Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αντιπυρική περίοδος 2020: Οι Δήμοι θωρακίζονται ενάντια στις πυρκαγιές – Αποκλειστικά στον Χ-τύπο ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π.

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την έναρξη του Αυγούστου «μπήκαμε» και επισήμως στον τέταρτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου για τη φετινή χρονιά, η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Για όποιον δεν έχει ξανασυναντήσει την ορολογία, η επεξήγηση είναι απλή: πρόκειται για το διάστημα αυτό κατά το οποίο η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες καιρικές συνθήκες (π.χ. αέρας) ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά, και επομένως εφιστάται σε μεγάλο βαθμό η προσοχή των πολιτών. Για τον λόγο αυτό, τόσο η κυβέρνηση και το Πυροσβεστικό σώμα, όσο και κάθε δημοτική κοινότητα ξεχωριστά μεριμνούν προκειμένου να προληφθεί οποιοδήποτε ατυχές περιστατικό.

Μάλιστα, ο Χ-τύπος είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον Πρόεδρο του Σ.Π.Α.Π., Αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Βλάσση Σιώμο, ο οποίος, ως ο πλέον αρμόδιος, μας κατατοπίζει περισσότερο επί του θέματος. “Έχουν περάσει 2 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι. Θεωρώ πως τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και η πολιτεία έχουν γίνει πολύ είναι περισσότερο προσεκτικοί σε θέματα πυροπροστασίας και γενικά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Αυτό αποδεικνύεται κυρίως από την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας.”, αναφέρει χαρακτηριστικά και δεν έχουμε παρά να εξετάσουμε αναλυτικότερα τις πρωτοβουλίες κάθε Δήμου, αλλά και του ίδιου του Σ.Π.Α.Π. για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Νέα πυροφυλάκια και καθαρισμοί δασικών δρόμων στην Πεντέλη

Ένας από τους πιο συχνά πληττόμενος Δήμους όχι μόνο της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, από πυρκαγιές είναι αναμφισβήτητα ο Δήμος Πεντέλης. Λόγω της μεγάλης έκτασης πρασίνου είναι από τους πιο “εύκολους στόχους” του καύσωνα κάθε χρόνο.

Σε συνεδρίαση παρουσιάστηκε από τη Δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας του Δήμου, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που έχει λάβει ο Δήμος για την αντιπυρική περίοδο. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο για την πυρασφάλεια.

Επίσης, έχει ανακοινωθεί η ενίσχυση του προσωπικού κατά την αντιπυρική περίοδο, με έκτακτες προσλήψεις για την αποψίλωση και καθαρισμό αστικών και περιαστικών αλσυλλίων και δασών και τη στελέχωση των πυροφυλακίων του Δήμου. Ειδικότερα πάνω σε αυτό, ο κ. Σιώμος αναφέρει: “Είναι έτοιμα τα Πυροφυλάκια μας, που καλύπτουν όλη σχεδόν την ακτίνα ευθύνης του Σ.Π.Α.Π. και είναι με τέτοιο τρόπο χωροθετημένα, ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη εποπτεία του Πεντελικού και της έκτασης των ορίων των Δήμων Μελών, για οποιοδήποτε συμβάν προκύψει. Επισκευάσαμε επίσης ακόμη κάποια που είχαν υποστεί φθορές, είτε από το χρόνο, είτε από βανδαλισμούς. Αντικαταστήσαμε εφέτος ήδη ένα νέο Πυροφυλάκιο στο Λόφο Μικρής Καλλιθέας Πεντέλης και ένα νέο στην θέση Αχλαδούλα Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου.”

Επιπροσθέτως, ο ίδιος κάνει λόγο για την ανάγκη συντήρησης των δασικών δρόμων τις ημέρες αυτές: “Έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται, όπως κάθε χρόνο εδώ και 5 χρόνια εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης δασικών δρόμων του Πεντελικού και των Δήμων Μελών του Σ.Π.Α.Π., με την επίβλεψη και τις οδηγίες του Δασαρχείου Πεντέλης. Ήδη έχουν συντηρηθεί δασικοί δρόμοι στους Δήμους Διονύσου, Μαραθώνα και Πεντέλης πάντα σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Σ.Π.Α.Π.. Το πρόγραμμα της συντήρησης των δασικών δρόμων είναι αναγκαίο κάθε χρόνο, διότι μετά τα έντονα χειμερινά καιρικά φαινόμενα μεγάλα τμήματα των δασικών δρόμων καθίστανται απροσπέλαστα για τα πυροσβεστικά οχήματα.”

Δήμος Αμαρουσίου: Έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών

Ο Δήμος Αμαρουσίου από την πλευρά συσκέφθηκε για την οργάνωση και το συντονισμό ενεργειών και λήψη μέτρων για την Πυρασφάλεια και την Αντιπυρική Προστασία μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, Θ. Αμπατζόγλου έθεσε τους βασικούς άξονες που πρέπει να λειτουργήσει ο Δήμος το επόμενο διάστημα, τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και συντονισμού για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των απειλών πυρκαγιών σε σημεία όπως τα κτήματα Συγγρού, Καρέλα και σε άλλους πευκόφυτους και θαμνώδεις κοινόχρηστους χώρους.

Επισημάνθηκε η ανάγκη για ειδική ενημέρωση των πολιτών στους βασικούς κανόνες πολιτικής προστασίας (επισήμανση επικίνδυνων σημείων, καθαρισμός ιδιόκτητων οικοπέδων κ.α.) και ιδιαιτέρως για μια ακόμη φορά ο εθελοντισμός, καθώς πολλαπλασιάζει το επίπεδο ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας.

Ο Σ.Π.Α.Π. ενισχύει την Πολιτική Προστασία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης συσκέφθηκε τόσο για να κάνει τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου, αλλά και να μελετήσει την προετοιμασία και τον καλύτερο συντονισμό της παρούσης αντιπυρικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Σ.Π.Α.Π., ο οποίος μάλιστα θα στείλει στο Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης έναν τετράμηνο συμβασιούχο εργαζόμενο με σκοπό να βοηθήσει στους καθαρισμούς και τις αποψιλώσεις και κατά τις ημέρες υψηλού σταδίου επικινδυνότητας θα λειτουργεί ως πυροφύλακας στα σημεία που θα του υποδειχθούν από τα στελέχη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Επίσης προτάθηκε η ανεύρεση κατάλληλου χώρου για να τοποθετηθεί με έξοδα του Σ.Π.Α.Π. υδατοδεξαμενή πλήρωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων χωρητικότητας 50 χιλιάδων λίτρων. Όπως διευκρινίζει και ο κ. Σιώμος: “Οι μεταλλικές και πλαστικές υδατοδεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων που έχουμε τοποθετήσει καθαρίστηκαν και έχουν γεμισθεί. Σχεδιάζουμε την εγκατάσταση ακόμη δύο υδατοδεξαμενών πλήρωσης ελικοπτέρων στα όρια των Δήμων Παλλήνης και Πεύκης-Λυκόβρυσης, ώστε να καλύψουμε ακόμη περισσότερο τις ανάγκες στη ζώνη ευθύνης μας.”

Ο Δήμος Χαλανδρίου “βάζει μπροστά” το σχέδιο “ΙΟΛΑΟΣ”

Όσον αφορά τον Δήμο Χαλανδρίου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.) συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, των αντιδημάρχων της πόλης και υπηρεσιακών παραγόντων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτενής αναφορά στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί από τον κάθε εμπλεκόμενο φορέα και ειδικότερα, στις ενέργειες που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Χαλανδρίου για την προστασία από κινδύνους πυρκαγιάς, βάσει του επικαιροποιημένου σχεδίου δράσης «ΙΟΛΑΟΣ», με έμφαση σε όσα έχουν γίνει για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των κοινόχρηστων αλλά και των ιδιωτικών οικοπέδων.

Οι επιπλέον πρόνοιες που έχει λάβει ο Δήμος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο αφορούν στην:

  • Αγορά και τοποθέτηση δύο επιπλέον πυροσβεστικών κρουνών στην περιοχή του Πατήματος
  • Συντήρηση των 44 πυροσβεστικών φωλιών στη Ρεματιά
  • Δημιουργία 24ωρης, για πρώτη φορά, περιπολίας Πολιτικής Προστασίας (σαββατοκύριακων και αργιών συμπεριλαμβανομένων) στην περιοχή του άνω Πατήματος και της Ρεματιάς

Επισημάνθηκε επίσης ότι ο Δήμος έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν για τη διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, του εξοπλισμού και των εργολαβιών για τους καθαρισμούς και τις αποψιλώσεις οικοπέδων.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν εκ νέου για την εφαρμογή “GIpolis”, την εφαρμογή έγκαιρης ειδοποίησης σε περίπτωση έκτακτων φαινομένων, προκειμένου να την κατεβάσουν στα κινητά τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στη σχετική υπηρεσία.

Ενημερώσεις για τις πυρκαγιές από τα Σ.Τ.Ο. Νέας Ιωνίας και Αγίας Παρασκευής

Σύσκεψη πραγματοποίησε και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νέας Ιωνίας με στόχο την ενημέρωση των μέτρων που έλαβε ο Δήμος για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της πόλης σε περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη επικεντρώθηκαν στο πλαίσιο της πρόληψης πυρκαγιών και του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, όπως επίσης και σε μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Όπως αναφέρεται, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση για την καλύτερη αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Όσον αφορά το Δήμο Αγίας Παρασκευής, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. αφορούσαν στην πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πυρκαγιές, καθώς και στο συντονισμό των ενεργειών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δήλωσαν την αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης και ετοιμότητας.

“Στις επάλξεις” η ΔΑΠΑΧΟ

Σε πλήρη ετοιμότητα φαίνεται να είναι η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Παπάγου – Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ), εν όψει της θερινής αντιπυρικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) επισκέφτηκε την έδρα της τον Ιούλιο. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παπάγου – Χολαργού Χρήστος Πετράκης καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης της Κοινότητας Χολαργού Βασίλης Σιαμάνης.

Ο Επικεφαλής της ΔΑΠΑΧΟ Στέλιος Φούρναρης και ο Αναπληρωτής του Μίνως Παγώνης, αναφέρθηκαν στις εργασίες πρόληψης που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και που βρίσκονται σε εξέλιξη για την καλύτερη θωράκιση του Υμηττού. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΠΑΥ δεσμεύτηκαν ότι θα παρέχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια κατά την αντιπυρική περίοδο και θα ενισχύσουν τον πυροσβεστικό εξοπλισμό της ομάδας.

Ο εθελοντισμός σε “πρώτο πλάνο”

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., δεν δίστασε να σημειώσει την αξία του εθελοντισμού κατά την αντιπυρική περίοδο. “Δυστυχώς όπως γνωρίζετε εξακολουθεί να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού και ήδη έχουν προσληφθεί 30 συμβασιούχοι για τις ανάγκες χορτοκοπών, επάνδρωσης πυροφυλακίων και Κέντρου Επιχειρήσεων καθώς και οδήγησης των Πυροσβεστικών οχημάτων του Σ.Π.Α.Π.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και φέτος οι εθελοντές στον Σ.Π.Α.Π., που όπως κάθε χρόνο έτσι και αυτό το καλοκαίρι θα είναι παρόντες και έτοιμοι να συνδράμουν καταλυτικά την προσπάθειά μας. Παρά το ότι με τον νέο νόμο περί Πολιτικής Προστασίας που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση επιλύονται πάρα πολλά ζητήματα των εθελοντών, γνώμη μου είναι ότι πρέπει να διευρυνθούν τα κίνητρα και οι διευκολύνσεις για τους εθελοντές, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι Εθελοντικές Ομάδες με νέους Εθελοντές, αλλά και οι ήδη υπάρχοντες να μην απογοητεύονται από έλλειψη επαρκών κινήτρων και αποχωρούν.”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο Σ.Π.Α.Π., επιδιώκει να αναπτύξει το αίσθημα του εθελοντισμού και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Όπως δηλώνει ο κ. Σιώμος: “Θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στο πρόγραμμα νέων δράσεων που έχουμε προγραμματίσει για φέτος και αφορά αφενός μεν εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις κυρίως για παιδιά και πολίτες με θέματα την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση, το περιβάλλον , τον εθελοντισμό, την εκπαίδευση πολιτών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ.λπ., αφετέρου δε θα θέσουμε σε εφαρμογή το φθινόπωρο νέο πιλοτικό πρόγραμμα ψεκασμών για τις κάμπιες με ειδικά πρωτοποριακά βιολογικά σκευάσματα. Φυσικά θα συνεχίσουμε τις αναδασώσεις και τα ποτίσματα και θα εντείνουμε την δράση μας για περαιτέρω κινητοποίηση κρατικών φορέων και την ευαισθητοποίηση πολιτών για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αποτροπή και παραδειγματική τιμωρία των ασυνείδητων που απορρίπτουν μπάζα και σκουπίδια στο Πεντελικό.”

Οι προτάσεις ΚΕΔΕ – Σ.Π.Α.Π. για μια ασφαλή αντιπυρική περίοδο

Κλείνοντας, ο κ. Σιώμος απαριθμεί τα αιτήματα που έχουν προταθεί σε συνεργασία των από Συνδέσμων των Δήμων και της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου να βελτιωθεί ποιοτικά το έργο τους και να εξασφαλιστεί η προστασία δασών και πόλεων κατά την αντιπυρική περίοδο. Ο ίδιος επισημαίνει:

“1ον) Θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την συμπερίληψη των Συνδέσμων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ειδικά για την Πολιτική Προστασία.

2ον) Θα ήθελα επίσης να σταθώ στην ανάγκη για επέκταση των συμβάσεων Πυροπροστασίας σε πεντάμηνες, καλύπτοντας έτσι το πάγιο αίτημα των Δήμων και Συνδέσμων για παράταση των συμβάσεων Πυροπροστασίας, ώστε να συμπίπτουν με τη χρονική διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

3ον) Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την ανάγκη για εξαίρεση των εργαζομένων στην Πολιτική Προστασία από τον χρονικό περιορισμό παρέλευσης ενός έτους από τη λήξη της προηγούμενης συμβάσεώς τους, που ισχύει για την επαναπρόσληψη στο Δημόσιο.

4ον) Είναι επίσης απαραίτητο, να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή των ΚΑΠ Πυροπροστασίας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν χρήματα για την καλύτερη και διαφανέστερη αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, που χρήζουν αντιμετώπισης. “

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ