Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Θερμός» χειμώνας: 4 ανοικτά μέτωπα κρίνουν τις αντοχές της κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους στίχους του Σαββόπουλου «το χειμώνα τούτο άμα τον πηδήξαμε»  σιγοτραγουδούν στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος  των προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Μετά από 20 μήνες πανδημικής κρίσης, οι πολίτες δείχνουν πιο κουρασμένοι από ποτέ και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους προκειμένου να ξεπεραστούν οι σκόπελοι για να κάνει το αναγκαίο άλμα προς τα εμπρός.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις που δρομολογούνται, τονίζουν όμως ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις για να προστατευθεί το εισόδημα της κοινωνίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό ακολουθεί ένα «καυτό» εξάμηνο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίζει τη μεγάλη αντεπίθεση για να μαζέψει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ.

Το Μαξίμου αναγνωρίζει τις δυσκολίες, το μήνυμα που εκπέμπει όμως είναι ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς οι πρωτοβουλίες που θα λάβει αναδεικνύουν το μεταρρυθμιστικό της προφίλ.

 

  1. Πανδημική θύελλα

Τα μέτωπα στα οποία καλείται να δώσει λύσεις η κυβέρνηση είναι πολλά με πρώτο τη σαρωτική επέλαση του 4ου κύματος, που έφερε τα πάνω κάτω και ανέτρεψε κάθε προγραμματισμό που είχε κάνει η κυβέρνηση για την οικονομία.

Η κορύφωσή του αναμένεται με το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα δοκιμαστεί για άλλη μια φορά.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία ιδίως της Βόρειας Ελλάδας είναι οριακή και είναι προφανές ότι οι λίγες επιτάξεις στις υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Μέσα στο κλίμα αυτό, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η πανδημία κατέστησε σαφές ότι κάποιες αλλαγές είναι μονόδρομος.

Μεταξύ αυτών είναι και οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για νέες υποδομές και υπηρεσίες στο σύστημα Υγείας.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη δεν θα γίνουν με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά με τις πραγματικές ανάγκες.

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι οι αντιδράσεις που θα προκύψουν σε περίπτωση που κλείσουν νοσοκομεία, καθώς για τον ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια εξέλιξη θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου».

Επίσης, μεγάλο στοίχημα αποτελεί ο εμβολιασμός, που αποτελεί το «κλειδί» προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας απέναντι στον αόρατο εχθρό.

Τις τελευταίες ημέρες, ενισχύονται οι απόψεις όσων τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας κυρίως για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, κάτι όμως που εάν γίνει πράξη, θα ανεβάσει και τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

  1. Ανοικτή οικονομία

Το στοίχημα των αντοχών στο ΕΣΥ, είναι συνυφασμένο με το στόχο να μην κλείσει η οικονομία.

Ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη εκπέμπουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε lockdown, όπως έγινε στις δύο πρώτες φάσεις της πανδημίας. Μια τέτοια εξέλιξη άλλωστε θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για την οικονομία, καθώς ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει γενικευμένα μέτρα στήριξης.

 

Δείτε επίσης: Υπουργείο Οικονομικών: Κούρεμα χρεών έως 80% σε δάνεια και οφειλές προς Ταμεία

 

  1. Εκπαίδευση

Οι αλλαγές που έγιναν  σε θέματα όπως η αξιολόγηση σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανέδειξαν και τις αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται ήδη στα «κάγκελα» και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο νέος νόμος πλαίσιο είναι ήδη προ των πυλών καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύει ότι οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν τον μοχλό για κοινωνική κινητικότητα και θα γίνουν καταλύτης για την ανάπτυξη».

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η λειτουργία Κέντρων Αριστείας στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και η ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών εντός των δημόσιων πανεπιστημίων.

 

  1. Ακρίβεια

Οι εισαγόμενες αυξήσεις λόγω της διεθνούς κρίσης στην αγορά ενέργειας, προκαλεί ήδη ανατροπές στον προγραμματισμό που έχουν κάνει και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Η αναχαίτιση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι στην παρούσα φάση μετά την πανδημία το πιο δύσκολο πρόβλημα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες υψηλού πληθωρισμού και ακρίβειας και το 2022.

Το αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί της αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022 και το απαισιόδοξο παρατείνει το πρόβλημα μέχρι και το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Το Μαξίμου ποντάρει στο αισιόδοξο σενάριο, που θέλει την ενεργειακή κρίση να έχει παροδικό χαρακτήρα, αλλά είναι ερώτημα τι θα συμβεί εάν το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται και μετά το Μάρτιο.

Η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της απορρόφησης σημαντικού μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμός ενέργειας είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, που χρειάζεται όμως και συνέχεια.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν πάρει την ανιούσα και διάχυτη είναι οι αίσθηση ότι ήρθαν για να μείνουν εάν δεν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Θετικό βήμα είναι και η οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, ΑμΕΑ και υγειονομικών που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ