Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις: Υποτονική η κίνηση στην αγορά σχολικών ειδών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη σχολική χρονιά να αρχίζει σε μία εβδομάδα, η κίνηση στην αγορά σχολικών ειδών παραμένει ακόμα υποτονική.

Οι ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά με τους γονείς να γνωρίζουν μεν ότι τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου, δεν ξέρουν ωστόσο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες.

«Οι καταναλωτές φέτος είναι διστακτικοί και φειδωλοί σε παρουσία στα καταστήματά μας» σημειώνει στο insider.gr η Βασιλική Μανουσαρίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών.

Σε πολλές περιπτώσεις όπως επισημαίνει, κάνουν τηλεφωνικά τις παραγγελίες τους και στη συνέχεια πηγαίνουν να τις παραλάβουν από το κατάστημα ενώ ψωνίζουν βάσει των σημερινών συνθηκών χωρίς να γνωρίζουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά στη συγκεκριμένη αγορά των σχολικών ειδών, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται περίπου το 70% του συνολικού ετήσιου τζίρου ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων στην αρχή της σχολικής χρονιάς φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Όπως επισημαίνει η κ. Μανουσαρίδου οι τιμές στα σχολικά την τελευταία δεκαετία παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Εκείνο που αλλάζει χρόνο με τον χρόνο και ανάλογα με τις συνθήκες, είναι τα διαφορετικά προϊόντα που καλούνται να αγοράσουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, την περασμένη χρονιά λόγω της τηλεκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας. αγοράσαν και τον ανάλογο εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα περσινά στοιχεία της Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο του 2019, για ένα ενδεικτικό «καλάθι» υπολογίστηκε ότι το μέσο χαμηλότερο κόστος για την προμήθεια βασικών σχολικών ειδών, εκτός της σχολικής τσάντας, ανήλθε μεταξύ 22,71 έως 43,67ευρώ.

Στις σχολικές τσάντες κάθε χρόνο παρατηρείται μεγάλο εύρος τιμών ενώ, όπως επισημαίνεται, το κόστος ως είδος είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα είδη σε σημείο που, ανάλογα με το ποια τσάντα θα επιλέξει κάθε καταναλωτής, ενδέχεται να ξεπεράσει το 50% του συνολικού κόστους για σχολικά είδη. Ειδικότερα η τσάντα του νηπιαγωγείου ξεκινά από 3, 99 ευρώ και φτάνει έως και τα 35 ευρώ, η τσάντα δημοτικού από 2,99 έως και 75 ευρώ και η τσάντα γυμνασίου από 3,99 ευρώ ευρών έως 85 ευρώ.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ