Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφερειάρχης Αττικής στο Web Summit Forum της Λισσαβώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρέμβαση στο Web Summit Forum της Λισσαβώνας, την κορυφαία εκδήλωση για τις νέες τεχνολογίες που συγκεντρώνει ετησίως πάνω από 60 χιλιάδες άτομα (πολιτικούς, επιστήμονες, νέους επιχειρηματίες) έκανε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης μετείχε σε συζήτηση με θέμα την ανάγκη αποκέντρωσης των οικονομιών, κατά την οποία υπογράμμισε ότι σε περίοδο κατά την οποία «σε πολλές χώρες αναπτύσσονται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία», οι πολιτικές αποκέντρωσης αποτελούν ‘εργαλεία’ για «καλύτερους, ισχυρότερους και αποτελεσματικότερους δημοκρατικούς θεσμούς».
Η Περιφερειάρχης παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης νέων μέσων ανάπτυξης με τρόπο συνεκτικό, προς όφελος της κοινωνίας». «Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος της Ευρώπης αν η Ευρώπη θέλει να είναι παράγοντας της αλλαγής, της προόδου και της ευημερίας, που αξίζουν οι λαοί της», υπογράμμισε η ίδια, τονίζοντας ότι απαιτείται για τον στόχο αυτό, ένας νέος Οδικός Χάρτης «στη βάση νέου τρόπου άσκησης πολιτικής», που θα καθιστά την πολιτική «υπόθεση των πολιτών, κυρίως των νέων». Και τούτο «μέσα από την προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, των οικονομικών ευκαιριών, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Ακριβώς στην επίτευξη του στόχου αυτού, «ηγετικό ρόλο» μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, συμβάλλοντας στην «αλλαγή του πολιτικού υποδείγματος» χάρη στα «δομικά χαρακτηριστικά τους», στο γεγονός δηλαδή ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Το ‘στοίχημα’ αυτό αντιμετωπίζουν οι «ευρωπαϊκές περιφέρειες γενικά και η Περιφέρεια Αττικής ειδικότερα». «Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα είναι ο καλύτερος τρόπος για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση του χρόνου υλοποίησής τους», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου. «Γι’ αυτό και σήμερα δουλεύουμε στην Περιφέρεια Αττικής για ένα αποκεντρωμένο, κοινωνικά συνεκτικό μοντέλο, στη βάση της ενίσχυσης της καινοτομίας, της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», συνέχισε η ίδια. Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Περιφερειάρχης ανέδειξε τη σημασία «φόρουμ σαν αυτό της Λισσαβώνας» στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το μέλλον της αποκέντρωσης και ενδυνάμωσης των Περιφερειών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ