Ελάτε στην παρέα μας

Αιγάλεω

Στο Αιγάλεω το πρόγραμμα «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Λαϊκή Αγορά Αιγάλεω επισκέφθηκε  ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του Προγράμματος της Περιφέρειας «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής».

To πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε στις 26 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και τις 24 Μαΐου, υλοποιείται καθημερινά, σε περίπου 20 λαϊκές αγορές δήμων της Αττικής. Τα «κινητά πράσινα σημεία» του ΕΔΣΝΑ, μαζί με ομάδα εκπαιδευμένων στελεχών ενημερώνουν τους πολίτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης τη συλλογή βιοαποβλήτων και την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.

Η δράση υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και έχει κεντρικό σύνθημα «Δώσε Αξία στα σκουπίδια σου». Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, το πρόγραμμα ενημέρωσης θα αναπτυχθεί σε συνολικά μέχρι την ολοκλήρωσή του σε 240 λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής.
Στη Λαϊκή Αγορά του Δήμου Αιγάλεω τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Γ. Γκίκας, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για τις Λαϊκές Αγορές Σ. Μελάς, ο Διευθυντής των λαϊκών αγορών Χ. Πασβαντίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών “ΠΟΣΠΛΑ” Δ. Μουλιάτος, ο Πρόεδρος της Β. Λαϊκής Αγοράς Πειραιά Γ. Τσούνιας, αντιδήμαρχοι και στελέχη του Προγράμματος επιβράβευσης της Περιφέρειας Αττικής Green City.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και για την ανταπόκριση των πολιτών, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους πολίτες, τους παραγωγούς και πωλητές Λαϊκών Αγορών. Όπως επισήμανε στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η Αττική να μεταβεί στην εποχή της ανακύκλωσης και της μείωσης των απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε, όλοι μαζί «κάνουμε μία νέα πράσινη» αρχή, δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας».

 

 

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων:

“Το μεγάλο πρόγραμμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των αποβλήτων στις λαϊκές αγορές της Αττικής, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση εκ μέρους των παραγωγών και των εμπόρων των λαϊκών αγορών να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κυρίως εκ μέρους των ίδιων των πολιτών που αναζητούν ενημέρωση από τα κινητά πράσινα σημεία της Περιφέρειας μας. Η συστράτευση όλων μας και η συνεργασία με τους δήμους, αποδίδει καρπούς και σταδιακά διαμορφώνεται μια περιβαλλοντική συνείδηση. Η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει πρόσωπο στο επίπεδο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Μεριμνούμε για το περιβάλλον και γινόμαστε μια “πράσινη” περιφέρεια για το καλό των παιδιών μας και του συνόλου των πολιτών. Ευχαριστούμε την ΠΟΣΠΛΑ, την ομοσπονδία των λαϊκών αγορών και προσωπικά τον Δημήτρη Μουλιάτο για τη δουλειά που έχει κάνει, καθώς και για τη συμβολή του της στην περαιτέρω συνεργασία τους προέδρους των λαϊκών αγορών για να γίνει πράξη το όραμά μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο των λαϊκών αγορών εδώ στο Αιγάλεω και τον Δήμαρχο του Αιγάλεω, τον Γιάννη Γκίκα, αλλά και όλους όσοι συμμετέχουν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Το διευθυντή των λαϊκών αγορών στην Περιφέρεια Χάρη Πασβαντίδη και όλες τις υπηρεσίες και τα στελέχη για τα κινητά πράσινα σημεία, που πλέον έχουν γίνει ένας σοβαρός κρίκος της μεγάλης προσπάθειας της Περιφέρειάς μας. Στόχος μας να φτάσουμε στο σημείο να αξιοποιούμε τα στερεά απόβλητα, προς όφελος μελλοντικών γενεών.”

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Γκίκας επισήμανε: “Βασική αρχή είναι να απευθυνθούμε στους πολίτες ώστε να ευαισθητοποιηθούν για την ανακύκλωση. Με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας και του ταμείου λαϊκών αγορών, έχουμε έμπρακτα αποτελέσματα και προχωράμε το πρόγραμμα για να έχουμε ακόμα περισσότερα καλά αποτελέσματα. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη, τα στελέχη της περιφέρειας των λαϊκών αγορών καθώς έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας η οποία αποφέρει σημαντικούς καρπούς προς όφελος των πολιτών.”

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ Δ. Μουλιάτος δήλωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη που έχει επιλέξει το χώρο των λαϊκών αγορών για να υλοποιήσει αυτή τη σημαντική καμπάνια της ανακύκλωσης μέσα στο δικό μας στο χώρο. Είμαστε δίπλα του και τον ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνει για τη λαϊκή αγορά. Θα σταθούμε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Περιφέρειας. Ευχαριστούμε επίσης τον δήμαρχο Αιγάλεω τον Γιάννη Γκίκα για τη συνεργασία που έχουμε σε αυτή τη δράση, όπως επίσης το Σταύρο Μελά, τον Πρόεδρο της επιτροπής λαϊκών αγορών και τον διευθυντή Λαϊκών Αγορών τον Χάρη Πασβαντίδη.”

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Στ. Μελάς τόνισε: “Στις Λαϊκές αγορές στο Αιγάλεω και σε όλες τις λαϊκές αγορές, εκτός του ότι προσφέρουμε υγιεινά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, ανακυκλώνουμε. Τα πράσινα κινητά οχήματα της Περιφέρειας βρίσκονται σήμερα στο Αιγάλεω και οι πολίτες ενημερώνονται από το κινητό όχημα και το εξειδικευμένο προσωπικό πώς γίνεται η ανακύκλωση, όχι μόνο στους καφέ κάδους, αλλά σε όλους τους κάδους. Το μήνυμα της ανακύκλωσης θα πρέπει να περάσει μέσα στη συνείδηση όλων των πολιτών ούτως ώστε να ευνοηθεί το περιβάλλον, η οικονομία και να προαχθεί η ποιότητα ζωής μας.”

 

 

 

Το Πρόγραμμα

Στο πλαίσιο τη δράσης οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στο ειδικό πρόγραμμα επιβράβευσης και ανταπόδοσης,  με βάση τις ποσότητες που θα ανακυκλώνουν. Επίσης δίδεται η ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν εύκολα να ανακυκλώνουν, στον τόπο που ζουν. Επίσης οι πολίτες ενημερώνονται για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι πολίτες μπορούν να πάρουν δωρεάν πιστοποιημένο κομπόστ που παράγεται από τον ΕΔΣΝΑ, μέσα από την επεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων. Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης και οι λαϊκές αγορές που θα εξελίσσεται καθημερινά, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ ( www.edsna.gr) και της Περιφέρειας Αττικής.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ