Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφιάλτης δίχως τέλος: Ο πόλεμος στις ΜΕΘ και το σενάριο – σοκ του τρίτου κύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πότε θα ανοίξει ξανά η χώρα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν σοκ και δέος και το παραμικρό λάθος από εδώ και στο εξής μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι εξελίξεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διεξάγεται… πόλεμος, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΣΥ.
Το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς πριν από τα Χριστούγεννα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από σχέδια επί  χάρτου, από τη στιγμή που ο κορονοϊός συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του.
Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στην καλύτερη περίπτωση την άνοιξη, το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πως θα βγει ο χειμώνας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Στα νοσοκομεία έχει σημάνει συναγερμός και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας και ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι σε οριακό σημείο, καθώς οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, με αποτέλεσμα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει μια άνιση μάχη.
Το κύμα εθελοντισμού ναι μεν αναδεικνύει τη δύναμη της προσφοράς, αλλά είναι προφανές ότι δεν αρκεί για να υπάρξουν πειστικές λύσεις απέναντι σε έναν εχθρό που ακόμη τουλάχιστον είναι ανίκητος.
Η κραυγή αγωνίας του διευθυντή ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκου Καπραβέλου κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Ας θυμηθούμε τι χαρακτηριστικά είπε:

  • «Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία».
  • « Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα».
  • «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα. Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε, να φτάσουμε τετραψήφιο;»

Όλα στον αέρα
Την ίδια κατάσταση δεν αποκλείεται να κληθεί να αντιμετωπίσει και η Αττική, καθώς τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν, ότι ο ιός είναι ικανός να εισβάλει από εκεί που δεν το περιμένει κανείς.
Ασφαλώς και το εμβόλιο είναι η μεγάλη ελπίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ανθρωπότητα, ζητούμενο όμως είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού στο μεσοδιάστημα.
Με βάση το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, αλλά και την αδυναμία αντιμετώπισης του κορονοϊού, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και η αγορά έως τις 7 Δεκεμβρίου.
Η εκτίμηση μάλιστα που κυριαρχεί είναι, ότι το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης θα γίνει σταδιακά και με όρους που δεν θα οδηγήσουν σε νέα επιδημιολογική έξαρση.

Δύσκολα Χριστούγεννα
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα της Ελλάδας, καθώς θα συνεχιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα sms και η καθολική χρήση της μάσκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι απίθανο να ανοίξουν εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς δεν θα  μπορεί να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει να διασκεδάσει.
Όσον αφορά στο ρεβεγιόν, το πλέον πιθανό είναι ότι δεν θα ξεπερνάει τα εννέα άτομα, ενώ θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετακινήσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το πότε θα ανοίξει η αγορά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις και λίγους πελάτες μέσα στο κατάστημα.
Δεν αποκλείεται επίσης να εφαρμοστεί το click away, κάτι που σημαίνει ότι ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη για να παραλάβει την παραγγελία του.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα και θα μπει φρένο στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Το… σταυρόλεξο
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση καλείται να λύσει ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο που είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να δώσει ανάσες στην οικονομία που βρίσκεται επί ξηρού ακμής. Ο μεγάλος φόβος άλλωστε εάν ανοίξει η αγορά δεν είναι άλλος από ένα τρίτο κύμα πανδημίας που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι ζήσαμε έως τώρα και μπορεί να αποδειχτεί ολέθριο. Οι γιατροί φοβούνται πώς εάν ανοίξει η οικονομία στις γιορτές, ο εφιάλτης είναι ένα τρίτο κύμα πανδημίας που θα κάνει την εμφάνισή του μέσα στον Ιανουάριο ή και τον Φεβρουάριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ θα ενταθεί και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν σε όλα τα επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ