Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί 

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας (13/7), με αφορμή την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί παρά τις έντονες προτροπές της παγκόσμιας κοινότητας να διατηρηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου, εισήχθη εκτάκτως ψήφισμα-διαμαρτυρία για την συγκεκριμένη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου που έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή.

Το εν λόγω ψήφισμα ήρθε στο Δ.Σ. κατόπιν αιτήματος της δημοτικής παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, με την πρόταση της οποίας συμφώνησε στη πορεία και η παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρόμοια πρόταση υπήρξε και από πλευράς δημοτικής αρχής, η οποία αρχικά πρότεινε το αντίστοιχο ψήφισμα της ΚΕΔΕ προς ψήφιση, γεγονός που βρήκε αντίθετους τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, καθώς όπως τονίστηκε σκοπός του ψηφίσματος είναι να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα και το πολιτισμικό υπόβαθρο της Νέας Ιωνίας, ειδικά για ένα θέμα που συγκινεί και αγγίζει ιδιαίτερα τον προσφυγικό κόσμο της πόλης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το ψήφισμα της δημοτικής αρχής εδώ.

Στόχος του συγκεκριμένου ψηφίσματος ήταν να υπάρξει ομόφωνη καταδίκη της απόφασης του Ερντογάν από το Δ.Σ. Ν. Ιωνίας. Βέβαια, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη λόγω της διαφορετικής πολιτικής και κοινωνικής προσέγγισης του θέματος από τις παρατάξεις του δήμου, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ως προς την διατύπωση μίας ενιαίας πρότασης και τελικά να τεθούν σε ψηφοφορία 4 διαφορετικά ψηφίσματα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια διαφόρων δημοτικών συμβούλων, καθώς αν και υπήρχε εξ αρχής μια κοινή γενική γραμμή δεν κατέστη δυνατόν, για ακόμη μία φορά, να υπάρξει ομοφωνία και σύμπνοια απέναντι μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Τελικά το ψήφισμα που υπερίσχυσε των άλλων και πέρασε ήταν αυτό της “Δημιουργίας Αλληλεγγύης” που είχε και την στήριξη της “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία”.

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκαλεί σε όλους μας αγανάκτηση και οργή. Ιδίως δε, στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, της πόλης που έφτιαξαν από τις στάχτες της Μικρασιατικής καταστροφής οι πρόσφυγες πρόγονοί μας.

Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει ούτε σε καθεστώτα ούτε σε ηγεμόνες. Ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και στην πολιτισμική της κληρονομιά. Είναι ένα μοναδικού κάλλους θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό και ιστορικό κόσμημα, που αποτελεί σύμβολο ελευθερίας της θρησκείας και παρακαταθήκη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αυτόν τον εμβληματικό της ρόλο όποιος τολμά να τον αμαυρώσει είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία της ανθρωπότητας και στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας για τροποποίηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να την τοποθετήσει κάτω από τη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων.

Τέτοιου είδους πρακτικές δεν συνιστούν απλώς πρόκληση για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα αλλά είναι και προσβολή κάθε σύγχρονης λογικής που οικοδομεί κατανόηση και σεβασμό όλων των θρησκειών και των μνημείων τους.»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ