Εξπρές Σάμινα: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανέλκυση του – Περιβαλλοντική «βόμβα» το ναυάγιο [Βίντεο]

0

Προβληματισμό προκαλεί η διαρροή καυσίμων από το κουφάρι του ναυαγισμένου προ 20ετίας πλοίου «Εξπρές ΣΑΜΙΝΑ» στις Πόρτες της Πάρου.

Να υπάρξουν άμεσα ενέργειες για να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και να ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου «Εξπρές Σάμινα», αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης με τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το parianostypos.gr, έχει ήδη καταρτιστεί από το Δήμο Πάρου ολοκληρωμένο, ακριβές σχέδιο για την εξεύρεση των πόρων αλλά και την όλη διαδικασία ανέλκυσης του πλοίου, το οποίο και παρουσιάστηκε στον κ. Πλακιωτάκη.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι έπειτα από ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων στην περιοχή του κόλπου της Παροικιάς πιστοποιήθηκε η καθαρότητα και η καταλληλότητά τους για κολύμβηση σε όλες τις περιοχές που βρέχονται από τον κόλπο.

Στην περιοχή του ναυαγίου βρίσκονται, μάλιστα, τρία αντιρρυπαντικά σκάφη, ένα μεγάλο σκάφος του Λιμενικού και ένα φουσκωτό, ενώ έχει τοποθετηθεί και φράχτης αντιρρύπανσης.

Το «Εξπρές Σάμινα» ρυπαίνει την Πάρο 20 χρόνια μετά το ναυάγιο – Πίσσα και μαζούτ στις παραλίες 

Πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες πετρελαιοκηλίδες έκαναν την εμφάνισή τους στην επιφάνεια της θάλασσας και πίσσα ξεβράστηκε στα βράχια κοντινών παραλιών του νησιού, προκαλώντας αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να τονίζουν πως η μόλυνση έχει πάψει να συνιστά απλώς ενδεχόμενο κίνδυνο, καθώς είναι πλέον ορατή με γυμνό μάτι.

Υπενθυμίζεται ότι είχε δρομολογηθεί η ανέλκυση του ναυαγίου από τη Δημόσια Αρχή Λιμένων που είχε μάλιστα προχωρήσει σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό. Όμως ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης προχώρησε στην κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων και ο διαγωνισμός παραπέμφθηκε στις καλένδες. Στη διακήρυξη του διαγωνισμού γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο ναυάγιο, τόσο για το περιβάλλον, όσο και στην ναυσιπλοΐα. Το κόστος που θα επιβάρυνε τον δημόσιο προϋπολογισμό ανερχόταν στα 1.240.000,00 ευρώ.

Ανακοινώσεις μπορεί να βγάζουν οι του Δήμου… Αλλά έτσι δεν λύνεται το ΠΡΟΒΛΗΜΑ… Για να λυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης χρειάζεται άμεση και σωστή αντιμετώπιση και με τα σωστά και κατάλληλα μέσα…

Gepostet von Sotiris Kastrounis am Dienstag, 23. Juni 2020

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.