Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άρθρο από τη Μαρία Καρακλιούμη – “Δημοκρατική παράταξη, τελευταία ευκαιρία;”

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαρίας Καρακλιούμη λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου

Αν επιχειρήσουμε να συνοψίσουμε την πολιτική επικαιρότητα των δύο τελευταίων χρόνων θα την περιγράφαμε με τη φράση: «Σαφές προβάδισμα Μητσοτάκη και ΝΔ, απώλειες και στασιμότητα για το ΣΥΡΙΖΑ, με τα μικρά κόμματα να μην καταγράφουν σημαντικές μεταβολές». Αυτή είναι άλλωστε και η καταγραφή των δημοσκοπήσεων για την κοινή γνώμη, η οποία διαμορφώθηκε και υπό τη νέα συνθήκη που δημιουργεί η πανδημία.

Στα δυο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, η πολιτική στασιμότητα επιτάθηκε από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τον τόνο της αντιπολίτευσης και να πολιτευθεί ως κόμμα του 30% και όχι του 3%. Έτσι αναδείχθηκε το πολιτικό κενό που έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το σκηνικό, οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής εξελίσσονταν σε μια τυπική διαδικασία πολλών υποψηφιοτήτων που δεν αφορούσε την κοινωνία, μέχρι την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να ασχοληθεί. Η συμμετοχή Παπανδρέου ως υποψηφίου, δημιουργεί νέα δυναμική, όχι μόνον εσωκομματική.

Ακόμη και με την υποψία εμπλοκής Παπανδρέου στις διαδικασίες, ανακατεύτηκε η πολιτική τράπουλα, άνοιξε η συζήτηση και η κοινωνία άρχισε να ακούει. Το μικρό κόμμα του μισού εκατομμυρίου ψηφοφόρων άρχισε να απασχολεί την κοινωνία και να αποδεικνύει ότι έχει πολιτικό κεφάλαιο εν υπνώσει. Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει πως ξεπερνά τα όρια του κόμματος και μπορεί να απευθύνεται στην κοινωνία, προς στιγμήν με όρους επικαιρότητας.

Το κρίσιμο μέτρο στη διαδρομή προς τις κάλπες είναι: η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων να μην εξελιχθεί σε μάχη χαρακωμάτων, αλλά ο διάλογος να διεξαχθεί με όρους πολιτικούς και προτάσεις για το μέλλον της παράταξης και κυρίως της χώρας. Μόνον έτσι η επανατοποθέτηση της πολιτικής στο προσκήνιο, που ξεκίνησε με την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί.

Αν στις εκλογές του Δεκεμβρίου οι συμμετέχοντες είναι 100.000, το Κίνημα Αλλαγής θα αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί έναν στους πέντε ψηφοφόρους του να δραστηριοποιηθούν πολιτικά και θα βάλει το σπόρο για να αναπτυχθεί εκ νέου μια σχέση με την κοινωνία. Μια σχέση που δεν επικαιροποιήθηκε εγκαίρως και οδήγησε στην προ δεκαετίας κατάρρευση.

Ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος στο Κιν.Αλ., η εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ευκαιρία για τη δημοκρατική παράταξη να δείξει πώς πρέπει να είναι η Δημοκρατία και να εμπλέξει την κοινωνία σε αυτό.

*Πολιτική Αναλύτρια – RASS

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ