Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Παιχνίδια ηγεμονίας: Κεντροαριστερό μπρα ντε φερ Αλέξη-Φώφης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναταράξεις και ευρύτερες διεργασίες προκαλεί το μπρα ντε φερ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά με έπαθλο την ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι οι εξελίξεις, θα είναι πυκνές το προσεχές διάστημα, αλλά αποφεύγουν να προδικάσουν είτε θετικό είτε αρνητικό αποτέλεσμα.
Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να απέκρουσε την πρώτη επίθεση που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή τις προτάσεις της για τον κατώτατο μισθό, είναι όμως σαφές ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί.
Στελέχη της Χ. Τρικούπη τονίζουν ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική του ΚΙΝΑΛ και αφήνουν αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ως κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να θεσμοθετήσει τον κατώτατο μισθό.
Ωστόσο, άλλα στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη για αριστερή στροφή και εξηγούν ότι μια τέτοια εξέλιξη, θα φέρει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. απέναντι στη Ν.Δ.
Κοινή πάντως είναι η διαπίστωση, ότι η αντιδεξιά ρητορική την οποία έχει υιοθετήσει η κ. Γεννηματά και ακολουθεί πιστά ο κ. Τσίπρας εδώ και καιρό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει και ταύτιση απόψεων.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για ένα αναγνωριστικό – σε αυτή τη φάση- παιχνίδι, που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μέσα στο φθινόπωρο.

Δίαυλοι επικοινωνίας
Για την κ. Γεννηματά και τον κ. Τσίπρα κοινός στόχος μπορεί να είναι η ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, αλλά το ζητούμενο για πολλά στελέχη είναι εάν κατά μόνας μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Κ. Μητσοτάκη.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι τα δύο κόμματα δεν εκπέμπουν «αέρα» εξουσίας, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνεται με πολύ καλύτερους όρους και προοπτικές στο συγκεκριμένο χώρο.
Πολλά στελέχη των δύο κομμάτων διατυπώνουν αυτό τον προβληματισμό το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα διατηρούνται ζωντανοί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.
«Όσο δεν υπάρχει αντίπαλο δέος στον πρωθυπουργό τόσο θα διαιωνίζεται η ηγεμονία του», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ. που λέει «ναι» στη συμπόρευση της Κεντροαριστεράς.

Μειοψηφική άποψη
Στην παρούσα φάση πάντως, η άποψη αυτή είναι μειοψηφική στη Χ. Τρικούπη που αντιμετωπίζει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ως προσπάθεια με στόχο την περιθωριοποίηση του ΚΙΝΑΛ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος στις αριστερές του ιδεοληψίες και ψάχνει σωσίβιο στο ΚΙΝΑΛ τη μόνη αντιπολιτευτική δύναμη που καταθέτει προτάσεις που ακούει η κοινωνία», έλεγε στέλεχος της Χ Τρικούπη.

Διιστάμενες απόψεις
Στην Κουμουνδούρου, οι απόψεις διίστανται, παρά το γεγονός ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του Α. Τσίπρα για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα και με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά.
Κομματικά στελέχη που έχουν επιρροή στις τοπικές οργανώσεις αρνούνται κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ., με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την αριστερή του ταυτότητα.
Με δεδομένο ότι το Συνέδριο λόγω του covid-19 αργεί ακόμη γίνεται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ταλανίζεται για καιρό ακόμη με ότι αυτό συνεπάγεται για τη στρατηγική του κ. Τσίπρα έναντι του πρωθυπουργού.

Θα ατονήσει;
Άλλα στελέχη, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το μπρα ντε φερ θα ατονήσει μετά τη διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Όπως εξηγούν η πίεση που ασκούσε ο Α. Τσίπρας είχε ως επίκεντρο την εκτίμηση ότι η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου ο πρωθυπουργός να «κάψει» την απλή αναλογική.
Τα συγκεκριμένα στελέχη τονίζουν ότι από τη στιγμή που θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν υφίσταται, ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να εντείνει την πίεση προς την κ. Γεννηματά.
Ωστόσο, συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες και είναι ρεαλιστική με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στις δυνατότητες μετεκλογικής συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων, με στόχο τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης.

Πολλά επεισόδια
Η προεδρική φρουρά του πρώην πρωθυπουργού βλέπει τη συνεργασία ως μονόδρομο για να αντιμετωπιστεί η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη και να επιστρέψουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην εξουσία.
Ωστόσο, η ηγετική ομάδα της Χ. Τρικούπη αντιμετωπίζει την επίθεση φιλίας του Α. Τσίπρα ως μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να βάλει τέλος στην αυτόνομη παρουσία του ΚΙΝΑΛ.
Τονίζουν μάλιστα ότι  ότι ο χώρος οφείλει να δώσει σκληρή μάχη πόρτα- πόρτα εάν θέλει να αυξήσει την εκλογική του επιρροή και υπογραμμίζουν ότι η αυτόνομη πορεία είναι αδιαπραγμάτευτη.
Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι το μπρα ντε φερ του κ. Τσίπρα με την κ. Γεννηματά θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια και ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ