Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Η επιστροφή στη λογική”, του Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανάμεσα στα πολλά ολέθρια που κληροδότησε στη χώρα η περίοδος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι και το τερατούργημα Σκουρλέτη, με τον εκλογικό νόμο για την τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι το βαρύτερο αλλά είναι σημαντικό. Διέπεται από την ίδια λογική που κυριάρχησε για 4,5 χρόνια: Ό,τι δεν ελέγχουμε, το διαλύουμε.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά την (συγκυριακή) επικράτηση μιας ανερμάτιστης Αριστεράς και μιας έξαλλης ακροδεξιάς στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρέμεινε σχεδόν αλώβητη από το κύμα του ανορθολογισμού – που ξεπήδησε από την οικονομική κρίση – και την επέλαση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Η πολιτική αναντιστοιχία μεταξύ Κεντρικής Πολιτικής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρέμεινε χαώδης, ακόμα κι’ όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάλπαζαν προς την εξουσία. Η μικρή επιρροή τους στις εκλογές του 2014, ήταν ολοφάνερο ότι θα συρρικνωνόταν στις εκλογές του 2019.

Τι απέμενε; Να βρεθεί ένας τρόπος, να παραλύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσα από την παράλυση να αποκτήσουν ρόλο και λόγο οι ελάχιστες δυνάμεις τους.

***********

Επιστρατεύτηκε το κάλπικο ιδεολόγημα της απλής και «άδολης» αναλογικής, που τάχα ήταν «θέμα αρχής» γι’ αυτούς. «Αρχή» που «ξέχασαν » το 2015, όταν δεν τους συνέφερε. Ξεχνώντας την και εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και την πολιτική ανεπάρκεια των άλλων, υφάρπασαν για δεύτερη φορά την εξουσία. Τα ποσοστά τους; 35,46% ο ΣΥΡΙΖΑ και 3,69% ο ακροδεξιός συνεταίρος.

Με μόλις 35,46+3,69=39,15%, στρογγυλοκάθισαν στην εξουσία και απόλαυσαν μέχρις εσχάτων τις χάρες και τα ωφελήματα της, με ατάραχη τη «δημοκρατική» τους συνείδηση.

Ξαναθυμήθηκαν δολιότατα την,,, «άδολη» πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και έβαλαν μπροστά την απορρύθμιση, με το ψευδώνυμο νομοθέτημα «Κλεισθένης», για να θυμίζει μεταρρύθμιση.

Το νομοθέτημα ήταν τραγελαφικό: Απλή αναλογική στην εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, πλειοψηφικό στην εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών.

Στοιχειώδης λογική και συνέπεια, επέβαλαν η καθιέρωση της απλής αναλογικής, να συνδυάζεται με έμμεση εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τα αντίστοιχα συμβούλια. Αλλά τέτοιες «λεπτομέρειες», δεν απασχολούν όσους διακηρύσσουν το Μαοϊκό «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», από την πρωθυπουργική θέση. Αναταραχή να’ναι κι όπως να’ναι.

Τα τραγελαφικά αποτελέσματα του εκτρωματικού νομοθετήματος, δεν ήταν απλώς προβλέψιμα. Ήταν βέβαια!

Βέβαιο ήταν, επίσης, ότι ακόμα κι’ ο ίδιος ο Σκουρλέτης, αν εξακολουθούσε να είναι Υπουργός, θα αναγκαζόταν να δώσει λύση στην παρανοϊκή κατάσταση, που ο ίδιος δημιούργησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η (αναγκαστική) λύση που έδωσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έφτασε στο άλλο άκρο: Εκμηδένισε εντελώς τα Δημ. και Περιφ. Συμβούλια, μεταφέροντας όλες τις αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, την οποία συγκρότησε με απαράδεκτα μονομερή, υπερτροφική πλειοψηφία.

Έτσι, τα Δημ. και Περιφ. Συμβούλια, «επί εδάφους» ΣΥΡΙΖΑ και με συνδρομή της Ν. Δημοκρατίας, μετατράπηκαν σε βήματα ανούσιας φλυαρίας και βιοτεχνίες παραγωγής γελοίων ψηφισμάτων, που σκαρφίζονται διάφοροι επιτήδειοι.

************

Το προωθούμενο νομοσχέδιο, άσχετα από επιμέρους επιφυλάξεις, επαναφέρει τη λογική στην εκλογή των αυτοδιοικητικών αρχών και αποκαθιστά τη λειτουργία των θεσμών.

Το κύριο αντικείμενό του είναι, φυσικά, το εκλογικό σύστημα και δευτερευόντως η επαναφορά του 5ετούς εκλογικού κύκλου.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό, αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα για τέσσερα χρόνια, με το ετερόκλητο μόλις 39,15%, να ωρύονται ότι είναι αντιδημοκρατικό να εκλέγονται οι αυτοδιοικητικές αρχές, με το 43%!

Αλλά αυτό είναι το ποιόν και το ήθος αυτών που καπηλεύονται αρχές, αξίες και ηθικά αιτήματα, που κάποτε εξέφραζε η Αριστερά.

Υ.Γ. Ενδιαφέρουσα αναμένεται η άποψη του… σταθερών απόψεων και χαρακτήρος Γ. Ραγκούση, για την επαναφορά της 5ετούς θητείας.

*Ο Μ. Καρπέτας είναι δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος Μεταμόρφωσης.

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ