Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Αντεπίθεση τώρα»: Η ευκαιρία της Φώφης και ο φόβος για νέο ’89

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του επιχειρηματία Μιωνή με τον Νίκο Παππά και το ΚΙΝ.ΑΛ. να ψάχνει ευκαιρία για να καλύψει το κενό.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη τονίζουν ότι τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά και σημειώνουν ότι ο Α. Τσίπρας θα κληθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί.
Όπως υποστηρίζουν, εάν αναγκαστεί μετά την «κίτρινη» κάρτα να βγάλει και «κόκκινη» στον στενό του συνεργάτη, πολύ δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακάμψει εκλογικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις, αλλά φροντίζει να επιτίθεται ευθέως στον πρώην πρωθυπουργό, θεωρώντας τον μέρος του προβλήματος.
Η σύγκρουση όπως γίνεται αντιληπτό έχει ως επίκεντρο για άλλη μια φορά τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους από το 2012 και μετά στηρίζουν σταθερά τον Α. Τσίπρα.
Τα δεδομένα πλέον όμως είναι διαφορετικά και μετά την επίθεση φιλίας της Κουμουνδούρου, η Χ. Τρικούπη ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση προκειμένου να ανακτήσει ένα «οχυρό» που θεωρεί ότι της ανήκει δικαιωματικά.
Βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. μιλούν ευθέως για μια «νέα μεγάλη ευκαιρία», που θα τους δώσει τη δυνατότητα όχι να είναι ο φτωχός συγγενής αλλά ο πρωταγωνιστής στην Κεντροαριστερά.

Ηθικό πλεονέκτημα
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που προκρίνουν τη λύση της φουλ επίθεσης προσωπικά στον κ. Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε τις κινήσεις του Ν. Παππά που θεωρείται το alter ego του.
Το επιχείρημα μάλιστα που χρησιμοποιούν είναι ότι η φουλ επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό θα βάλει τέλος στο ηθικό πλεονέκτημα που είχε έως τώρα έναντι του ΚΙΝΑΛ.
Όπως σημειώνουν η ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος θα οδηγήσει στην επιστροφή του κόσμου της Κεντροαριστεράς στις «ρίζες» του, που σήμερα εκφράζεται από τη Φώφη Γεννηματά.

Νέο ’89
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που τηρούν σαφείς αποστάσεις σε μια κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα με το επιχείρημα ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι και το 1989 η Ν.Δ. προσπάθησε να χτυπήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου μέσω Ειδικού Δικαστηρίου και το αποτέλεσμα ήταν, ο κόσμος να συσπειρωθεί γύρω από αυτόν.
«Πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν», λένε με νόημα και επισημαίνουν ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος για το ΚΙΝΑΛ αρκεί να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του.

Ο… αντίπαλος
Στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αλλά από την άλλη, αποτελεί κοινό μυστικό ότι και το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να κερδίσει την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά.
Παρά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Φώφη Γεννηματά και τις καλές της εμφανίσεις στη Βουλή, το ΚΙΝΑΛ παραμένει καθηλωμένο σε όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αντίπαλος δεν δείχνει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το παρελθόν του ΚΙΝΑΛ, με τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του χώρου, να μην ξεχνά τη συμπόρευση με τη Ν.Δ. στα χρόνια των μνημονίων.
Το επιχείρημα ότι ήταν μια αναγκαστική επιλογή που είχε ως στόχο να μην χρεοκοπήσει η χώρα, συνεχίζει να αφήνει αδιάφορο έναν  κόσμο, ο οποίος αντί για ΠΑΣΟΚ ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναπατρισμός
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο επαναπατρισμός αποτελεί την πιο δύσκολη, αν όχι άλυτη για την ώρα εξίσωση που καλείται να λύσει η ηγεσία της Χ. Τρικούπη και προσωπικά η κα Γεννηματά.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί και η στροφή που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα και είχε ως στόχο να απευθυνθεί στο αριστερό και κεντροαριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακατατάξεις
Με βάση αυτά τα δεδομένα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το φθινόπωρο θα είναι κάτι παραπάνω από «θερμό», με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα της.
Προτεραιότητα για την κα Γεννηματά είναι να διαμορφώσεις εξελίξεις που θα προκαλέσουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και θα της δώσουν τη δυνατότητα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η ίδια γνωρίζει πως έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία που θα πρέπει να την αξιοποιήσει και για το λόγο αυτό στο στόχαστρό της δεν μπαίνει μόνον ο Α. Τσίπρας αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι η ίδια και το ΚΙΝΑΛ μπορούν να γίνουν το αντίπαλο δέος του πρωθυπουργού και της Ν.Δ. από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ «βουλιάζει» στα σκάνδαλα.

Κρας τεστ
Το πρόβλημα για την κ. Γεννηματά είναι ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του Κέντρου.
Οι δημοσκοπήσεις, έως και τη συνδιάσκεψη του φθινοπώρου, αποτελούν κρας τεστ για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, καθώς εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη, θα επιστρέψουν η μουρμούρα και η εσωστρέφεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ