Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Δύο χρόνια δουλειάς και προσφοράς στην Ελλάδα”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την ημέρα της ανάθεσης από τον ελληνικό λαό στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τεθεί επικεφαλής μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στον τομέα της ψυχικής υγείας οι ρυθμοί εργασίας ήταν εντατικοί, ανάλογοι με τις απαιτήσεις των πανδημικών καιρών μας. Μεταξύ των πολλών δράσεων που ολοκληρώσαμε και προωθούμε ήταν η δωρεάν πενταψήφια Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τις επιπτώσεις της covid-19, η 1102 για την άνοια και η 2152152121 που απευθύνεται στους ογκολογικούς ασθενείς και στους καπνιστές.
Μέσα στην τέλεια θύελλα της πανδημίας κατορθώσαμε να νομοθετήσουμε μια νέα μορφή Μονάδων Ψυχικής Υγείας, τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση ενώ σχεδιάσαμε τη δημιουργία 5 Μονάδων και προβλέπονται 20 Μονάδες επιπλέον σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα αναπτύσσουμε δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, υπό τη μορφή ολοκληρωμένου ψηφιακού εξωτερικού ιατρείου (συνταγογράφηση, γνωματεύσεις,  έκδοση πιστοποιητικών, διασύνδεση με πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ κ.τ.λ.). Ήδη ξεκίνησε πιλοτική εφαρμογή στο Καστελλόριζο, σχεδιάζονται άμεσα ανάλογες Μονάδες σε νησιά και ορεινές περιοχές.

Για τους ανθρώπους του Συστήματος Υγείας, που από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης υλοποιούμε προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (Skype, messenger κ.λ.π). αυτά τα προγράμματα απευθύνονται, ασφαλώς, και στους ασθενείς covid 19 που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον και για τα μέλη των οικογενειών τους.

Στις προσπάθειές μας για ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας των Ελλήνων ζητήσαμε και λάβαμε βοήθεια και από τον ιδιωτικό τομέα και από συλλογικούς φορείς (ιδρύματα, ΜΚΟ κ.ά).  Είναι σημαντική εξέλιξη σε αυτό το θέμα το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Child Mind Institute με έδρα τη Νέα Υόρκη, για την ανάπτυξη 5 ετούς προγράμματος παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων σε όλη την Επικράτεια, με δυνατότητα πρόσβασης και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Τα δύο χρόνια που πέρασαν ήταν, σε επίπεδο κρίσεων και εξελίξεων μια συμπυκνωμένη δεκαετία πολιτικού αγώνα. Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάλη με την καλπάζουσα ανεργία και ύφεση, προσφυγικό και απάνθρωπη, εργαλειακή χρήση μεταναστών από την γείτονα σαν όπλο εναντίον της Ελλάδας και της Ε.Ε. και εδώ και ένα χρόνο η λαίλαπα της πανδημίας! Και μόνο ένα από τα παραπάνω θα μπορούσε  να κάμψει και να απειλήσει την ευστάθεια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μιας χώρας – πολλώ δε μάλλον μίας κυβέρνησης. Όμως, με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, τη συλλογική προσπάθεια και τη στήριξη των συμπολιτών προχωράμε με σταθερά βήματα μπροστά.
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ