Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ξεκινούν οι επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων προσφέρει πλέον το κράτος, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αναμένεται να ανοίξει σύντομα.

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα “ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ”, διαθέτει προϋπολογισμό €100 εκατομμυρίων μέχρι και το τέλος του 2021, επιτρέποντας την επιδότηση 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων. Περίπου 27.500 αναμένεται να είναι ο αριθμός των ωφελούμενων.

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η ιστοσελίδα kinoumeilektrika.ypen.gr θα είναι live και την ίδια μέρα θα υπάρχει και help desk με 5 τηλεφωνικές γραμμές για να απαντώνται τα ερωτήματα των πολιτών. Μέχρι την Παρασκευή 7 Αυγούστου θα έχει δημοσιοποιηθεί το ΦΕΚ, δίνοντας τη δυνατότητα αγοράς ηλεκτρικού οχήματος. Στις 24 Αυγούστου, ενεργοποιείται η πλατφόρμα και θα δέχεται τα αιτήματα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Συμμετοχή στο KINOYMAI ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ μπορούν να δηλώσουν φυσικά πρόσωπα τα οποία μπορούν να αγοράσουν ή να μισθώσουν μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης ηλεκτρικό όχημα IX, ηλεκτρικό δίκυκλο ή τρίκυκλο ή ηλεκτρικό ποδήλατο.

  • Για αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 30.000€ , η επιδότηση αναλογεί στο 20% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 6.000€.
  • Για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων από 30.001€ έως και 50.000€ η επιδότηση διαμορφώνεται στο 15% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 6.000€
  • Για την αγορά δικύκλου ή τρικύκλου το οικολογικό bonus αναλογεί στο 20% της αξίας με μέγιστο ποσό τα 800€
  • Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου τέλος, δίνεται ποσοστό 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800€

Δίνεται επίσης επιδότηση €500 για την αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή για την κύρια κατοικία. Η απόσυρση αυτοκινήτου επιδοτείται επίσης με €1.000 και η απόσυρση δικύκλου με €400. Για τα ταξί η επιδότηση φτάνει έως και τα €8.000, ενώ στις νομικές οντότητες ανεξαρτήτως μορφής φτάνει τις €5.500.

“Η δράση των επιδοτήσεων στοχεύει να κάνει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πιο προσιτό σε όλους, να καθιερώσει το ηλεκτρικό ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς και όχι απλά αναψυχής, να δώσει χώρο στο ηλεκτρικό δίκυκλο και να ενισχύσει την οικιακή υποδομή επαναφόρτισης εξοικειώνοντας όλους μας με τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης.”  ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ