Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

«2η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ»: Στήριξη στους καρκινοπαθείς με μια μεγάλη δράση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τελετή έναρξης της 2ης «ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Παλλήνης, Δήμο Φιλοξενίας της δράσης για το 2023.

Με σύνθημα “Οκτώ δήμοι, Μία αγκαλιά ανακούφισης ασθενών με καρκίνο”, το Δημαρχιακό Μέγαρο στον Γέρακα άνοιξε την αγκαλιά του την Κυριακή, 18 Ιουνίου και ώρα 20:00 και υποδέχθηκε όλους τους φίλους και συνοδοιπόρους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Ο οικείος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος με τον Δήμαρχο Παλλήνης κ. Αθανάσιο Ζούτσο υποδέχθηκαν τους εκπροσώπους των Αρχών, ενώ εθελοντές της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», καλωσόριζαν όλους τους συμμετέχοντες. Στην τελετή έναρξης παρέστησαν ο Υπ.Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Α.Στεφανής, ο Υπ.Υπουργός Οικονομικών κ. Θ.Πελαγίδης, ο Ευρωβουλευτής κ. Σ.Κυμπουρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ.Πατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν.Πέππας, οι Δήμαρχοι Κρωπίας, κ. Δ.Κιούσης, Λαυρεωτικής, κ. Δ. Λουκάς, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, κ. Κ.Αλλαγιάννης, Παιανίας, κ. Ι. Μάδης, Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ε.Μπουρνούς, Σαρωνικού, κ. Χ. Γκίνης, εκ μέρους του Δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δ.Μάρκου ο Αντιδήμαρχος κ. Δ.Φράγκος, ο πρώην Υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής κ. Α.Πλεύρης, εκπρόσωποι τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποψήφιοι βουλευτές, κλήρος και εκατοντάδες φίλοι από όλη την Αττική, ενώ την τελετή συντόνιζε η δημοσιογράφος κα. Β. Φλέσσα.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εκ μέρους όλων των Δημάρχων Μεσογείων & Λαυρεωτικής, και αναφέρθηκε στο ισχυρό στίγμα του διαδημοτικού θεσμού αγάπης προσφοράς και συμπαράστασης  «ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» καθώς και στο  δεκατριετές έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» που χαρακτήριζε ως ζωντανό παράδειγμα επιτυχούς λειτουργίας και κάλυψης υπαρκτών αναγκών χιλιάδων ασθενών με καρκίνο. Έκλεισε τον χαιρετισμό του με την ευχή η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε στα Μεσόγεια να αποτελέσει παράδειγμα για τη δημιουργία και άλλων Μονάδων Ανακουφιστικής Φροντίδας  στη χώρα μας.

Τον χαιρετισμό του ο  Ευρωβουλευτής – ψυχίατρος κ. Σ.Κυμπουρόπουλος ξεκίνησε με τη φράση: ‘Δεν θα μπορούσα να λείπω από αυτή την εκδήλωση’. Tόνισε ότι ο τομέας της Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι ένας τομέας της Ιατρικής που δυστυχώς δεν είναι ακόμα διαδεδομένος στη χώρα μας, συνεχάρη την προσπάθεια που επιτελείται από τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» κάτω από τη σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής και υπό την καθοδήγηση του εμπνευστή της προσπάθειας Μητροπολίτη κ.Νικολάου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σε κάθε φάση της ζωής μας οφείλουμε να είμαστε κοντά στον συνάνθρωπό μας που πάσχει.

 

Μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π.Παυλόπουλος εξέφρασε την ολόψυχη συμπαράστασή του, ευχόμενος η Πρότυπη Μονάδα «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»  να αποτελέσει φάρο και δείγμα πορείας για πολλές άλλες παρόμοιες. Σημειώνοντας ότι το ίδιο το σύνταγμά μας αναγνωρίζει την αξία του ανθρώπου, έννοια ευρύτερη της αξιοπρέπειας, διατύπωσε την αδιαμφισβήτητη θέση ότι ο άνθρωπος που πάσχει πρέπει να έχει στο ακέραιο τη φροντίδα που του αξίζει χωρίς κανενός είδους διάκριση. Χαρακτηρίζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους ασθενείς με καρκίνο ως κοινωνικά επιβεβλημένες, ανέφερε την κατηγορική προσταγή ‘Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν’.

 

Κατόπιν προβολής μαγνητοσκοπημένων μαρτυριών ασθενών της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», το πρώτο μέρος της τελετής έκλεισε με τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, δίδοντας έμφαση στη συνοδοιπορία της εκκλησιαστικής αυτής δράσης με τους Δήμους, την Περιφέρεια και τις πολιτικές παρατάξεις, με ελπίδα να αποτελέσει η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» τον συνδετικό ιστό μιας κοινής πανστρατιάς για τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: ‘‘ Η σημερινή 2η «ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», θέλει να προσδώσει στον ολιστικό χαρακτήρα της Ανακουφιστικής Φροντίδας και μια άλλη διάσταση: τη συνολικότητα, τη συμμετοχικότητα, και τη συλλογικότητα. Όλοι μαζί, διεπιστημονική ομάδα, εθελοντές, χορηγοί και δωρητές, γνωστοί και άγνωστοι, άρχοντες και απλός λαός, ολόκληρη η κοινωνία, ενωμένοι και συντονισμένοι ποικιλότροπα προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας ’’. Σκιαγραφώντας πώς η Ανακουφιστική Φροντίδα αναδεικνύει την ανθρώπινη αξία και συμβάλλει στο να νιώθει ο ασθενής πολύτιμος, αγαπητός, επιθυμητός, εικόνα του Θεού, στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της ζωής του, επεσήμανε: ‘’Ο αγώνας των συνανθρώπων μας που απειλούνται από τον καρκίνο, είναι μια πορεία ανηφορική, με πόνο και εσωτερική αγωνία, μοναχική, με βίωση εγκατάλειψης και μοναξιάς, που συχνά εμφανίζει τον θάνατο πιο επιθυμητό από τη ζωή. Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» είναι μια δυναμική παρέμβαση στο σημείο αυτό του ανθρώπινου δράματος, δίνοντας ελπίδα στον θάνατο και αξία στη ζωή. Καταργεί πρακτικά το δίλημμα της ευθανασίας ως λυτρωτική επιλογή και προβάλλει ως λύτρωση την αγάπη και φροντίδα που μπορούν να κάνουν πολλά’’.

 

Πεζοπορία και εορταστική εκδήλωση 

  • Η έναρξη της δράσηςσυνεχίστηκε με μία συμβολική πεζοπορία έως το 1ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Παλλήνης. Ολοκληρώθηκε με μία πολιτιστική  εκδήλωση στο που περιλάμβανε μουσικό πρόγραμμα από την παιδική και νεανική Χορωδία ‘Con Anima’ του  Συλλόγου Εργάνη, το μουσικό σύνολο «Μουσικές Γέφυρες» του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης, το μουσικό σύνολο  «Δώσε θάρρος στο χωριάτη» του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης καθώς και χορευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Παλλήνης. Τα μουσικοχορευτικά δρώμενα ολοκληρώθηκαν με ένα τραγούδι από ασθενείς και εθελοντές της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν παράλληλες δράσεις και ενημέρωση του κοινού για την Ανακουφιστική Φροντίδα και τις υπηρεσίες της Μονάδας.

Η 2η «ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» θα συνεχιστεί με μία εκδήλωση σε κάθε Δήμο της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.

Λίγα λόγια για τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»

H «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» είναι μια Πρότυπη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας, η μοναδική στη χώρα μας, που προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο και ασθενείς με νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) μέσω εξειδικευμένης διεπιστημονικής προσέγγισης.

Υποστηρίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε όλη τη διάρκεια της νόσου αγκαλιάζει ολιστικά τις συνέπειές της (σωματικές, ψυχοκοινωνικές, πνευματικές), βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και δίνοντας αξία σε κάθε της στιγμή. Οι υπηρεσίες της προσφέρονται από ειδικά εκπαιδευμένους λειτουργούς υγείας και εθελοντές.

Ιδρύθηκε το 2010 από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής. Έχοντας ως  πυξίδα τον άνθρωπο που πάσχει, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και οικονομικής ή ασφαλιστικής κατάστασης, η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» προσφέρει έργο με όραμα να αποτελέσει, και στην Ελλάδα, η Ανακουφιστική Φροντίδα αναφαίρετο δικαίωμα όσων τη χρειάζονται.

 

Μόνο το 2022 η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» φρόντισε 782 ασθενείς & φροντιστές προσφέροντας 1.864 ημέρες φροντίδας στον υπερσύγχρονο ξενώνα της και 5.513 επισκέψεις σε ασθενείς.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ