Ελεύθερο Βήμα
“Απειλή ή Ευκαιρία;”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο
Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές το πολιτικό κλίμα οξύνεται. Ένα πινγκ πονγκ καταγγελιών μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο προσκήνιο. Με την λέξη «εκτροπή» να έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες.
Το θέμα των υποκλοπών διαδέχτηκαν οι αποκαλύψεις για «μαύρες σακούλες» που κατέληγαν στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τις δημόσιες καταθέσεις της γραμματέως του Καλογρίτσα. Σε εφιάλτη μετατράπηκε η δημοσιοποίηση του «μυστικού» ημερολογίου του επιχειρηματία με την πυροδότηση μεγαλύτερης έντασης και με πάνελ όπου η τόνοι έπιασαν κόκκινο. Το θέμα με τον «θάνατο» της μικρής Μαρίας υιοθετήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι ακόμα όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν σκηνοθετημένος, δεν υπήρξε απολογητικός λόγος από μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, για μία υπόθεση όπου επιχειρήθηκε η υπονόμευση την πατρίδα μας.
Ακολούθησε τότε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμο, όπου εξερχόμενος από τα γραφεία με έναν άσπρο φάκελο ανά χείρας δήλωσε στους δημοσιογράφους με δραματικό ύφος: «ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας» και την επόμενη ημέρα κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Την πρόταση αποδέχθηκε η κυβέρνηση και αποφάσισε να ξεκινήσει αμέσως τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, χωρίς να περιμένει δύο ημέρες που είχε δικαίωμα. Ακούστηκαν πολλές απόψεις γι’ αυτήν την ενέργεια του κ. Τσίπρα που προέβη λίγους μόλις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Κάποιοι την χαρακτήρισαν ως ενέργεια συσπείρωσης του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι ότι θα οδηγήσει σε πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τα μικρότερα κόμματα να βγαίνουν χαμένα από αυτή την αντιπαράθεση. Για την κυβέρνηση τελικά είναι απειλεί ή ευκαιρία; Ο Πρωθυπουργός πάντως δήλωσε ότι είναι «πολύ καλή ευκαιρία να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Επιδιώκω τη σύγκριση, ελάτε να συγκριθούμε». Η κυβέρνηση θα θυμίσει ότι πραγματοποίησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις όπως, μειώσεις φόρων, νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας, αμυντική θωράκιση της χώρας, ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, αύξηση μισθών και συντάξεων, προσλήψεις σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς. Καθώς ότι η Ελλάδα κατέγραψε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μείωσε το χρέος της, προσέλκυσε σοβαρές επενδύσεις και αύξησε τις εξαγωγές της. Παράλληλα το θέμα του μεταναστευτικού επιλύθηκε και η οικονομία όχι μόνο έμεινε όρθια, αλλά είμαστε ένα σκαλί πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε μία περίοδο παγκόσμιων προκλήσεων όπως την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε.
Κι ενώ ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, συλλαμβάνεται ένας από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis – με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τη ΝΔ – για καλοστημένη απάτη εις βάρος επιχειρηματιών που προσπαθούσαν να βρουν τρόπους δανεισμού.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτή η τοξικότητα να απωθήσει τους πολίτες από την πολιτική, πληγώνοντας τελικά τη δημοκρατία, μέσω της αποδόμησης του πολιτικού συστήματος εν γένει και αυξάνοντας την αποχή στις κάλπες.