Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι 990 κάλπες και ο «πήχης» του ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά η διαδικασία της αυριανής ψηφοφορίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυριανές εσωκομματικές εκλογές που θα αναδείξουν τον Πρόεδρο και τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Αριστεράς διαδικασία.

Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει την ηγεσία από τη βάση του κόμματος και όχι από συνέδριο όπως γινόταν έως τώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν τρία χρόνια μετά τις βαριές ήττες που δέχτηκε στις ευρωεκλογές, τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι εν αναμονή πρωθυπουργός.

Το δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, σε συνδυασμό με τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, καθιστούν σαφές ότι ετοιμάζεται για γενικευμένη επίθεση.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι οι εσωκομματικές κάλπες μέσω των οποίων θέλει να επανασυνδέσει τον ίδιο και το κόμμα του, με τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα που βιώνουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το σύνθημα «τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό», που έχει ως στόχο να μετατρέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ψήφο εμπιστοσύνης στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την αυριανή διαδικασία και μιλούν για γιορτή δημοκρατίας στην οποία όπως επισημαίνουν θα σημάνει και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Εμμέσως πλην σαφώς

Αν και αποφεύγουν να αναφερθούν σε αριθμούς, καθώς ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ δεν ταυτίζεται με τον πολιτικό, το βέβαιο είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς, υπάρχει πήχης ως προς τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Ο πήχης δεν είναι άλλος από τους 180.000 ψηφοφόρους, καθώς αυτός ήταν ο αριθμός όσων συμμετείχαν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα της Χ. Τρικούπη, όπου αποφασίστηκε η μετονομασία του Κινήματος, σε ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν ότι εάν ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος πήχης, θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, που θεωρείται κλειδί για την πρωτιά στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Ειδοποιός διαφορά

Αναγνωρίζουν ωστόσο, ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί από τη στιγμή που υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά στη διαδικασία της ψηφοφορίας που έχει επιλέξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ειδοποιός διαφορά έχει σχέση με το γεγονός ότι όποιος πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία γίνεται αυτομάτως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συνέβη στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ.

Στην εκλογική διαδικασία για την ηγεσία και το όνομα του ΠΑΣΟΚ μπορούσαν να ψηφίσουν και φίλοι χωρίς να έχουν την υποχρέωση να γίνουν μέλη, κάτι που είναι τελείως διαφορετικό με την επιλογή που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας. Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει ως στόχο να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό κόμμα, που θα έχει έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη, ο οποίος θα έχει εκλεγεί από τη βάση του κόμματος.

 

Εφορευτική επιτροπή

Όσον αφορά στη διαδικασία, θα στηθούν 990 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και η διαδικασία θα επιτηρείται από 2.000 μέλη των εφορευτικών επιτροπών και υπό την υψηλή επιστασία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Η εγγραφή μέλους μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο, δηλαδή λίγο πριν από την ψηφοφορία, ενώ για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί και η καταβολή συνδρομής 3 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα.

 

Δικαίωμα ψήφου

Όσον αφορά στο δικαίωμα ψήφου, το έχουν όλοι υπό την προϋπόθεση να είναι πάνω από 15 ετών. Όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα.

Όσοι είναι μέλη και έχουν εγγραφεί έως τις 21/3/2022 και βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα στην Ελλάδα, αλλά μόνο για πρόεδρο.

Για λόγους διευκόλυνσης εάν κάποιοι δεν είναι ήδη μέλη ή έχουν εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορούν να συμπληρώσει νωρίτερα από την Κυριακή τη φόρμα συμμετοχής και να την έχουν μαζί τους.

Σταυροί ανά περιφέρεια:

Περιφέρεια – Σταυροί

Αττική  45
Κεντρική Μακεδονία  11
Δυτική Ελλάδα  6
Κρήτη  5
Θεσσαλία 4
Πελοπόννησος  5
Ήπειρος  3
Δυτική Μακεδονία  3
Ανατολική Μακεδονία Θράκη  3
Στερεά Ελλάδα  3
Νότιο Αιγαίο  2
Ιόνια Νησιά  2
Βόρειο Αιγαίο 2
Εξωτερικό  1

Έως τις 8 το βράδυ

Το δικαίωμα ψήφου μπορεί να ασκηθεί παντού και όσοι πάρουν μέρος στη διαδικασία θα πρέπει να έχουν μαζί τους, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δύο κάλπες, μία για τον Πρόεδρο και μία για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ