Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τέλος Σεπτεμβρίου «κληρώνει» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Εφάπαξ η καταβολή τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου πρόκειται να επιστραφούν σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, που κυμαίνονται από 500 έως 7.000 ευρώ.

Την ανακοίνωση του τρόπου και της ημερομηνίας καταβολής τους θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του «Thessaloniki Helexpo Forum», που αντικατέστησε την αναβληθείσα 85η ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα ποσά που προκύπτουν από τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων για το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) να δοθούν εφάπαξ σε όλους και όχι σε δύο δόσεις, μία τώρα και άλλη μία στα τέλη του έτους.

Ήδη νομοθετείται η αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού κατά 1,4 δις. ευρώ, καθώς στο μίνι εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιέχεται ειδική διάταξη για την αύξηση των πιστώσεων του φετινού κρατικού προυπολογισμού προς την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εξής :

– Κατά 900 εκατ. ευρώ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων πλην Δημοσίου
– Κατά 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων Δημοσίου

Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην επιστροφή αναδρομικών στους 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, όπως ακριβώς συνέβη με τα ποσά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα.

Στόχος είναι να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση με αναδρομικά 11μήνου για τους  συνταξιούχους του Δημοσίου όπως υπάρχει και για εκείνους του ιδιωτικού τομέα, μέσα από την απόφαση του ΣτΕ.

Το σενάριο της εφάπαξ καταβολής όλου του ποσού προς τα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη ταυτόχρονα σε συνταξιούχους Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς από τον ερχόμενο μήνα θα ακολουθήσει μπαράζ αναδρομικών σε συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης ή σε εκείνους που εργάζονται παρότι έχουν βγει σε σύνταξη.

Τα επίμαχα ποσά

Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν μεσοσταθμικά μεταξύ 1.200 – 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων :

• 1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν αναδρομικά γύρω στα 550 ευρώ
• 1.100 – 1.500 ευρώ θα εισπράξουν ποσά περί τα 800 ευρώ
• 1.500 – 2.000 ευρώ θα τους επιστραφούν πάνω από 2.500 ευρώ
• 2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ