Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Βουλή ψηφίσαμε πρόσφατα νομοσχέδιο για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, το οποίο αποτύπωσε πεντακάθαρα τον βασικό προσανατολισμό της Κυβέρνησης για ορθή οργάνωση της απονομής της και επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων στη χώρα μας, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά!

Με το νομοσχέδιο αυτό νομοθετήσαμε ένα ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, που συμβάλλουν στη λειτουργική αναβάθμιση του συστήματος της Δικαιοσύνης, ούτως ώστε, να αξιολογηθεί η λειτουργία των δικαστηρίων με σκοπό την πιο εύρυθμη εκδίκαση των υποθέσεων προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στο δικαστήριο και τους διαδίκους, να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών μέσων για διεξαγωγή δικών και πλέον, μάρτυρες, πραγματογνώμονες και διάδικοι θα εξετάζονται με χρήση νέων τεχνολογιών. Επίσης, ηλεκτρονικά θα καταβάλλονται πλέον τα παράβολα, τα δικαστικά ένσημα και τα τέλη υπέρ του δημοσίου. Περαιτέρω, πρόθεσή μας με το νομοσχέδιο αυτό είναι η αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής δικαιοσύνης με κατεύθυνση και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Για τον σκοπό αυτό, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα, για την επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων στα

Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που αφορούν σε σχετικές με την ανάπτυξη υποθέσεις. Επειδή, η δικαιοσύνη είναι συνδεδεμένη με την πραγματική οικονομία, γι΄αυτό και θα πρέπει να κινείται με ρυθμούς, οι οποίοι θα επιτρέπουν στους επενδυτές, να δημιουργήσουν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν έμπρακτα στη μεγάλη προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα μία ισχυρή χώρα ανάπτυξης.

Άλλωστε, η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης εξυπηρετεί εξίσου, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πολύ συχνά δεν προστρέχουν στη δικαιοσύνη, γιατί έχει χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, εν τέλει, εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και έρχεται μαζί με άλλες κυβερνητικές πράξεις, να επιβεβαιώσει την πολιτική αλλαγή που συντελείται σήμερα στη χώρα μας.

*Η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ