Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ευθύνη ή ρήξη; – Πολιτικά διλήμματα για μεταναστευτικό και κορωνοϊό covid19

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η χώρα λόγω των δραματικών εξελίξεων στον «πόλεμο» του μεταναστευτικού και της ασύμμετρης απειλής με τον κορωνοϊό.

Οι εκβιασμοί του Ταγίπ Ερντογάν που άνοιξε τη στρόφιγγα των ροών και ο εφιάλτης με τα αλλεπάλληλα κρούσματα του covid19, οδηγούν την Ελλάδα σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Πρόκειται για μια διπλή κρίση που ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν θα τελειώσει σύντομα ή εάν θα έχει διάρκεια με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της πατρίδας.
Οι ορδές των μεταναστών που πολιορκούν τη χώρα τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, διαμορφώνουν νέα δεδομένα και παραπέμπουν σε επιστροφή στο 2015.
Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει να τα παίζει όλα για όλα προκειμένου να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί στη Συρία και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη ο κορονοϊός απειλεί σε όλα τα επίπεδα και το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην περίπτωση που συνεχιστεί και το καλοκαίρι  με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό τουρισμό.
Μια πρώτη γεύση για τις επιπτώσεις δόθηκε με την απόφαση για αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα που είχε τεράστιες επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες.
Οι πλέον απαισιόδοξοι εκφράζουν φόβους για καθίζηση στην ελληνική οικονομία, ενώ οι ρεαλιστές μιλούν για παγκόσμια γεγονότα και απλά συνιστούν ψυχραιμία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ισορροπία τρόμου
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η χώρα εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με εύθραυστες ισορροπίες τρόμου και ερωτήματα για το εάν υπάρξει στάση ευθύνης ή ρήξης
Σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία το πολιτικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να  πάρει αποφάσεις, οι οποίες θα σφραγίσουν το παρόν και το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Κλειστά κέντρα
Το πρώτο και βασικό δίλημμα που τίθεται είναι εάν υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση σε ένα εθνικό θέμα όπως είναι το μεταναστευτικό, λόγω της στρατηγικής που ακολουθεί η Άγκυρα.
Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά την έφερε σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί με δριμύτητα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για χρήση βίας κατά των νησιωτών και ανευθυνότητα σε ένα εθνικό θέμα.

Αντέχει η χώρα;
Ανεξάρτητα από τις κατηγορίες πάντως, το τοπίο είναι πλέον διαφορετικό και το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις είναι εάν η χώρα μπορεί να αντέξει άλλο στην πίεση του μεταναστευτικού.
Οι ορδές στα σύνορα, η χρησιμοποίηση από τους μετανάστες οπλισμού, τον  οποίο προμηθεύονται από τούρκους στρατιώτες, καθιστούν σαφές ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ιδιότυπο πόλεμο.

Ευρωπαϊκά σύνορα
Εάν οι πολιτικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και δεν αποκτήσουν κοινή γραμμή πλεύσης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φροντίσει να καταστήσει σαφές ότι είναι στις προτεραιότητές του να διεθνοποιήσει ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.
Τα σύνορα της Ελλάδας άλλωστε είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά το ερώτημα είναι εάν οι εταίροι μας έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν ή εάν θα αφήσουν για άλλη μια φορά μόνη της την Ελλάδα.

Εθνική προσπάθεια
Εδώ είναι και ο κρίσιμος ρόλος του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος λόγω του ότι ήταν έως πριν από λίγους μήνες πρωθυπουργός, μπορεί να βοηθήσει με τις διασυνδέσεις του την εθνική προσπάθεια.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερο υπογραμμίζουν την ανάγκη για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για να χαραχτεί κοινή γραμμή πλεύσης.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της χώρας και τα όποια μικροκομματικά οφέλη δεν έχουν νόημα στη δημόσια συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Φόβοι ύφεσης
Εξίσου εφιαλτική είναι η κατάσταση και λόγω του κορονοϊού, κάτι που γίνεται ήδη σαφές από τη σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο, το οποίο ακολουθεί την διεθνή πορεία καθίζησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο τομέα έδειξε σημάδια συναίνεσης, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία των πολιτών.
Ωστόσο, ο φόβος που υπάρχει είναι ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω του κορονοϊού θα επηρεάσει και την ελληνική, η οποία διψάει για επενδύσεις που θα φέρουν ζεστό χρήμα.
Τυχόν συνέχιση της ύφεσης και της έλλειψης κατανάλωσης θα οδηγήσει για άλλη μια φορά σε εκρηκτικές καταστάσεις που δεν αποκλείεται να είναι ίδιες με αυτές που ζήσαμε στη δεκαετία των μνημονίων.

Επίσπευση αποφάσεων;
Με αυτό τα δεδομένα, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει άμεσα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Κάποιοι μιλούν για επίσπευση των εξελίξεων ακόμη και με πρόωρες εκλογές, ενώ άλλοι θεωρούν καταστροφική μια τέτοια εξέλιξη, με το επιχείρημα ότι θα εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ