέα του Κινήματος Μ. Χριστοδουλάκη έως τους πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο. Λέγεται επίσης, ότι έχει εντείνει μέσω τηλεδιασκέψεων τις επαφές του,  με στενούς του συνεργάτες στο Βόρειο Τομέα Αθήνας, όπου εκλέγεται βουλευτής, όσο και με κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα.
  • Νίκος Ανδρουλάκης: Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ έχει μεγάλη επιρροή στον κομματικό μηχανισμό και δεν κρύβει ότι είναι στις προθέσεις του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία. Επισήμως μπορεί να δηλώνει ότι δεν ασχολείται, αλλά είναι ξεκάθαρο πώς όταν έρθει η ώρα δεν θα διστάσει.  Συνομιλητές του τονίζουν ότι επιθυμία του είναι μια μαζική εκλογική διαδικασία όπως αυτή που έγινε το 2017, προκειμένου να γίνει κτήμα των προοδευτικών πολιτών.
  • Παύλος Γερουλάνος: Η καλή του εκλογική επίδοση στο δήμο της Αθήνας φαίνεται πως του άνοιξε την όρεξη. Έχει προτείνει την κατάργηση του ΚΙΝΑΛ και την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και είναι βέβαιο πως θα θέσει υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές.
  • Εύα Καϊλή: Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα της διαδοχής, αλλά στη συνέχεια έκανε ένα βήμα πίσω. Σε όσους τη ρωτούν δηλώνει ότι το 2021 δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία, σημειώνει όμως ότι σε 2-3 χρόνια τίποτα δεν αποκλείεται, κάτι που σημαίνει πως όλα είναι ανοικτά.

Με τα… μεγάλα
Η σημερινή ηγεσία της Χ. Τρικούπη,  έχει αποφύγει επί του παρόντος τουλάχιστον να μπει σε συγκρούσεις και διαμηνύει ότι ασχολείται μόνο με τα μεγάλα πολιτικά θέματα.
Είναι όμως βέβαιο ότι από τη στιγμή που θα φουντώσει ο εσωκομματικός πόλεμος θα πάρει καθαρή θέση για όλα τα ζητήματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ