Νέες ρυθμίσεις, υπό αναμονή, αρχές του 2019

0

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Οι κατασχέσεις έως το τέλος του χρόνου ξεπερνούν τις 3.000 αναρτημένες στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών deltio.tnomik.gr, και ενώ ζεσταίνονται οι μηχανές στο ΚΕΑΟ που θα προβούν σε αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων, η Α.Α.Δ.Ε έχει ήδη προχωρήσει στις διαδικασίες με στόχο αποστολή κατασχέσεων σε περίπου 600.000 οφειλέτες.

Και ενώ η χώρα κινείται σε ρυθμούς κατασχέσεων, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την εφαρμογή δύο ρυθμίσεων, με μεγάλο αριθμό χαμηλών δόσεων με σκοπό την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών, στις οποίες θα μπορούν να υπαχθούν τουλάχιστον 3,6 εκατ. οφειλετών στην Α.Α.Δ.Ε σε συνολικό αριθμό 3,8 εκατ. οφειλετών.

Οι ρυθμίσεις θα εξυπηρετήσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-οφειλέτες με χρέη έως 3.000 και η δεύτερη έως 10.000 ευρώ με σκοπό την αύξηση των εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου και την αποφυγή λήψης έκτακτων δυσμενών μέτρων (κατασχέσεις).

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων που είχε εφαρμοστεί το 2015 απέδωσε και συγκέντρωσε αρκετά δισ. ευρώ στα Δημόσια ταμεία.

Από 01/01/2019 σχεδιάζεται να εφαρμοστούν οι δύο νέες ρυθμίσεις:

Η πρώτη ρύθμιση θα αφορά στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 μηνιαίες δόσεις για ποσά έως 3.000 ευρώ που έχουν περίπου 3,3 εκατ. φορολογούμενοι με συνολικό χρέος 1,7 δισ. ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις.
Η δεύτερη ρύθμιση θα αφορά στην εξόφληση σε έως 120 μηνιαίες δόσεις ληξιπρόθεσμων χρεών από 3.001 έως 10.000 ευρώ, που έχουν περίπου 250.000 φορολογούμενοι με συνολικό χρέος χωρίς τις προσαυξήσεις στα 2 δισ. ευρώ περίπου.
Οι όροι για την υπαγωγή σε μία από τις δύο ρυθμίσεις:

α) να έχουν βεβαιωθεί τα χρέη μέχρι τα τέλη του 2017 και

β) για το 2018 να έχουν εξοφληθεί οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις ή να έχουν υπαχθεί για εξόφληση στην πάγια ρύθμιση των 12 μηναίων δόσεων.

Είναι σημαντικό να εξυπηρετηθούν οι οφειλέτες προκειμένου οι αρχές να μην προβούν σε δυσμενή μέτρα εναντίον τους έως την νομοθετική εφαρμογή των δύο αυτών ρυθμίσεων.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.