Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Υπουργείο Ανάπτυξης: Οικονομική ενίσχυση για εστίαση, γυμναστήρια και παιδότοπους

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρότι η καθημερινότητά μας αρχίζει να βρίσκει τους παλιούς ρυθμούς της με την άρση του lockdown, η ανάγκη για οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών παραμένει ισχυρή.

Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Ανάπτυξης απασχολεί το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του Τουρισμού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ενεργοποιηθεί ως τις αρχές του Ιουνίου, με προϋπολογισμό αντίστοιχο αυτού για την εστίαση, δηλαδή 330 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ένα πρώτο βήμα στη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων όπως είναι τα μαγαζιά εστίασης, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.

Το πρόγραμμα στήριξης για την εστίαση

Η πλατφόρμα για την εστίαση κάνει πρεμιέρα σήμερα και όπως προβλέπει η σχετική προκήρυξη, υπολογίζεται ότι 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου θα μοιραστούν 330 εκατ. ευρώ, με πλαφόν 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Από αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 45% του κλάδου, οι 1.750 είναι νέες, δηλαδή έχουν κάνει έναρξη εργασιών την τελευταία τριετία.

Το βασικό κριτήριο υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2020 ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Δείτε επίσης: Άρση lockdown: Ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα – Τι αλλάζει από σήμερα

Ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 προκύπτει από το υποβληθέν Ε3. Σημειωτέον ότι ΔΕΝ θα γίνονται αποδεκτά, για τον υπολογισμό της επιχορήγησης, τροποποιητικά φορολογικά στοιχεία (τροποποιητική δήλωση Ε3 ή τροποποιητικές ΦΠΑ) τα οποία θα υπ0οβληθούν υποβλήθηκαν μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης κι αυτό προκειμένου να αποφευχθούν… λαθροχειρίες που εντοπίστηκαν στις διαδικασίες των πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας.

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ σε τουλάχιστον έναν εκ των οποίων πρέπει να δραστηριοποιείται η προς ενίσχυση επιχείρηση είναι οι:

56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης
56.10 – 56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις
56.21 – 56.29.20: Άλλες υπηρεσίες εστίασης
56.29.20 – 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών
Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Αυτό θα αποδεικνύεται βάσει των Κωδικών:

361 Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας
363 Λοιπές Εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια) και
364 Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών των εντύπων των σχετικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 – 31/12/2021.

Με τι ποσά ενισχύονται γυμναστήρια – παιδότοποι- δικηγόροι

Αντίστοιχο πρόγραμμα θα «τρέξει» στις 28- 30 Μαΐου και για γυμναστήρια- παιδότοπους, με συνολικό προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα κεφάλαια κίνησης ανά επιχείρηση υπολογίζονται σε 18.000 ευρώ, ενώ βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου σε σχέση με το 2019. Προφανές είναι ότι ειδικά για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες που ήταν σε απόλυτο lockdown, το κριτήριο θα καλυφθεί μάλλον εύκολα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις 31 Μαΐου, ενώ οι παιδότοποι όταν το 50% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο.

Πρόγραμμα χρηματοδότησης 20 εκατ. ευρώ, θα “τρέξει” και για τους δικηγόρους μετά τις 10 Ιουνίου. Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν ως 2.500 ευρώ ανά δικαιούχο για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, laptops, tablets, εγκαταστάσεων τηλεδιάσκεψης κ.λ.π. για την ψηφιακή αναβάθμιση των γραφείων τους.

[Πηγή: iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ