Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα σκουπίδια

0


Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η 2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, με βάση το σχέδιο που κατατέθηκε από τον ΕΔΣΝΑ και με ουσιαστικές παρατηρήσεις – προτάσεις που προέκυψαν τόσο από την ευρεία συζήτηση όσο και από τις παρατηρήσεις των συναρμόδιων φορέων και υπουργείων και τη μέχρι τώρα δημόσια διαβούλευση.
Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής», «180° – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο», «Ανάσα για την Οικολογία», «Παρέμβαση για την Αττική». Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Ελληνική Αυγή για την Αττική», «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Φλώρα Νικολιδάκη, Ασημάκης Μαντάς και Άννα Βασιλάκη, ενώ Λευκό ψήφισε η παράταξη «Αττική».
Κατά τη δευτερολογία της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής σκοπεύει να στηρίζει τους Δήμους σχετικά με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, διαθέτοντας τους τεχνική βοήθεια από τον άξονα 11 του ΠΕΠ Αττικής για την άμεση ωρίμανση των σχεδίων αυτών. Παράλληλα μπορεί να διαθέσει και Σύμβουλο για την υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ στη δρομολόγηση της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ.
Η ίδια υπογράμμισε ότι σήμερα δεν κλείνει η υπόθεση της 2ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, αντιθέτως ανοίγει μια διαδικασία, σε πολλές διαδοχικές φάσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο οριστικό κείμενο. Ειδικότερα, αναφερόμενη στον ΧΥΤΑ Φυλής, παρατήρησε ότι η 2η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ εκπληρώνει τις σχετικές δεσμεύσεις προκειμένου να μπει τέλος στη λειτουργία του, παρατηρώντας ότι «επειδή η Φυλή βολεύει πολλούς, αριστερούς και δεξιούς, δεν θα είναι εύκολο να την κλείσουμε».
Τέλος, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «στο κοινό μέτωπο με τον στόχο να αποτραπεί η νέα πολιτική που φέρνει ο ΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνονται ετερογενή συμφέροντα από το ένα ως το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος. «Με διαφορετικό ύφος και γλώσσα, υπηρετούν το χθες και τις πρακτικές του. Και από αυτό το βήμα τους στέλνω ένα μήνυμα, και μία προειδοποίηση μαζί: ο τόπος είναι μικρός και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα. Κάποια μάλιστα έχουν ήδη μαθευτεί. Και ο νοών νοήτω…», τόνισε η Περιφερειάρχης.
Ο κύκλος των ομιλητών της 31ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με τις εισηγήσεις της 2ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ που έκαναν αντίστοιχα εκ μέρους των συναρμόδιων Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Νάσος Αναγνωστόπουλος και Παναγιώτης Πατσαβός. Οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι τόνισαν ότι το αναθεωρημένο κείμενο του ΠΕΣΔΑ είναι απολύτως συμβατό με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, επεσήμανε την κρισιμότητα του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων για το μέλλον της Αττικής, το περιβάλλον, την οικονομία και την ανάπτυξη.
Στη συνέχεια, από την πλευρά της Ομάδας Εργασίας του ΕΔΣΝΑ, η Γεωργία Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε συνοπτικά στη μελέτη της Ομάδας Εργασίας του επιστημονικού προσωπικού του ΕΔΣΝΑ, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο του ΕΔΣΝΑ για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ.

Τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων
O επικεφαλής της παράταξης «Αττική», Γιάννης Σγουρός, χαρακτήρισε ως «ευχολόγιο» το νέο ΠΕΣΔΑ, αφού, όπως τόνισε «δεν περιλαμβάνει τίποτα το συγκεκριμένο και χειροπιαστό, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν να χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια», και δήλωσε ότι «είναι μεν συμβατός με τον ΕΣΔΑ αλλά ασύμβατος με την πραγματικότητα».
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης «180° – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», υπέβαλε σειρά ερωτήσεων προς τη Διοίκηση, για τις οποίες ζήτησε άμεσες απαντήσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει προβληματισμός που καθιστά δύσκολη τη λήψη απόφασης αλλά και χρονική πίεση και αναλόγου βαθμού ευθύνη.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος, επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική», στην τοποθέτησή του επεσήμανε στη Διοίκηση ότι, στην εποχή της μνημονιακής λαίλαπας, μεταφέρει στους Δήμους την ευθύνη, χωρίς πόρους, επιβαρύνοντας τους ήδη ρημαγμένους πολίτες.
Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»,  ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι «Με το Σχεδιασμό που προτείνει η Διοίκηση της Περιφέρειας εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του και στη λύση αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος».
Εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο», η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Αδαμοπούλου, κατά την τοποθέτησή της, εστίασε στη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα συνεργασίας των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
O Αντώνης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία», χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ιστορική «για να κάνουμε πράξη τη βούληση του λαού της Αττικής να είμαστε μαζί του και όχι με τα συμφέροντα» και τόνισε ότι «πρέπει να ψηφίσουμε αυτόν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για το αύριο των παιδιών μας».
Από την παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» η Δέσποινα Κουτσούμπα, αφού πρώτα ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην ψηφίσει τον συγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ, έκανε έκκληση για ένα «πραγματικά εναλλακτικό σύστημα» διαχείρισης των απορριμμάτων, καλώντας παράλληλα σε κινητοποιήσεις ενάντια στο υπό ψήφιση σχέδιο.
«Η αναθεώρηση του Σχεδιασμού βάζει στο επίκεντρο τους Δήμους και αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα» σημείωσε η Μαρία Γιαννακάκη από την παράταξη «Παρέμβαση για την Αττική» και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να αναφέρεται ως υποχρέωση και όχι ως δυνατότητα η εκπόνηση και υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Δήμων», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και κατέθεσε σειρά σχετικών προτάσεων, μεταξύ τους και αίτημα για σαφή αναφορά στο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.