Δ.Σ. Νέας Ιωνίας: Εγκρίθηκε το ψήφισμα της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» για την Αγία Σοφία

0

Το ψήφισμα της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί, υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, στην τελευταία συνεδρίασή της.

To κείμενο υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», ενώ κατά του ψηφίσματος τοποθετήθηκαν η παράταξη της κ. Θωμαΐδου, η Λαϊκή Συσπείρωση και η παράταξη της κ. Βάσιλα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

«Η απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκαλεί σε όλους μας αγανάκτηση και οργή. Ιδίως δε, στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, της πόλης που έφτιαξαν από τις στάχτες της Μικρασιατικής καταστροφής οι πρόσφυγες πρόγονοί μας. Η ιστορία όμως ούτε ξαναγράφεται ούτε παραχαράσσεται.

Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει ούτε σε καθεστώτα ούτε σε ηγεμόνες. Ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και στην πολιτισμική της κληρονομιά. Είναι ένα μοναδικού κάλλους θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό και ιστορικό κόσμημα, που αποτελεί σύμβολο ελευθερίας της θρησκείας και παρακαταθήκη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αυτόν τον εμβληματικό της ρόλο όποιος τολμά να τον αμαυρώσει είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία της ανθρωπότητας και στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας για τροποποίηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να την τοποθετήσει κάτω από τη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων.

Τέτοιου είδους πρακτικές δεν συνιστούν απλώς πρόκληση για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα αλλά είναι και προσβολή κάθε σύγχρονης λογικής που οικοδομεί κατανόηση και σεβασμό όλων των θρησκειών και των μνημείων τους.»

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.