Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Αλέξης Τσίπρας: «Με το κεφάλι ψηλά για την Ελλάδα που παραδίδουμε»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποσοστό που αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το ποσοστό που λαμβάνει στις εκλογές της Κυριακής. Το χαρακτήρισε, ακόμη, «εντολή μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και τη κοινωνία». Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει καθαρή νίκη στη ΝΔ, σημείωσε, όμως, με νόημα ότι αυτό το αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Με το κεφάλι ψηλά αποδεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προσήλθε στο Ζάππειο Μέγαρο λίγο μετά τις 21:30.

«Θα είμαστε εδώ, ισχυροί από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποτρέψουμε φαινόμενα ρεβανσισμού και εκδικητικότητας απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων», ανέφερε και διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, δυναμικά, θα δίνει το «παρών» για να προστατεύει τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας.

Σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία

«Οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για μας απόλυτα σεβαστή», σημείωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη του.

«Στη δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δεν είναι παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη. Αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Κι έτσι εγώ θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επαναλάβω όσα έκαναν οι αντίπαλοί μας. Και θα υποδεχτώ αύριο τον κ. Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου», τόνισε και ευχαρίστησε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που «έδωσαν ένα πολύ δύσκολο αγώνα, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες», καθώς, για πρώτη φορά, έγιναν εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και έγιναν με τόσο συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ των αντιπάλων, «γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολο αυτόν τον αγώνα. Αλλά ταυτόχρονα και τόσο γενναίο για όλους και όλες όσοι έδωσαν τον αγώνα με πίστη και αποφασιστικότητα».

«Όχι σε φαινόμενα ρεβανσισμού»

«Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι εδώ ισχυρός, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να το αποτρέψει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση του. «Πριν 4,5 χρόνια αναλάβαμε τη διακυβέρνηση σε μια οριακή στιγμή για τον τόπο. Με άγνοια κινδύνου ενδεχομένως, αλλά με μεγάλη πίστη στις δυνάμεις του λαού μας. Πολεμήσαμε και καταφέραμε πολλά, πάντα με το κεφάλι ψηλά. Και σήμερα πάλι με το κεφάλι ψηλά αποδεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία. Με το κεφάλι ψηλά γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα που παραδίδουμε στη νέα κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως πριν από 4,5 χρόνια η δική του κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας, με άδεια ταμεία, με 28% ανεργία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες φτώχειας και κρίσης.

«Σήμερα παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δισ. στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού και με ανακτημένο το κύρος και την αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Για να φέρουμε τη χώρα ως εδώ πήραμε δύσκολες αποφάσεις και αναλάβαμε βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο και σήμερα πληρώνουμε».

Το εκλογικό αποτέλεσμα

Ιδίως για το σημερινό αποτέλεσμα που αναδεικνύει αυτοδύναμη κυβέρνηση τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του, του 2015, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι σήμερα καθαρή. Το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί. Θα δουλέψουμε, δε, σκληρά και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε να αποδειχθεί και πρόσκαιρη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν 4,5 χρόνια, από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 4% ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, που μας έδωσαν το 35% και μας έφεραν στη κυβέρνηση, με εντολή να σταματήσουμε τη καταστροφική πορεία της λιτότητας και των μνημονίων», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πιστεύω αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο και παρά τα όποια λάθη και τις παραλήψεις πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ ότι απασχολημένοι ολοκληρωτικά στο μεγάλο και δύσκολο αυτόν στόχο, απορροφημένοι εξολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με τη ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτό να είναι μια από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης

Για το ποσοστό που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών, πολύ πιο συνειδητά αυτήν τη φορά, μας δίνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του και ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 32%, που μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αλλά ταυτόχρονα και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης των μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας τα τελευταία χρόνια. Υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της φωνής των αδυνάμων, υπεράσπισης των αξιών μας. Και ταυτόχρονα θα προετοιμαστούμε, ώστε πιο ώριμοι και με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου».

«Σήμερα κλείνει για εμάς, για μένα, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος. Θα αποτιμήσουμε συλλογικά και με νηφαλιότητα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε. Και δεν θα αρνηθούμε -και δεν αρνηθώ και προσωπικά- όπως έκανα πάντα, να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν», δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ο κ. Τσίπρας και να ξεκαθαρίσει: «Όχι, όμως, για να κοιτάμε διαρκώς στο χθες, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά. Και με τις απαραίτητες τομές, όπου χρειάζονται, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη. Στη ζωή μου έχω μάθει να αγωνίζομαι και να παλεύω. Όποιος αγωνίζεται ξέρει να κερδίζει ξέρει και να χάνει. Κυρίως, όμως, μαθαίνει όταν πέφτει να σηκώνεται και να συνεχίζει να μάχεται. Θα είμαστε, λοιπόν, εδώ πιο έμπειροι και πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ