Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Διορθωτικές κινήσεις: Προ των πυλών ανασχηματισμός στην κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτιά στην κυβέρνηση έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φράση του «τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, τώρα είναι καλοκαίρι», όταν ρωτήθηκε για τον ανασχηματισμό στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι έχει στο μυαλό του διορθωτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός για το ποιοι φεύγουν, ποιοι θα αναβαθμιστούν και ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση.
Το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης έχει πλήρη εικόνα για τις αλλαγές που πρέπει να κάνει.
«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», λένε με νόημα συνομιλητές του πρωθυπουργού και εξηγούν ότι οι διορθωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες παρά τον πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τονίζουν μάλιστα ότι απαιτείται νέο «αίμα» που θα δώσει νέα δυναμική, καθώς η χώρα από το Σεπτέμβριο θα εισέλθει σε νέα φάση που απαιτεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας.
Στο ερώτημα πότε θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει άμεσα ακόμη και μέσα στον Ιούλιο και άλλοι στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο κ. Μητσοτάκης κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, καθώς μέσω του ανασχηματισμού θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές ότι:

  • Επιβραβεύει τους άριστους υπουργούς και υφυπουργούς.
  • Δίνει την ευκαιρία στη νέα γενιά των «γαλάζιων» βουλευτών να αναλάβουν σημαντικά κυβερνητικά χαρτοφυλάκια.
  • Να κάνει άνοιγμα στο χώρο της εκσυγχρονιστικής Κεντροαριστεράς που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

Αξιολόγηση
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ανασχηματισμός όποτε και εάν γίνει δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά περιορισμένος, με στόχο να διορθώσει κάποιες από τις αδυναμίες της κυβέρνησης.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι κάποια στελέχη ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αποστολή που τους ανατέθηκε, ενώ άλλα δεν κατάφεραν να βρουν τον βηματισμό τους.
«Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και τακτική αξιολόγηση για να διορθώνουμε τα λάθη», είπε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη Γ. Γεραπετρίτης.

Εισηγήσεις
Το γεγονός βέβαια ότι ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σε πιο ουδέτερο χρόνο, αναδεικνύει και τις διαφορετικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για το θέμα.
Ο κ. Μητσοτάκης ναι μεν επιθυμεί να διορθωθούν κάποια λάθη άμεσα, αλλά από την άλλη ξέρει ότι οι δυσκολίες θα έρθουν το φθινόπωρο και δεν θέλει να κάψει από νωρίς το «χαρτί» του ανασχηματισμού.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Η πρώτη εισήγηση είναι οι αλλαγές να γίνουν άμεσα, στην επέτειο δηλαδή συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. στις 7 Ιουλίου 2019.
  • Η δεύτερη εισήγηση κάνει λόγο για φθινοπωρινό restart, κάτι που σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει λίγο πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί το 2ο σενάριο, ο πρωθυπουργός μαζί με τον ανασχηματισμό θα ανοίξει και τα «χαρτιά» του και για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μέσω των 32 δις. ευρώ από την Κομισιόν.

Σπάσιμο υπουργείων
Ένα από τα σενάρια που ακούγεται είναι να «σπάσουν» δύο υπουργεία, του Α. Γεωργιάδη και του Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι θα παραμείνουν στη πρώτη γραμμή αλλά θα εισέλθουν στην κυβέρνηση νέα πρόσωπα.
Ένα από τα πρόσωπα που ακούγεται είναι του Γ. Μανιάτη -ο ίδιος βέβαια το διαψεύδει-, που προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και μπορεί να βοηθήσει σε θέματα «πράσινης» ανάπτυξης.

Αμετακίνητοι
Η λύση στο σταυρόλεξο του ανασχηματισμού, αρχίζει με το ποιοι υπουργοί είναι αμετακίνητοι, καθώς απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι έχουν κομβικό ρόλο στην κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος θεωρείται ότι βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της κυβέρνησης και δεν έχει εμπλακεί σε προσωπικούς ανταγωνισμούς.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι ο ρόλος του θα είναι καταλυτικός στην κατανομή του «πακέτου» των 32 δις ευρώ, μαζί με την επιτροπή σοφών, υπό τον Χ. Πισσαρίδη.
Στους αμετακίνητους ανήκουν ο Τ. Θεοδωρικάκος, ο Κ. Πιερακάκης και ο Β. Κικίλιας, στον οποίο πιστώνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετακινήσιμοι
Στην κατηγορία αυτών που θεωρούνται μετακινήσιμοι, είναι του Στ. Πέτσα ο οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί σε παραγωγικό υπουργείο και του Γ. Βρούτση, τον οποίο το Μαξίμου χαρακτηρίζει «δουλευταρά».
Ο Χ. Θεοχάρης δύσκολο να παραμείνει στο υπουργείο τουρισμού εάν ο ανασχηματισμός γίνει φθινόπωρο, ενώ οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν και τον Λ. Αυγενάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ