Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κάλπες 2019: Πού & πώς ψηφίζουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου που είναι βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσουν ραγδαίες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Ουδείς βέβαια θα πρέπει να ξεχνά ότι οι κάλπες είναι ακόμη «άδειες» και η μόνη και βασική προϋπόθεση για την αλλαγή ή μη της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας είναι η ψήφος των πολιτών.
Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε είναι φωτογραφίες της στιγμής και δεν είναι σε καμία περίπτωση κάλπη, όπου ο πολίτης πίσω από το παραβάν αποφασίζει το κόμμα και τους υποψήφιους που θα ψηφίσει.
Καλό είναι λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι και να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν θα  βρεθούμε μπροστά στην κάλπη προκειμένου να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ας δούμε λοιπόν με βάση τον οδηγό του υπουργείο Εσωτερικών,  κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να ψηφίσουμε το κόμμα και τους υποψήφιους που θέλουμε.
Σε κάθε περίπτωση,  η ψηφοφορία των αυριανών βουλευτικών εκλογών, που είναι οι πρώτες μετά το Σεπτέμβριο του 2015, θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, αν και οι κυρώσεις δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται:

  • Όσοι είναι άνω των 70 ετών.
  • Όσοι βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στους ψηφοφόρους με αναπηρία, ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.
Του εκλογικού δικαιώματος στερούνται όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Κάτι ανάλογο ισχύει για όσους έχουν αμετάκλητη ποινική καταδίκη, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα και τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Που ψηφίζουμε
Όσον αφορά στο που ψηφίζουμε, ποια είναι δηλαδή τα εκλογικά τμήματα που θα πρέπει να πάμε, αυτά έχουν καθοριστεί εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μάθουμε που ψηφίζουμε είναι μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».
Ωστόσο μπορούμε να βρούμε το εκλογικό μας τμήμα στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 213 136 1500.
Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις».
Στην περίπτωση που υπάρχει δυσκολία μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πώς ψηφίζουμε;
Το μόνο που πρέπει να κάνει όποιος ψηφίζει είναι να προσέλθει στο εκλογικό του τμήμα και να δείξει την αστυνομική του ταυτότητα στην εφορευτική επιτροπή.
Αυτή με τη σειρά της προχωρά στην αναγνώριση, την ταυτοποίηση και την επαλήθευση με βάση τους εκλογικούς καταλόγους.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

  • Εάν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου.
  • Εάν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Αφού μπούμε στο ειδικό παραβάν, ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό, είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.
Στην περίπτωση που βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, τότε ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
Ηλεκτρονική ψηφοφορία, μέσω του διαδικτύου δεν προβλέπεται και για το λόγο αυτό πρέπει να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Αστυνομική ταυτότητα
Για να ασκήσει κανείς το εκλογικό του δικαίωμα αρκεί η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, του διαβατηρίου, της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιάριου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Όσοι δεν άλλαξαν την αστυνομική τους ταυτότητα για συναισθηματικούς λόγους θα πρέπει να ξέρουν ότι «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Όσον αφορά σε στρατιωτικούς και υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Εάν τώρα έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Αριθμός σταυρών
Ο αριθμός των σταυρών που βάζουμε για να επιλέξουμε τους βουλευτές, εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως εξής:

  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Δεν βρίσκω το όνομά μου
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εκλογείς προσέρχονται για να ψηφίσουν, αλλά δεν βρίσκουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Όσοι αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στο δήμο, μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας δηλαδή έως τις 19.00.
Στην περίπτωση που βρείτε το όνομά σας σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είστε δημότης, ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι έχετε κάνει αίτηση για μεταδημότευση μετά τις 30 Απριλίου του 2019.
Άλλωστε, οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.
Κατά συνέπεια αφού λύσετε το πρόβλημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δήμο σας προκειμένου να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας και να μην αντιμετωπίσετε ξανά στο μέλλον την ίδια ταλαιπωρία.

Διπλοεγγεγραμμένοι
Όποιοι από εσάς είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας.
Αυτό βέβαια θα γίνει μετά από μια μικρή ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους οικείους δήμους.
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού.
Στη συνέχεια, αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος και το αδιάβλητο των εκλογών.
Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι η  διπλοψηφία και απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά από τη νομοθεσία και στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδείς μπορεί να επικαλεστεί άγνοια του νόμου.

Εξωτερικό
Όσον αφορά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν στις κάλπες της Κυριακής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Ο νόμος δυστυχώς δεν έχει αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι εάν θέλετε να ψηφίσετε θα πρέπει να επιστρέψετε στην πατρίδα την ημέρα των εκλογών.

17άρηδες
Μετά τις ευρωεκλογές, στις κάλπες των ευρωεκλογών θα ψηφίσουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών.
Αυτό σημαίνει ότι στις αυριανές εκλογές θα πάρουν μέρος και όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Διαφορετικά στοιχεία
Στο ερώτημα τι κάνει κανείς εάν τα στοιχεία του στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς του, η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τις διαφορές.
Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε από το δήμο σας πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.
Καλό είναι να το δείτε ακόμη και σήμερα για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί.
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Εκλογική άδεια
Ο αριθμός των ημερών αδείας που δικαιούνται όσοι ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, προκύπτει με βάση τη χιλιομετρική απόσταση.
Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα.
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα.
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες.
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες.

Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Γενικές πληροφορίες
Η χώρα μας έχει 59 εκλογικές περιφέρειες και για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 3% των ψήφων.
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών  για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους στο υπουργείο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ