Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Η «Δύναμη Πολιτών» Ν. Φιλαδέλφειας ζήτησε την αναβολή του Δ.Σ. που αφορά στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δημοτική παράταξη “Δύναμη Πολιτών” Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χακληδόνας με επιστολή της ζήτησε την αναβολή του επερχόμενου Δημοτικού συμβουλίου (15/7) που αφορά στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Πιο αναλυτικά η παράταξη του πρώην δήμαρχου κ. Βασιλόπουλου ζήτησε την αναβολή του συγκεκριμένου συμβουλίου, καθώς όπως τονίζει “η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία ευκαιρία για δημόσια παρουσίαση πεπραγμένων, αλλά και για πολιτική συζήτηση πάνω στα διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν για την πόλη μας και την τοπική αυτοδιοίκηση” και συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που διεξαχθεί έρχεται “σε πλήρη αντίθεση με το ίδιο το περιεχόμενο της λογοδοσίας, που είναι ο ανοιχτός – δημόσιος χαρακτήρας της και η δυνατότητα παρεμβάσεων των πολιτών”. 

Τέλος, στην επιστολή της η παράταξη ζητά η δημοτική αρχή να αναβάλει τη συγκεκριμένη συνεδρίαση για τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία.

Η επιστολή της παράταξης:

“Την Τετάρτη 15/07 το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με αντικείμενο τη λογοδοσία του Δημάρχου για το έτος 2019. Είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία, η οποία στην προκειμένη περίπτωση έχει την ιδιαιτερότητα ότι ο απολογισμός του 2019 αφορά κατά τα 2/3 τον απολογισμό της δημοτικής αρχής της Δύναμης πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία ευκαιρία για δημόσια παρουσίαση πεπραγμένων, αλλά και για πολιτική συζήτηση πάνω στα διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν για την πόλη μας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τετάρτης κεκλεισμένων των θυρών λόγω του κορονοϊού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ίδιο το περιεχόμενο της λογοδοσίας, που είναι ο ανοιχτός – δημόσιος χαρακτήρας της και η δυνατότητα παρεμβάσεων των πολιτών. Παρακαλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να αναβάλει τη συγκεκριμένη συνεδρίαση για τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία. Προς επίρρωση των ανωτέρω παραθέτουμε αυτούσια τη νομοθεσία (3463/2006), που αφορά στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής:

  1. Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.
  2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου. Σε Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων και σε Δήμους πρωτευουσών νομών η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και καλούνται, μόνον, οι θεσμοθετημένοι συλλογικοί φορείς της πόλεως, όπως, επιστημονικοί, εμπορικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί, για την ευρύτερη, δυνατή, εκπροσώπηση των κατοίκων.”
  3. Το δημοτικό συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.
  4. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.
  5. Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ